2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Armut Hakkında Faydalı Bilgiler
MAKALE #15867 © Yazan Dyt.Aysun SARIN | Yayın Aralık 2015 | 3,304 Okuyucu
ARMUT HAKKINDA FAYDALI BİLGİLER

Beslenmeye ilişkin sebeplerden dolayı, çoğunlukla meyvelerin kabuklarıyla beraber tüketilmesini tavsiye ederiz. Yapılan araştırmalar, bu tavsiyeleri destekleyen güçlü kanıtlar sağlamaktadır.

Son çalışmalar, armut kabuğunun, armutun eti kadar fenolik bitki kimyasalı (fitokimyasal/fitobesin) içerdiğini göstermiştir. Bu bitki kimyasalları antioksidan, anti-inflamatuar flavonoidler ve antikanser fitobesinlerdir.

Armutun kabuğu, armutun toplam lifinin yaklaşık yarısını içermektedir.
Armuttaki flavonoidler insülin duyarlılığını artırarak, tip 2 diyabet riskini azaltır. Özellikle elma-armut kombinasyonu, tip 2 diyabet riskini azaltmada en tutarlı rolü oynamaktadır.
Armut suyunda, çok yararlı etkileri olan fitobesinler olan fenolik bileşenler %40 daha azdır ve önemli ölçüde antioksidan kapasiteleri azaltılmış olur.

1 orta boy armut yaklaşık 180 gramdır ve 108 kaloridir. Bir porsiyon meyve yarım armut olarak kabul edilir. Glisemik indeksi düşüktür.

1 orta boy armuttaki (180 gram) besin değerlerinin günlük ihtiyacımızı karşılama oranları:

Lif (posa) : %22
Bakır : %17
C vitamini : %10
K vitamini : %9


Armutun Sağlıksal Faydaları :

Antioksidan ve Anti-inflamatuar (iltihap önleyici) Destek

62-69 yaş arası, 1638 katılımcı ile yapılan bir çalışmada, tüm meyve ve sebzeler arasında flavonoller açısından en yüksek ikinci kaynağın elma-armut kombinasyonu olduğu bulunmuştur. Armut ''epikateşin'' bakımından çok zengindir. Bu çalışmada günlük ortalama flavonol alımının 14 miligram olduğu ve 1 armutun bu değerin yarısını karşılayabileceği tespit edilmiştir. Armutta bulunan fitokimyasallar listesi araştırmacıların özel olarak ilgisini çekmiştir ve aşağıda bu meyve tarafından sağlanan temel fitokimyasallar (bitki kimyasalları) özetlenmektedir:

Hydroxybenzoic asitler
  • chlorogenic acid
  • gentisic acid
  • syringic acid
  • vanillic acid
    Hydroxycinnamic asitler
  • coumaric acid
  • ferulic acid
  • 5-caffeoylquinic acid
    Hydroxyquinonlar
  • arbutin
    Flavanols (Flavan-3-ols olarak da bilinir)
  • catechin
  • epicatechin
    Flavonollar
  • isorhamnetin
  • quercetin
  • kaempferol
    Anthocyaninler (kırmızı kabuklu çeşitlerinde)
    Carotenoidler
  • beta-carotene
  • lutein
  • zeaxanthin

Bu fitokimyasalların (bitki kimyasalları) hemen hemen hepsinin antioksidan etkilerinin yanısıra anti-inflamatuar faydaları vardır. Bunun bir sonucu olarak armut tüketimi kronik inflamasyon (iltihap) ve aşırı oksidatif stres ile başlayan birçok yaygın kronik hastalıkların azalması ile ilişkilidir. Bu hastalıklar arasında, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet bulunmaktadır.

Kalp Hastalıkları ve Tip 2 Diyabet Riskini Azaltması

Armut, diyet lifinin çok iyi bir kaynağı olmasından dolayı da kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini azaltır. Hem çözünür, hem de çözünmez lif içermektedir.
Armutun bu hastalıklara karşı bizleri korumak için lif içeriğine ilave olarak başka yardımcı öğeleri de vardır. Tip 2 diyabet için flavan-3-ol (özellikle epikateşin), flavonoller (isorhamnetin, quercetin ve kaempferol) ve antosiyaninler (kırmızı kabuklu armutlarda bulunan) insülin duyarlılığını geliştirmeye yardımcı olur.

Kalp hastalığında da, son araştırmalar, armuttaki liflerin barsaktaki safra asitlerini bağlayıp, safra asitlerini azaltarak kolesterol sentezini düşürmesinin mümkün olduğunu göstermiştir. Safra asitlerini bağlamak için armut lifleri (ve diğer meyve lifleri), kolesterol düşürücü ilaçların yeteneğinin %5'ini gösterir. Meyveler, kolesterol düşürücü ilaç olan kolestiramin ile karşılaştırılmıştır ve muz %9, ananas %6 oranında safra asidi bağlama kabiliyetini göstermiştir.

Armut ve Kanser

Barsak içindeki ikincil safra asitleri kolorektal kanser ve diğer barsak problemleri riskini artırabilir. Armut lifleri, ikincil safra asitleri ile bağlanarak kanser riskini azaltmaktadır.
Mide kanseri olma durumunda, armut tüketimi, mide kanseri riskini azaltmaktadır. Burada önemli olan armut lifleri değildir. Armuttaki fitokimyasallar (bitki kimyasalları) olan cinnamic asit çeşitlerinden kumarik asit, ferulik asit ve 5-kafeoilkinik asittir.
Mexico City'de yapılan bir çalışmada mide kanseri riskini azaltmak için günde 2 porsiyon meyve + 4 porsiyon sebze kullanılmıştır. Armut ve mango, çalışmada cinnamon asitlerini karşılama anlamında anahtar gıdalar arasında yer almıştır.
Özofagus kanseri, armut tüketimi ile kanser riskinin azaldığı üçüncü tip kanser türüdür. Özofagus kanseri riskini düşürmede etkili diğer meyveler elma, erik ve çilektir.

Diğer Sağlıksal Faydaları

Armut, kolay sindirilebilir bir meyvedir. Armut, bir bebeğe tattırılan, tanıtılan (ilk püre meyve) ve bebek tarafından ilk kabul edilen meyvelerdendir.

Limon, greyfurt ve portakal ile karşılaştırıldığında daha düşük oranda asit içerir.
Ayrıca armut bir ''hipoalerjenik gıda'' (düşük alerjili gıda) olarak nitelendirilir. Beslenme uzmanları olan bizler, genelde hastalarımıza düşük alerjili diyet planı hazırlarken, armut yemelerine devam etmelerini önermekteyiz.

Armut Seçmek ve Saklamak

Armut olgun olduğunda çabuk bozulan bir meyve olduğundan, piyasada genelde henüz tam olgunlaşmamış olanlara rastlanabilir. Armutun olgunlaşması birkaç günü alır. Sert olan, ama çok sert olmayan armutları arayınız. Çürükleri olmamalı ve pürüzsüz bir kabuğu olmalıdır. Armutun kabuğu üzerinde kahverengi lekeler olabilir, bu, armutun üzerinde kabuğunun kurumasından kaynaklanıyor olabilir. Bu durum, kabul edilebilir bir özelliktir. Kaliteli bir armutun kabuğunun tüm rengi aynı olmayabilir ve bu çoğu zaman daha yoğun bir tat yansıtır. Yumuşak koyu renkte lekeli olan ve delinmiş olanları almaktan kaçınınız.

Olgunlaşmış olan armutu hemen tüketmeyecekseniz, buzdolabına koyunuz, buzdolabında birkaç gün taze kalacaktır. Olgunlaşmamış armutun olgunlaşma sürecini hızlandırmak istiyorsanız, kağıt torbaya koyup, oda sıcaklığında bekletiniz.
Armut, bekleme süresinde oksijen kullanarak etilen gazı üreten meyvelerdendir. Bitkiler nefes aldıklarında, olgunlaşmak için ortamda bulunan havadan oksijen ( O2 ) gazını solurlar ve akabinde karbon dioksit (CO2) ve özellikle Etilen (C2H4) gazları ile bir miktar su verirler. Bu süreç, hasat edilen ürünlerin gelişimini, büyümesini, olgunlaşmasını ve dolayısıyla yaşlanmasını kolaylaştırır.

Etilen üreten ürünler : Şeftali, kayısı, armut, elma, erik, domates, ayva, tropik meyveler, avokado, muz, incir, kivi, mango, kavun, nektarin.

Etilene hassas ürünler : Kabak, bezelye, ispanak, brokoli, marul, salatalık, karpuz, bakla, kesme çiçekler ve yeşillikler, biber, ayşe fasulye, patlıcan, olgunlaşmamış kivi, Brüksel lahanası, karnabahar, havuç, lahana.

Dolayısıyla fazla etilen üreten ürünlerle etilene duyarlı ürünlerin aynı yerde depolanması veya nakledilmesi sakıncalıdır. Çünkü genellikle tüm meyve ve sebzeler, az veya çok, etilen gazı salgılar.

Armut ile İlgili Birkaç Servis Önerisi

1) Yeşillikler, tere, pırasa, ceviz ve hardal ile birlikte armutu salata yapmada deneyiniz.
2) Keçi peyniri veya mavi peynir ile servis edilen bir armut tatlısı yapınız.

Bunca yararları olan ve lezzetli ve sulu olan bu meyveyi her fırsatta tüketmeye çalışınız.

Referanslar
  • Aguedo M, Kohne S, Rabetafika N et al. Composition of by-products from cooked fruit processing and potential use in food products. Journal of Food Composition and Analysis, Volume 27, Issue 1, August 2012, Pages 61-69.
  • Buchner FL, Bueno-de-Mesquita HB, Ros MM et al. Consumption of vegetables and fruit and the risk of bladder cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Int J Cancer. 2009 Dec 1;125(11):2643-51.
  • Chen J, Wang Z, Wu J et al. Chemical compositional characterization of eight pear cultivars grown in China. Food Chemistry, Volume 104, Issue 1, 2007, Pages 268-275.
  • Colaric M, Stampar F and Hudina M. Content levels of various fruit metabolites in the "Conference" pear response to branch bending. Scientia Horticulturae, Volume 113, Issue 3, 20 July 2007, Pages 261-266.
  • Freedman ND, Park Y, Subar AF et al. Fruit and vegetable intake and esophageal cancer in a large prospective cohort study. Int J Cancer. 2007 Dec 15;121(12):2753-60.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Armut Hakkında Faydalı Bilgiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Aysun SARIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Aysun SARIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysun SARIN Fotoğraf
Dyt.Aysun SARIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi53 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aysun SARIN'ın Makaleleri
► Diyabette Güncel Bilgiler Dyt.Turgay KÖSE
► Havuç Hakkında Dyt.Merve KAYALI
► Şeker Hakkında Bilinmeyenler Dyt.Meltem ERDAĞI
► Karbonhidratlar Hakkında Gerçekler Dyt.Yunus Emre UZUN
► Diyabet Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Armut Hakkında Faydalı Bilgiler' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Beslenme Aralık 2015
► Kafein Kasım 2015
► Domates ve Faydaları Ekim 2015
► Vejetaryen Beslenmesi Ağustos 2015
► Beslenmede Sıvılar Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:56
Top