2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeğinizin Konuşması Gecikmesin
MAKALE #15887 © Yazan Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN | Yayın Aralık 2015 | 2,713 Okuyucu
“BEBEĞİM Büyünce değil, Üç yaşına gelince cümleler kurarak konuşur” dediğimde inanamayanlardan mısınız ? O zaman gelin birlikte ne demek istediğime bakalım.

Bebeğin ilk aylardaki anlamsız ses çıkarmasından , daha sonra düzgün konuşmasına kadar geçen sürede çocuğun konuşmasını etkİleyen bir çok faktör vardır.Bu faktörler:
KALITIM
Ailede geç konuşma öyküsü varsa geç konuşma durumunun olabileceğini söyleyen uzmanlar vardır. Ancak bir çok tıp hekimi ve aile bazen bu nedene takılıp kalmakta, bu sebeple önemli müdehalerde geç kalınmaktadır.
 Beş yaşına gelmiş ve kelime söyleme ve cümle kurma zorluğu olan bir çocuğun ailesine soruyorum. “Bugüne kadar neden yardım almadınız ?”
 Cevap çok tanıdık.Ama üzücü.” BABASI DA A AAA !! GEÇ KONUŞMUŞ” KONUŞUR DEDİLER!!!!!.
 Bu yaşta artık çocuklar okuma yazmayı kendiliğinden çözebilecek başarı ve becerideyken karşımda özgüveni kırık ve çaresi bir çocuk bulmak beni çok üzüyor.Hem de çok…
 Çocuğun dilsel geç kalmışlığı okul ve eğitim hayatına gölge düşürümeden lütfen BEKLEMEDEN yardım alın.


ÇEVRE

 Televizyon çocuk bakıcısı olursa ve bir de reklamlarla yemek yemeyi öğrenmiş bir bebeğiniz olursa “gecikmiş konuşma” devetİyesini satınladınız demektir.

 Bir de bebeğiniz bilgisayarınızla oyun oynayarak sakinliyor ve siz de benim kuzum çok akıllı diyip bu durumla böbürleniyorsanız, olabileceklerı saymaya bu satırlar yetmez.


 Bir de ve bir de... Siz çocuğunuzu çocuklarla buluşturmak ve birlikte onlarla oyun oynamak yerine, evde günlerce kalıyorsanız sadece gecikmiş konuşma için değil çocuğunuzun gelişimi ve ruh sağlığındaki diğer alanlar için de sıkıntıya davetye çıkarıyorsunuz demektir.

 Çocuk havadan değil havasızlıktan hasta olur. Çocuk insansızlıktan, doğadan ve insandan uzak kalmaktan hasta olur. Üstlik bu hastalılar iki antibiyotik ve biraz vitaminle geçmez.


 HANGİ anne kuzucuğunun üzülmesini isteki ?:): yemesse püre yapar yüne yedirir.!!!!dimi yani.

 2,5 yaşına kadar Püre yiyen üç yaşında bir danışanım var. Yeni tanıştık. Ben ona “köfte dili” diyorum. Şu an da 3 yaşında . Sadece anne baba diyebiliyor. Konuşmak onun için Çok korkutucu .Oysa biraz gayretle bütün korkular bitecek. Keşke 2-3 ay önce tanışsaydık.


 Önce annenin eğitimini yapıyoruz. Durumu kabullenmesini, sağlamak değişim için önemli.

 Annesi onun büyümesine izin vermiyor. Ama ona zarar verdiğini anlaması ve çocuğuna yardım etmeyi hızlıca kabullenmesi gerekli.

 Artık kalabalık aileler yok.Masal anlatan dedeler ve büyükanneler yaşanan evde değil. Üstelik eskisi kadar torun yok. Olan torunlar çok kıymetli.

 “TORUNUMA TOZ KONDURTMAM. Onun her istediğini yaparım . Ben onun istediğini gözünden anlarım.” derken konuşmadan anlaşmanın konforunu bir süre yaşar bebeğiniz.
 Birgün gelip oyunda derdini anlatamadı için dışlanana kadar.

 Çoğu zaman işler öncesinde karışır. Size istediğini anlatamz ve öfke nöbeti yaşar.
 Amca hala çocuğu yok. Eskisi gibi çok.

 “Hadi benim hatırım için idare edin “. diyeceğiniz çocuklar ve anneleri olmayınca iki iki kişilik yanlızlık başar.


 Anne baba yoğun stresli bir yaşamın içindedir. V e çocuklarıyla günde yarım saat oyun oynamak için vakitleri yoktur.

 Bir annenin gerçeklerle yüzleşince söylediği bir söz kulaklarımda :
“Babamla annem bakıyor.Bizde işe gidiyoruz. İşler de yoğun . Şimdi anlıyorum eve hergün niye bir oyuncakla geldiğimi .”

 Oyuncaklar kızıma ayırmadığım zamanlardan dolayı duygum suçluluğu bastırmak için aldığım objelermiş meğer :(((

 “Kızmın oyuncağa değil onunla vakit geçirmeye ihtiyacı varmış. Ben kendimi rahatlatmak için ona oyuncak alıyormuşum”
 “BAKILIYOR NASILSA BÜYÜR “dedik diye düşünüyor anne babalar bazen.Öyle olunca; sorunlar ardı ardına gelebilir.


 Bu sorunlardan birisi de konuşma gecikmesi olabilir.
 YADA BİRGÜN KEKELEMEYE BAŞLAYABİLİR ÇOCUĞUNUZ

 Anne depresyondadır. Ama tedavi almamaktadır. Yada tedavi sadece ilaçla olmaktadır. T erapi ve koruyucu, destekleyici sağlık hizmetlerinden yaralanmamaktadır. Bu halde kimseyle konuşmak ve yakınlaşmak istemiyebilir. BEBEĞİYLE BİLE.
 Ve derken bebek büyür ama konuşmaz .

 Bazı evlerde , evde çocuğun yanında bağırılmakta ve hatta fiziksel şiddet aile içi bireylerin bir gerçeği olmaktadır. Ve derken ÇOCUK SUSMAYI SEÇER. SEÇİMİ ONUN İÇİNDE BÜYÜK BİR AÇMAZDIR!!!


 V e derken biri çıkar çocuğu okutalım .”Dili açılsın” der. Bir hoca aranır.
 “O evde hiç kavga gürültü olmamış çocuk o travmaları yaşmamış gibi varsayılır.“ Öylesi daha kolaydır.

 Durup düşünmek ve kendi hatalarınız düzeltecek yardım kanalları aramak yerine .
 Yanlış anlaşılmasın duaya karşı değilim.AMA “ALLAH AKLINI KULLANMAYI EMREMİŞ”. dimi yani .

BEDENSEL SAĞLIK

 Bebeğinizin kulak, çene ,dil gibi organlarında sorun varsa çevrede herşey mükemmel olsa da konuşma oluşmayabilir. Mutlaka konuşma bozukluğu ve gelişim konusunda çalışan bir uzmana ve bu alanda çalışan uzman hekimler başvurunuz. Sorun olsun olmasın yardım sürecini başlatın. Hekim demez ya ; büyüyünce geçer diye. Bazı anne babalara soruyorum gelişim takibinde .”Neredeysiniz bu saate kadar” diye . Geç kalmılıkları hekimlere yüklüyorlar.Ve ben inanmak istemesemde, duruma üzülüyorum. Tıbbi ve psikolojik yardım sürecleri ihmale gelmez. “Erken yardım bebeginizin geleceğini kurtarır”

 İstemessekte belirtmek zorundayızki konuşması gecikmiş bir çocuğun bu durumu sadece gecikmiş konuşma ibaresi olabileceği gibi başka sorunları da ip ucu olabilir. VE ERKEN MÜDAHALE VE ERKEN EĞİTİM EN BÜYÜK İLAÇTIR.
 Sorunlarla yüzleşmekten kaçınmak sorunu büyütür.
 Sizi anlıyorum. GERÇEKTEN. TİTREYEN ANNE YÜREKLERİNİZİ HERGÜN tanıdığım her yeni anneyle yüreğimde bir kez daha hissediyorum
 Kim kınalı kuzusuna toz kondurur.
 Kim kuzcuğun annesinin gözünde yaş kalbinde endişe görmek ister.


 GERÇEK ANNE ÇOCUĞUNUN SIKINTISINI ÇÖZEN ANNEDİR. SİZDE GERÇEKTEN İYİ BİR ANNE OLDUĞUNUZ İÇİN YAZININ SONUN KADAR OKUDUNUZ. Konuyu anladınız.ŞİMDİ GEREKENİ YAPMA ZAMANI .

Peki ne zaman yardım almalıyım?

 Çocuğunuz 3 yaşında anlaşılır şekilde kelimeleri söylemiyorsa iki kelimelik bile olsa cümle kuramıyorsa, işaretlerle anlaşmaya çalışıyorsa konuşma gecikmesi için dil gelişim testi yapabilecek bir gelişim uzmanına başvurmanız gerekir. Bu ölçüler türk standartlarına uygun olarak tifaldi ve tedil testleri ile yapılmaktadır. Tifaldi testi Türk çocuklarına özel gelişitirlmişr bir testir. Bir hekim bile size konuşur bekle derse “asla beklemeyin” Dil gelişimi konusunda çocuğunuzun değerlendirilmesini, uzmanından talep edin.

Burçin DEMİRKAN BAYTAR
Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeğinizin Konuşması Gecikmesin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burçin DEMİRKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN'ın Yazıları
► Bebeğinizin Vücut Dili Psk.Serap DUYGULU
► Bebeğinizin Geleceği Sizin Elinizde Psk.Burçin DEMİRKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bebeğinizin Konuşması Gecikmesin' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadın Erkek İlişkisi Aralık 2015
◊ Çift Terapisi Nisan 2021
◊ Lohusalık Hüznü Aralık 2015
◊ Savaş ve Çocuk Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:07
Top