2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak İlişkileri ve İş Performansını Bozar
MAKALE #15870 © Yazan Dr.Hakan KARAŞ | Yayın Aralık 2015 | 3,016 Okuyucu
Kaygı, endişe ve stres gündelik yaşamın bir parçası haline geldi. Kişiyi zor durumlara hazırlayan kaygı, vücudumuzun doğal bir tepkisidir ve çoğunlukla profesyonel yardım gerektirmez. Kaygının şiddetlenmesi ise birçok kişide bedensel belirtilerin de yoğun bir şekilde eşlik ettiği panik atağa yol açmaktadır. Çarpıntı, nefes daralması, baş dönmesi, titreme, terleme ve uyuşmalar kaygının genel belirtileridir. Ancak panik atakta bu belirtiler hem şiddetlidir hem de bunlara kontrolü kaybetme, bayılma ve ölüm korkuları eşlik etmektedir. Genel kaygı düzeyi çok yükselmiş olan panik atak hastaları panik atak geçirme korkusu nedeniyle dışarı çıkıp insan içine karışmaktan, otobüse ve metroya binmekten kaçınırlar. Daha önce yapabildikleri etkinliklerin çoğunu yapamaz hale gelen bu kişilerin sosyal yaşantısı da kısıtlanır.

PANİK BOZUKLUK İŞE GİTMEYİ KABUSA DÖNÜŞTÜRÜR

Panik atak hastalığı olan bir kişi sanki hayatı kontrolden çıkmış gibi hisseder. Aşırı kaygıları nedeniyle bu kişiler yaptıkları işe konsantre olmakta zorlanır ve mesleki performansı da gittikçe bozulur. İşe gitmek bazen panik atak hastaları için kabus haline gelmeye başlar. Yetersizlik ve çaresizlik duygularının da etkisiyle bütün bu sorunların üst üste binmesi kişileri depresyona sürükler.

ACELECİ VE TELAŞLI KİŞİLER RİSK ALTINDA

Kaygı birçok kişide çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme gibi belirtilere yol açsa da yatkınlığı olan kişilerde bu durumun panik atağa dönüşmesi daha kolaydır. Özellikle yoğun stres altında olan kişiler, stresle baş etmekte zorlanan bireyler, aceleci ve telaşlı olanlar, başka kaygı rahatsızlığı olanlar ve tiroid hastalığı gibi bazı bedensel hastalığı bulunanlar panik atakları daha fazla yaşarlar.

BEDENLERİNE ZARAR GELECEĞİ KORKUSU İLE YAŞIYORLAR

Panik atak sırasındaki bedensel belirtilerin yanlış yorumlanması kişiyi daha da fazla kaygılandırır. Örneğin; panik atak sırasında kalp çarpıntısı yaşayan kişi ‘’kalp krizi geçiriyorum’’ diye düşünür ve o anda tansiyonu normal olarak geçici bir yükselme gösterdiği için ‘’tansiyon hastalığım var’’ ya da yüksek tansiyona baş dönmesi eşlik ettiği için bunu ‘’felç geçiriyorum’’ şeklinde yorumlarlar. Bu kişiler sıklıkla yanlarında tansiyon aleti taşıyıp sürekli tansiyonlarını ölçtükleri için kaygıları daha da artar ve tansiyonları gerçekten yüksek ölçülür. Böylelikle bu kısır döngü sayesinde bedenlerinin zarar göreceğine dair çarpık düşünceleri güçlenir.

SIK SIK ACİL SERVİSLERE TAŞINIRLAR

Bedenlerine bir şey olacağı korkusu ile panik atağı olanlar sıklıkla acil servislere, dahiliye ve kalp hastalıkları bölümlerine başvururlar. Kendilerine kötü bir şey olacağı ya da ölüm korkuları genellikle yatışmaz. Bedensel korkuları nedeniyle çözümü psikiyatri dışı tıp branşlarında ya da tıbbi olmayan çözüm ihtimallerinde aradıklarından bu kişilerin sorunu kronik bir hal alır. Bazen de panik atağı olanlar internetten edindikleri bilgilerle kendi kendilerini tedavi etme yoluna giderler. Bu yanlış tedavi arayışları sorunu kronikleştirdiği gibi alkol, madde ve ilaç bağımlılıklarına da yol açabilir.

PANİK ATAK KORKUDAN FARKLIDIR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR

Eğer beklenmedik bir şekilde şiddetli kaygı yaşıyorsanız, kaygılanmayı bir türlü kontrol edemiyorsanız, kaygıyla birlikte aklınıza ölmek, aklını kaybetmek veya bayılmak geliyorsa, sürekli olarak bir sonraki atağın gelmesinden korkuyorsanız ve gündelik hayatınız gittikçe kısıtlanıp iş yaşamınızı da olumsuz etkiliyorsa sizde de panik atak hastalığı olabilir. Aksi yönde yaygın bir inanış olmasına karşın; panik atak hastalığı psikoterapi ve güvenli ilaçlarla en iyi tedavi edilebilen psikiyatrik rahatsızlıklardandır. Panik atak belirtileri olan kişiler gereksiz tedavi arayışları ile vakit kaybetmeden mutlaka doğrudan bir psikiyatri uzmanına başvurmaları gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak İlişkileri ve İş Performansını Bozar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Hakan KARAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Hakan KARAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan KARAŞ Fotoğraf
Dr.Hakan KARAŞ
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Hakan KARAŞ'ın Makaleleri
► Panik Atak Dr.Turgay KASAP
► Panik Atak Nedir Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Panik Atak'a Genel Bir Bakış Dr.Zengibar ÖZARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Panik Atak İlişkileri ve İş Performansını Bozar' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon ve Tedavisi Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:31
Top