2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İlişkide Uyum ve Ahenkli Olmak İçin Yapılması Gerekenler
MAKALE #1587 © Yazan Uzm.Psk.Hülya TOPAL | Yayın Eylül 2008 | 54,134 Okuyucu
CİNSEL İLİŞKİDE UYUM VE AHENKLİ OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Sağlıklı bir cinsel ilişki için, öncellikle partnerinizin de bu işe istekli ve aynı heyecanı taşıyarak ve eylemin sonunda zevk almış olma duygusunu yaşamayı isteyerek başlamasını sağlamalısınız.

Cinsel ilişkide sadece kendinizi ya da eşinizi düşünerek hareket ediyorsanız, bu her şekilde eksik bir ilişki yaratacaktır. Cinsel birleşme her iki taraf içinde zevk alınacak, uyum içerisinde ortak duyguların ve sonuçların elde edildiği bir süreç olmalıdır. Aksi takdirde bir tarafa zevk verirken, bir taraf acı çekebilir veya hiçbir şey hissetmeyebilir. Buna bağlı olarak duygu durumunda farklılaşma görünebilir. Mutsuzluk, hayal kırıklığı, öfke, karamsarlık, başka arayışlar vs. duygular cinsel ilişkinize gölge düşürebilir.

Uyum; birlikte daha güçlü olmak ve daha iyi sonuçlar alma çabasıdır. Uyum yaşamanın her aşamasında önemliyken, cinsellikte çarpıcı bir öneme sahiptir.

Cinsel Yaşantımızda Doğru Bir Uyumu Yakalamak İçin Neler Yapabiliriz?

1.Hem Kendinizi hem de eşinizi tanıyın: Öncellikle kendinizin ve eşinizin bedenini tanıyın. Kendinizle barışık olun. Kendini tanımayan ve kendi ile ilgili olumlu ve olumsuz düşüncelerin farkında olmayan biri cinsellikte de rahat olmaz.

2.İletişim: Karşılıklı konuşarak eşlerin cinsellikle ilgili kafalarındaki kaygı, korkular, üzüntülerini, geçmiş sıkıntılarını cinsellikle ilgili beklentilerini hayallerini paylaşarak uygun bir dille iletebilmelidir Verilen mesajların yanlış yorumlanmaması. Mesela ‘’hep kendini düşünürsün, beni hiç düşünmezsin cinsel haz alıp almadığım senin için önemli değil.’’ Demek yerine ‘biliyor musun sevişirken o güzel sesinle kulağıma fısıldadığında daha zevk alıyorum.’’Kendi ve eşinin algı sitemlerini (görsel, iştsel, dokunsal vb) fark edebilmek ona bağlı iletişim kanallarını aralamak.

3.Kendinizi sevin ve Güvenin: Kendinizi sevmezseniz, başkasının da sizi seveceğine inanmanız zorlaşır. Kendinizi güvende his edinki karşıdaki de güvenli olarak sağlıklı ve mutlu bir cinsellik yaşasın.

4.Partnerinize karşı sevgi ve saygı besleyin: Eşlerin birbirlerine karşı saygı ve sevgileri olmadığı takdirde mutsuz sağlıksız bir cinsel hayatları olur. Gün içinde güzel jest ve mimikler kullanmak. Güzel ve anlamlı bir bakış.Bir çiçek vermek.Telefonla hal hatırı güzel aşk sözcükleri ile ifade etmek, ya da sevgiyi belirten mesajları msn sine göndermek, sevgi ve ilgiyi ifade eden yollardan bazılarıdır.

5.Birbirinize zaman ayırın: Bir şeye biçtiğiniz değer ona ayırdığınız zamanla ilintilidir. Yeni tanıştıklarında öncellikli olarak zaman ayrılırken sonraları çocuk, iş, arkadaşlar, günlük sorunlara odaklanarak birlikte daha az vakit geçilmeye başlanır. Eşlerin birbirlerine ayırdıkları zaman ilk günkü gibi olmalıdır.

6.Tartışmaktan çekinmeyin: Çiftler arasındaki farklılıklar kaçınılmazdır. Tartışma ilişkinin doğal parçasıdır. Sağlıklı bir şekilde tartışabilen çiftler, her zaman aynı fikirde olmasalar bile duygularını paylaşabildikleri için aralarındaki bağı güçlendirirler.

7.Sık sık Dokunun: Dokunmak insan doğasında var olan bir duygudur. Birey için bir ihtiyaçtır. Dokunmanın vermiş olduğu rahatlıkla karşıdakine güven, destek, koruma, şefkat ve tabii ki heyecan verir.

8.Esnek ve değişime açık olun: İnsanlar değişebilir. Fizyolojik ve psikolojik değişimlere bağlı olarak sancılı veya sancısız değişim ve gelişim olabilir. Ancak partnerinin geçirdiği değişime uyum sağlayan ya da birlikte değişebilen çiftler, başarılı bir ilişki sürdürebilirler.

9.Spor ve İyi beslenin: Alkol ve kafein tarzı içeceklerden sakınmak gerekir. Cinsel hayatı olumsuz etkiler. Düzgün ve esnek bir vücuda sahip olmak için spor yapmak. Örneğin Eşinizle birlikte yaptığınız sabah yürüyüşleri genel anlamda sağlığınız ve cinsel yaşamınız için son derece önemlidir. Çünkü sinir sistemimiz, salgı bezlerimiz ve iç organlarımız arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Cinsel ilişkinizde bu küçük ayrıntılara dikkat ettiğinizde aranızdaki uyumun arttığını fark edeceksiniz.

SAĞLIKLI CİNSEL İLİŞKİNİN PÜF NOKTALARI

Sağlıklı bir cinsel yaşantıya sahip olabilmek ve cinsel ilişkimizi daha sağlıklı ve mutlu hale getirebilmek için dikkat etmemiz gereken birtakım can alıcı noktalar vardır. Belki zaman zaman bilmeden ya da bilerek ihmal ettiğimiz bu durumları tekrar gözden geçirerek her bir madde ile ilgili sıkıntılarımızın olup olmadığını değerlendirmek ve gerek görülürse cesaretli bir şekilde bir cinsel terapistten yardım almak.

1.Konuşma: Cinsel yaşam için en iyi ilaç iyi bir iletişimdir. Hoşa giden sözler, tatlı seslenişler.

2.Uygun Mekân: Çiftlerin rahat edebileceği bir ortam. Dinlendirici bir müzik, loş ışıklar, güzel kokular, mumlar, odanın renk seçimi lila, pembe vb. zevke göre seçilir.

Mutluluğunuzu hatırlatan resimler. Odanızı fazla kafanızı karıştıracak veya dikkatinizi dağıtacak eşyalardan arındırın. Sade ve sık sık havalandırabileceğiniz bir ortam. Yemekten hemen sonra sevişmeyin. Şişkinlik yapan veya partnerinizi rahatsız edecek ağız kokusu yaratacak yiyeceklerden sakınmak. Yorgun, aç ve kızgınken de cinsel, ilişkiden kaçının. Bireyin cinsel enerjisinde dengesizlik yaratabilir. Sevişmeden önce tuvalet ihtiyacınızı giderin.Çünkü basınç yapar.Buda sizi rahatsız eder.. Nefesinizi birlikte his edebilecek şekilde kontrol edin. Sevişmeden hemen sonra kasların gevşemesi ile birlikte bir rehavet oluştuğundan dinlenmek gerekir. Tekrar enerjinizi toparlayabilmenizi sağlar.

3.Ön sevişme: Ön sevişmeyi daha uzun ve haz alacak şekilde uzatmak. Kadının vajenedeki ıslaklığı erkeğin boşalmayı denetim altına alarak kadınlarda daha kolay orgazm olmasını sağlar.

4.Dokunma ve Okşama: Eşler öncellikle sevgi ve şefkat dolu dokunuşlarla birbirini çok iyi tanımaları gerekir. Eşler birbirlerinin vücutlarını iyi tanımak için saçına başına göz kapaklarına, dudaklarına, yüz, göğüs bölgesi, eller, kalça, bacaklardan ayak parmaklarına kadar cinsel haz alarak ve cinsel haz vererek sevgi ile dokunmak gerekir.

5.Rahatlık ve gevşeme: Sevişmeden önce ılık bir duş alınması. Cinselliğin tadını çıkarmak için olumsuz düşüncelerden zihni arındırmak gerekir. Öfkeli ve kızgın durumda iken duygu durumun mutlaka değiştirmek ve sakinleşmek gerekir.

6.Utanç duygusundan Kurtulma: Utanç duygusundan kurtulmak için cinsel öykü yazma tekniği, ayıp sözler ve eylemler tekniği kullanılabilinir. Yazamıyorsanız resim çizebilirsiniz.

7.Eşine karşı Sevgi ve saygılı olmak: Eşine sevgisini belirtmek için gün içinde küçük sürprizler yapmak. Fiziksel temasta bulunmak gerekir. Masaj yapmak. Seksle sevgiyi iç içe geçirebilmek.

8.Aşk Oyunları :Cinsel fanteziler eşi ile birlikte oluşturmak,erotik mesajlar,erotik giysiler,duyuları harekete geçirmek,küçük hediyeler,erotik masaj yapmak,farklı mekanlarda sevişmek,farklı rollere bürünmek,beklenmeyeni yapmak gibi.Aşk oyunları sevişirken eğlenmenizi sağlar.Cinsel hayatınızı monotonluktan kurtarır.

9.Cinselliğe iyi konsantre olma: Cinsel ilişki, esnasında kafanız açık olan ocağa, komşuya gidecek sese, açık kalan camı düşünür ve tam olarak yaptığınız işe kendinizi vermediğiniz de haz almadığınız gibi karşıdakine de veremeziniz. Boşalma gerçekleşmez. Boşalmanın önce zihinde gerçekleşmesi gerekir.

10.Güven: Karşılıklı sağlıklı cinsel yaşamın sürekliliği için güven mutlaka gerekir.
Sağlıklı mutlu ve renkli bir cinsel hayatınız olması dileği ile hoşça kalın.

Uz.Psik. Dan.
Hülya TOPAL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İlişkide Uyum ve Ahenkli Olmak İçin Yapılması Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hülya TOPAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hülya TOPAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülya TOPAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Hülya TOPAL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hülya TOPAL'ın Makaleleri
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► İlişkide Yok Olmak: Bağımlı Kişilik ÇOK OKUNUYOR Psk.Şeyma KOÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsel İlişkide Uyum ve Ahenkli Olmak İçin Yapılması Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Alt Islatma Aralık 2015
► Öfkeli Çocuklar Eylül 2008
► Beyin Nasıl Öğreniyor? Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:02
Top