2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



En Az Yaralanma ile Boşanmak Mümkündür
MAKALE #15919 © Yazan Psk.Dnş.Kevser ORAK | Yayın Aralık 2015 | 3,029 Okuyucu
Büyük umutlar, sevinçler, heyecanlar ve aşkla bir araya gelen insanlar; boşanma sürecinde birbirlerine karşı çok acımasız ve yıkıcı olabiliyorlar. Evliliğin getirdiği yıpranmalar, yaşanan sorunlar, insanları yabancılaştırıyor. Güzellikler unutulup, hep kötü olaylar hatırlanır hale geliyor. Taraflar karşı tarafın açıklarını kollamaya başlıyor.

Boşanma hayatın sonu değildir

Evlilik nasıl doğal bir yaşam olayıysa boşanmada aynı derece de doğaldır aslında. İnsan yaşamında hiçbir şeyin gerçek sahibi olmadığı gibi “Eş”inin de sahibi değildir. Eş insana yaşam yolculuğunda elinden tutacak bir hayat arkadaşıdır. Ve bu arkadaş işler yolunda gitmeyip elimizi bıraktığında bizim yolculuğumuz yine devam edecektir.

Boşanmada en önemli nokta çiftlerin ilişkiyi gerçekten bitirmeleri ve bunu karşılıklı olarak konuşup anlaşmalarıdır. Kızgınlıkla ya da eşe “Ceza” vermek için verilen bir karar taraflar için çok yıpratıcı sonuçlar doğurmaktadır.

Boşanma kararının nasıl ve ne şeklide verildiği de önemlidir. Boşanma kararını tek bir kişi verdiyse ve diğer taraf boşanmak istemiyorsa; boşanmak isteyen tarafta terk edilme, beğenilmeme gibi durumların yol açtığı özgüvensizlik, yetersizlik duyguları oluşabilir. Ya da iki tarafın da şiddetli bir geçimsizlik neticesinde ayrılmaya karar vermelerinden sonra, tarafların birbirlerine nefreti ve öfkesi daha da artabilir.

Sağlıklı Boşanma Nedir?

Sağlıklı boşanma aile bireylerinin birbirlerinden kopmadan, aralarındaki saygıyı ve sevgiyi yitirmeden, kendi ve başkalarının ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak evliliği başarılı bir şekilde sonlandırmaları ve bu sürecin sonunda daha olgunlaşmış, daha büyümüş, güçlü ve kendine güvenli, geçmişle barışmış, geleceğe umutla bakan insanlar olarak hayata atılmaları anlamına gelir.

Çocuk Varsa Daha Özenli Davranılmalıdır

Eşlerin çocukları varsa onların psikolojik sağlığı açısından bu süreçte daha dikkatli ve özenli davranmalıdırlar. Anne baba birlikte boşanma sürecini çocuklarına yaş düzeylerine uygun, anlayabilecekleri bir şekilde anlatmalı; bunu yaparken sabırlı olmalı, dikkatli kelimeler kullanmalı ve asla diğer eşi suçlayacak, onu kötüleyecek cümleler kullanmamalıdırlar. Çiftler boşanabilir ancak boşanma sonrası da anne/baba çocuğun ebeveyni olmaya devam edecektir. Bu yüzden kişisel kızgınlıklara çocukları dahil etmeye çalışmak son derece tehlikelidir.

Çocuğa hayatında değişecek olan durumlar anlatılmalı, bununla beraber ebeveynler sık sık onu ne kadar çok sevdiklerini söylenmelidirler. Çocuğun kimde kalacağı konusunda ortak kararlar bildirilmeli fakat her istediği zaman birlikte vakit geçirebilineceği ifade edilmelidir. Yani çocuk her istediği zaman annesini ya da babasını görebileceğinden emin olmalıdır. Tüm bunlarla birlikte çocuğa zaman tanınmalı, durumu hemen kabullenmesi beklenilmemelidir.

Peki ya Boşanma Sonrası?

Boşanmayla birlikte evlilik biter ama aile sistemi devam eder. Boşanmayla aile sisteminin tamamen bittiğini düşünmek bir yanılgıdır. Son bulan şey erkek ve kadın arasındaki ilişkidir, aynı çatı altında yaşamaktır, evliliktir. Çocuğun iki ayrı çatı altında yaşaması aile sisteminin devam etmediğini göstermez. Dolayısıyla sağlıklı aile ilişkileri yani anne ile çocuk, baba ile çocuk ilişkilerinin devam etmesi ve korunması, aynı zamanda boşanmış anne ve babaların çocuğun ihtiyaçları konusunda işbirliği yapabilmesi çok önemlidir. Boşanma sonrası işbirliği sağlayabilen ebeveynlerin çocukları sağlıklı evli ailelerden gelen çocuklar kadar hayatlarının her alanlarında başarılı olabiliyorlar. Halbuki şiddetin yüksek olduğu evliliklerin sürdürüldüğü ortamlardan gelen çocuklarla, boşanmış ama sağlıksız bir şekilde boşanmış, boşanmadan sonra da çatışmaların hep devam ettiği ailelerden gelen çocuklar arasında hiçbir fark olmuyor.” Bu da bize gösteriyor ki, çocuğun sağlıklı gelişimini belirleyen temel faktör aile yapısından çok aile içi ilişkilerdir.

Boşanma sonrası eşinizle bir ortaklığı bitirdiğinizi varsayın. Ona karşı olan düşmanca duygularınızdan sıyrılmaya çalışın, sürekli kötü zamanlarınızı hatırlamaktan, ona zarar vermeye çalışmaktan vazgeçin. Sonuçta o sizin bir dönem hayatınızı paylaştığınız birisiydi. Ona saygı duyun; onunla ve anılarınızla vedalaşın. Ayrıldıktan sonra üzerinde bir hak iddia etmeyin. Yoluna çıkmayın. Zihninizi ve mesainizi yeni bir yaşama yoğunlaştırın. Ayrıldığınız eşinizle medeni ve dostça bir ilişki kurun. Geçmişte yaşayan geleceği inşa edemez. Siz geleceğinize odaklanın.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"En Az Yaralanma ile Boşanmak Mümkündür" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kevser ORAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kevser ORAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kevser ORAK Fotoğraf
Psk.Dnş.Kevser ORAK
Gaziantep
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kevser ORAK'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'En Az Yaralanma ile Boşanmak Mümkündür' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Fobisi Kasım 2015
► Aşk Evliliği Kasım 2015
◊ Aile Terapisi Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:37
Top