2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kekemelik
MAKALE #15905 © Yazan Neşe ÖZTÜRK | Yayın Aralık 2015 | 4,000 Okuyucu
Kekemelik nedir?

Kekemelik, konuşmadaki akıcılığın, ses/hece tekrarlamaları, bloklamalar, uzatmalarla bozulması anlamına gelir. Ancak yalnız akıcılık bozukluğu değil bu durumun sebep olduğu; ikincil davranışlar, konuşmadan vazgeçmek, çekingenlik, özgüven kaybı gibi tüm sorunları da kapsar.

Kekemelik neden olur?

Öncelikle kekemeliğin suçlusu siz değilsiniz. Ne kekeleyen birey, ne aile ne de çevrenin bir suçu yok, bu durumun iyileştirilmesinde veya daha da artmasında etkisi olabilir ancak tek başına bu duruma sebep olmaz. Çocuk korku ya da heyecan anıyla kekelemeye başlamış olabilir ancak son çalışmalar artık kekemeliğin psikolojik değil, nörolojik ve genetik bir olgu olduğunu bizlere söylüyor. Yani eğer genetik yatkınlık varsa bu durum er ya da geç zaten ortaya çıkacaktı, yaşadığı o heyecan anı yalnızca bu durumu tetiklemiş oldu, sebep olmadı. Gerçek sebep ise beyinde konuşmanın gerçekleşmesi için işini yapması gereken bölümdeki bir farklılıktan başka bir şey değil. Kişi söylemek istediği şeyi düşünebilir, sözcükleri zihninde bir araya getirebilir, sıra bunu konuşmaya aktarmaya geldiğinde sorun yaşar. Bu sorun her kekeme bireyde farklı şekilde kendini gösterir.

Çocuğum kekeliyor ne yapmalıyım?

Çocuk kekelemeye başladığında aile genellikle panikler, korkar. Çocuğunu korumak için çevresini değiştirmeyi, daha az sosyal ilişkiler içine girmeyi dahi düşünebilir. Ancak yapılması gereken en iyi şey sakinliği korumak olacaktır. Gelişim dönemindeki çocuklarda doğal olarak böyle bir süreç yaşanabilir, 2-2,5-3,4 yaşlarında bu durum yaşanıp kendiliğinden son bulabilir, devam da edebilir. Bu süreci sağlıklı atlatmak için aile ve çevrenin olumlu tutumları, çocuğun nasıl söylediğine değil de ne söylediğine odaklanmak, çocuğun özgüvenini korumak için onu sabırla dinlemek, daha çocuğa göre iletişim kurmak yani daha basit sözcükler seçilerek konuşma hızını düşürmek, bu durumu mümkün olduğunca normalleştirmek çocuğa yardımcı olacaktır.

Bir uzmana danışmak için ne kadar beklemeliyim?

Konuşma terapistleri eğer çocuk çok küçükse genellikle belli bir süre çocuğu takip altında tutarak beklemeyi önermektedir. Ancak ailelerin pek çoğu kekemeliğin ne olduğunu ve bu durumla nasıl başa çıkabileceklerini bilemedikleri için beklemekte çok zorlanır, bir an önce harekete geçmek isterler. Bu durumda yapılacak en sağlıklı şey evet bir dil ve konuşma terapistine danışmak olabilir. Ve Dil ve Konuşma Terapisti (DKT) aileye terapiler ve yönlendirmeler yaparak en doğru tavır ve tutumlar konusunda aileyi bilgilendirebilir, bu durumla nasıl baş edecekleri konusunda rehberlik edebilir, gerekli görürse çocukla düzenli terapiler yaparak iyileştirme sürecini başlatabilir.

Kekemeliği kimler iyileştirebilir?

Bu konuda en eğitimli, donanımlı kişiler dil ve konuşma terapistleridir. DKT’ler ilgili uzmanların görüşlerini değerlendirir, gerekirse psikolog, psikiyatrist gibi yönlendirmeleri yapabilir, öğretmenler ve aile bireyleri, çocuğun çevresinde gerekli gördüğü kişilerle işbirliği yaparak gerekli ekip çalışmasını sağlar.

Kekemelik tedavisi ne kadar sürer?

Her kekeme birey farklıdır ve her bireyle izlenecek yol da farklılık gösterir. Kişinin yaşı, kekemeliğin şiddeti, motivasyonu, DKT’nin verdiği egzersizleri düzenli yapıp yapmaması gibi pek çok etmen süreci etkiler. Önemli olan bunun bir süreç gerektirdiğini unutmamaktır, iyileşme adım adım ve verilen egzersizlerin belli bir süre boyunca devamlı olarak yapılmasını gerektirir.

DKT kekemeliği nasıl iyileştirir?

DKT yalnız akıcılığa odaklanmaz, bireyin daha akıcı konuşabilmesi için pek çok teknik vardır, bunlar öğrenilebilir ve kişi konuşmasını kontrol altına alarak gerekli gördüğü durumlarda akıcı konuşmayı başarabilir. Ancak uzman bir DKT kişinin yalnızca akıcılığı sağlamasına değil, kekemeliği sürecek olsa dahi özgüveninin zedelenmemesine, söylemek istediği her şeyi söyleyebilmesine, yapmak istediği her şeyi yapmasına, mutlu bir birey olmasına, kendini kabul edip sevmesine odaklanır.

Ben anne-baba olarak neler yapabilirim?

Kekemeliğin ne olduğuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak, bu durumla ilgili kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Çocuğun neler hissettiğini anlamak, neler yaşayabileceğini bilmek de doğru tutum ve davranışları edinmeniz için çok önemlidir. Bu durumun sizin veya çocuğunuzun hatası olmadığını, bunun bir hastalık da olmadığını, yalnızca bir farklılık olduğunu anlayarak durumu kabullenmek, içinden çıkmayı kolaylaştıracaktır. Yalnız değilsiniz, Türkiye’de ve dünyada çok fazla kekeme var. (Anasınıfı ve ilköğretim öğrencilerde gözlenen dil ve konuşma sorunlarının türlere göre dağılımı incelendiğinde, kekemelik % 37’lik bir oran ile en yaygın konuşma bozukluğu türü olarak başlarda yer almaktadır. Konrot, 1995) ve size yardımcı olabilecek pek çok uzman dil ve konuşma terapisti de var. Yardım istemekten ve soru sormaktan çekinmeyin.

İlgili Kaynaklar,
J. Scott Yaruss; 11-12 Aralık 2015 Kekemelik Değerlendirme, Tanı Koyma ve İyileştirme Kursu, Ankara
https://www.shrs.pitt.edu/jsyaruss/
http://www.stutteringcenter.org/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kekemelik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Neşe ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Neşe ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neşe ÖZTÜRK Fotoğraf
Neşe ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Neşe ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Kekemelik Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Kekemelik Psk.Meltem BİLGİCİ
► Kekemelik Nedir? Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Kekemelik Nedir? Psk.Mehmet UYAR
► Kekemelik ve Tedavisi Psk.Şeyma GÜRNAL
► Kekemelik ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Asım EREN
► Kekemelik ve Tedavisi Pdg.Aykut AKOVA
► Kekemelik ve Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kekemelik' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Teleterapi Temmuz 2020
► Sesletim Nedir? Eylül 2015
► Afazi Mart 2015
◊ Mutasyonel Falsetto Eylül 2019
◊ Sesiniz Karizmanızdır. Temmuz 2017
◊ R Sesi Kabusu Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:32
Top