2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebeler İçin Sağlıklı Doğuma Götüren Uygulamalar
MAKALE #15949 © Yazan Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU | Yayın Aralık 2015 | 3,182 Okuyucu
GEBELER İÇİN : SAĞLIKLI DOĞUMA GÖTÜREN UYGULAMALAR

Doğum şekli kuşkusuz günümüzün en çok konuşulan konularından biri. Özellikle son yıllarda hızlı bir şekilde artan sezaryen oranları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğum yöntemlerini yeniden sorgulamamıza neden oldu. Ülkemizde devlet kurumlarında olan doğumların % 50 si , özel kurumlarda % 80 i sezaryen ile gerçekleşmekte. Dünyada neredeyse en yüksek sezaryen oranına sahip ülkelerdeniz. Oysa dünya sağlık Örgütüne göre kabul edilebilir sezaryen oranı % 15.

Modern Obstetrik yönetim elbetteki riskli gebelerin önceden ayırd ederek gerekli önlemlerin alınması konusunda gelişmeler göstererek anne ve bebek sağlığına müthiş bir katkıda bulunmuştur. Özellikle ters gidebilecek durumlarda sezaryen kurtarıcı ve mükemmel bir ameliyattır. Son yıllardaki teknolojik gelişmeler sayesinde sezaryen riskleri de oldukça azaltılmıştır. Anestezi tekniklerindeki gelişmeler, yeni antibiotiklerin bulunması ve kullanılması, cerrahi teknik ve materyallerdeki gelişim sezaryenin daha kabul edilebilir bir ameliyat olmasını da sağlamıştır. Bu gelişmelere paralel olarak da artık neredeyse hiçbir doğum müdahalesiz gerçekleşemez olmuş, doğal seyirden tamamen uzaklaşılmış, doğumda riskin çok fazla olduğu algısı gelişmiş ve bu da başta gebelerde olmak üzere, eşi ve ailesinde stres ve korkuya neden olur olmuştur.

Günümüzde gelinen noktada riski düşük olan gebeler de dahil olmak üzere doğum büyük bir korku haline geldi ve kadınların doğuma, kendilerine ve bedenlerine olan güvenleri erozyone oldu. Artan sezaryen oranları nedeniyle giderek normal doğumun riskli bir olay olduğu kanısı yaygınlaşmaya başladı. Oysaki yüzyıllardır nesillerin devamını sağlayan doğum olayı normal, doğal ve sağlıklıdır. Doğuma yapılacak olan gereksiz müdahaleler doğumun işleyişini bozar. Gebelere rahat edebilecekleri sağlıklı ve güven duyacakları bir ortam sağlanırsa yeterli duygusal ve fiziksel destek verilirse birçok doğum sorunsuz gerçekleşecektir.

Kanıta dayalı tıp çalışmaları ile başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere birçok kurum günümüzde normal doğumu desteklemektedir. Bu kurumlar anne- baba adaylarına ve sağlık profesyonellerine sağlıklı bir doğum için gerekli şartların sağlanması konusunda eğitimler verirler. Bu sayede birçok ülkede doğum servislerinde sunulan hizmetler anne ve bebeklerin yararına olacak şekilde düzenlendi. Bunun en güzel örnekleri doğumdan sonra emzirme konusunda ve bebeklerin bebek odasında değil de annenin yanında bulunmalarının sağlandığı anne-bebek dostu hastaneler konusunda yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü bir çalışma sonrasında ' Normal Doğumda Bakım Uygulamaları ' adında bir rehber hazırladı ve yayınladı. Normal ve Doğal Doğumu destekleyen misyonu ile tüm dünyada tanınan Lamaze Organizasyonu da yeni 2 önerisi ile bu rehberi zenginleştirdi. Buna göre:

Doğum kendi başlamalıdır.

Doğum yapan kadınlara duygusal ve fiziksel destek verilmelidir.

Doğumda doğal ve aktif ıkınma teknikleri tercih edilmelidir.

Doğumdan sonra anne ve bebeği bir arada tutulmalı ve emzirme için limitsiz imkan sağlanmalıdır.

Annelere doğum boyunca hareket özgürlüğü verilmeli

Doğum eylemi boyunca rutin müdahalelerden kaçınmalı.

Yapılan araştırmalarda doğumdan hemen sonra annelerinin kucağına verilen ve tentene temasın hemen sağlandığı doğumlar ile rutin hastane bakımları yapıldıktan sonra annelerine verilen bebekler karşılaştırılmış ve birinci grupta annelerde 3. günde meme angormanına bağlı ağrının daha az olduğu, annede daha az anksiyete ( kaygı, korku ) yaşandığı, bebeğin ilk emzirmede daha etkili emdiği, 12 kat daha az ağladığı, kalp atışı, solunum ve vücut ısısının daha stabil olduğu, kan şekerinin anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır. Neonatal nörologlar anne bebek bağlanmasının hemen kurulduğu doğumlarda bebeğe sakin ve huzurlu bir ortama geldiğine dair bir güven verildiğini savunmaktadırlar.

Bu nedenle anne adaylarının doğum tercihlerini yaparken bilinçli ve eğitimli olmaları son derce önemlidir, doğumu ve doğumda karşılaşabileklerinizi öğrenmek ve buna hazırlanmak sizin sorumluluğunuzdur. Biz profesyonellerin görevi ise bilimsel veriler ışığında size doğru bilgileri ve tercih seçeneklerinizi sunmaktır.

Doğum sizin en büyük deneyiminizlerindendir ve size özeldir. Sağlıklı ve mutlu doğumlar.

Op.Dr. Pınar Tokatlıoğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebeler İçin Sağlıklı Doğuma Götüren Uygulamalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar TOKATLIOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU'nun Makaleleri
► Estetik Uygulamalar Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Genital Estetikte Lazer Uygulamalar Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebeler İçin Sağlıklı Doğuma Götüren Uygulamalar' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yaz Aylarında Gebelik Haziran 2013
► Babanın Bebeğe Etkisi Nisan 2013
► Vaginismus ve Tedavisi Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:51
Top