2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genital Siğil ve Aşılama
MAKALE #15808 © Yazan Dr.Nuray ATACAN | Yayın Aralık 2015 | 3,149 Okuyucu
Genital siğil ve aşılama:
HPV (Human Papilloma Virus) halk arasında cilt ve üreme organlarında siğil yapmasıyla bilinen bir virüstür. Şu anda 100'den fazla alttipi olduğu bilinen bu virüs ve neden olduğu hastalıklar üzerindeki araştırmalar yağun olarak devam etmektedir.Son yıllarda HPV'nin yüksek riskli bazı tiplerinin rahim ağzı kanserinin ve onun öncül hastalıklarının hemen hepsinde ana neden olduğu, virüsün hücrelerde kansere dönüşümü başlattığı gösterilmiştir. Bu virüsün bulaşmasını önleyerek kanser ve diğer hastalıklardan korunmanın mümkün olabileceği ise son yıllarda öne çıkan bir konudur
HPV yetişkin hayatta eşlerden birbirine bulaşır. HPV virüsü vücuda bulaştığında yaklaşık %90 kişide 2yıl içerisinde vücut tarafından temizlenmektedir. Ancak geri kalan insanlarda yıllar içerisinde infeksiyon sonrası kanser öncesi yaralar gelişebilmekte ve yaklaşık 10-15 yılda kansere dönüşebilmektedir.
Düşük riskli HPV tipleri genital siğillerin oluşumundan sorumludur: Bunlar iyi huyludur ancak, HPV tip 6 ve 11 genital siğillerin %90'nından sorumludur.
Kadın üreme yolunun kanserlerine sebep olabilen yüksek riskli HPV tipleri cinsel yolla bulaştıktan sonra kansere dönüşümü başlatabilmektedir.Özellikle HPV tip 16 ve 18 rahimağzı kanserlerinin nedeni olabilmektedir.
HPV bulaşması ve yaygınlığındaki en önemli yol cinsel ilişki olduğundan tekeşlilik korunmada çok önemli bir rol oynar.Virusun bulaşmasını ,vücuda virüs girse bile, onu savunma sistemimizde yok ederek önlemek, modern "koruyucu tıp" yaklaşımıdır.Bu yaklaşım ise aşı ile mümkündür.
Şu anda kullanımda olan 2 HPV aşısı bulunmaktadır. İkili ve dörtlü aşı. Dörtlü aşı HPV'nin rahim ağzı kanserine en sık yol açan iki tipi (Tip 16 ve 18)
ve genital siğillere yol açan iki tipi (6 ve 11) karşısında korunda sağlanmaktadır. İkili aşı ise servix kanserine en sık yol açan tipler olan HPV 16 ve HPV 18'e karşı koruma sağlamaktadır.
Yapılan ilk çalışmalardan elde edilen verilere göre HPV aşısı 9-26 yaş grubundaki genç kız ve kadınlara yapılabilmekteyken artık üst sınır kalkmış durumda olup 9 yaştan itibaren 50 yaşlara kadar çocuk , genç kız ve kadınlara yapılmaktadır.
Aşı yapıldıktan sonra da pap smear test taramalarına devam edilmelidir.

****HPV ile ilgili önemli noktalar:
*Sexüel yönden aktif kadınların %75 'inde HPV olduğu ileri sürülmektedir.Genital HPV geçirenlerin eşlerinde %60-66 oranında,ortalama 3 ay sonra genital HPV oluşumları görülür.

*HPV sizin için neden tehlikelidir?
HPV bulaşıcı yaygın ve belirti göstermeyen bir virüsdür.HPV belirli tipleri özellikle çok tehlikelidir ve çeşitli kanserlere neden olabilirler.Vajinal kanserler,vulvar kanserler, servikal (rahim ağzı)kanserleri ve anüs kanserleri gibi.

*HPV çok yaygındır.
her 10 kişiden 1'inde HPV bulunmaktadır.

*HPV kolaylıkla bulaşabilir.
HPV kolaylıkla bulaşabilen bir virüsdür.Bulaşması için deri teması yeterli olup cinsel ilişki şart değildir.

*Gebelikte HPV görülme sıklığı artar.Doğum sırasında aktif oluşum varsa bebeğe geçebilir.

*Cinsel ilişki sırasında prezervatif (kondom) kullanımının HPV enfeksiyonlarını azalttığına dair kanıt bulunmamaktadır.

*HPV neden olduğu genital siğiller ,koter(yakma)kriyo(dondurma) gibi yöntemlerle tedavi edilse bile tekrarlayabilir.

*HPV enfeksiyonundan korunmak için aşı yaptırmak , daha bu hastalıklar oluşmadan büyük oranda koruma sağlar.


* 2 tür HPV aşısı vardır.
2'li aşı :HPV Tip 16 ve 18 bağlı hastalıkların önlenmesinde kullanılır.

*4'lü aşı:HPV Tip 6,11,16,18 bağlı hastalıkların önlenmesinde kullanılır.

*Aşılar 3 doz halinde ,6 aylık süre içinde koldan yapılmaktadır.

*Aşı yaptırdıktan sonra da düzenli doktor kontrolü ve pap smear testi korunmak için önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genital Siğil ve Aşılama" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Nuray ATACAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Nuray ATACAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nuray ATACAN Fotoğraf
Dr.Nuray ATACAN
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nuray ATACAN'ın Makaleleri
► Genital Siğil (Anogenital Siğil) Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Genital Herpes (Genital Uçuk) Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Aşılama Tedavisi Op.Dr.Aylin TOTAN
► Aşılama - İnseminasyon Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Genital Siğil ve Aşılama' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinal Akıntılar Aralık 2015
► Gebelikte Tarama Testleri Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:56
Top