2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mükemmelliyetçi İnsan Hastalığı - Fibromiyalji
MAKALE #15952 © Yazan Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN | Yayın Aralık 2015 | 5,582 Okuyucu
MÜKEMMELLİYETÇİ İNSAN HASTALIĞI – FİBROMİYALJİ

Halk arasında kas romatizması olarak bilinen fibromiyalji sendromu, yaygın vücut ağrıları ve halsizlik ile kendini gösteren kronik bir ağrı sendromudur. Ağrılar, vücudun daha çok kullanılan boyun ve sırt bölgesinde belirgindir. Bu ağrılara baş ağrısı da eşlik eder. Mide ağrısı, ağrılı adet dönemleri, kabızlık, nefes almada zorlanma hissi, çarpıntı, zaman zaman ellerde terleme-titreme-uyuşma-karıncalanma ve şişlik hissi, gözlerde ve ağızda kuruluk hissi hastanın şikayetleri arasında yer alır. Hayat kalitesinde belirgin düşüşe neden olur. Hastaların yaygın vücut ağrılarının yanı sıra halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, uyku bozukluğu ve dolayısıyla sabah yorgun uyanma ve tutukluk şikayetleri mevcuttur.

Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte daha çok hassas yapılı ve herşeyden çabuk etkilenen kişilerde daha sık görülür. Mükemmelliyetçiler, işkolikler ve uygun olmayan çevresel faktörlerin olduğu ortamlarda bu grubun içinde değerlendirilebilir. Fibromiyalji hastalığının görülme sıklığı kadınlarda %3-4, erkeklerde %0,5 olarak bildirilmiştir. Hastaların %70-80 kadarı kadınlardır. Her yaş grubunda görülebildiği gibi en sık 30-50 yaş grubunda rastlanmaktadır.


STRESTEN KORUNMA!

FMS mükemmelliyetçi ve hassas insanların, iş hayatında ve özel hayatında strese maruz kalanların ve bundan aşırı etkilenen insanların hastalığıdır. Dolayısıyla FMS den kurtulmanın ilk ve en önemli basamağı stresten korunmanın ve stresten arınmanın öğrenilmesidir. Gerekirse psikolojik destek almak ve bunu haftada en az 3 gün 30 dakikalık egzersizlerle kombine etmek esastır. Diğer tedavi yöntemleriyle ağrıda azalma olsa bile stres ortadan kaldırılmadıkça ağrıların tekrar etmesi kaçınılmaz bir sonuçtur.


BESLENMENİN DÜZENLENMESİ

Her hastada değişken olmakla beraber mineral ve vitaminlerden zengin bir diyet, dengeli beslenme FM hastalarına önemli yararlar sağlar. Bazı favori sebze ve meyvelerin FM hastaları için iyi geldiği söylenebilir. Muz, elma, portakal, kivi, badem gibi meyvelerin yanı sıra yeşil çay, brokoli, ıspanak, enginar, zeytinyağı gibi gıdaların FM hastaları için pozitif nitelikler taşıdığı bilinmektedir. Ayrıca, FM'de "keten tohumu" ve "kefir" le yararlı sonuçlar alındığına dair veriler bulunmaktadır. Düzenli olarak su içilmesi FM ile baş etmede çok önemlidir. Her hastaya günde 1.5 - 2 lt civarında su içilmesi mutlaka öğütlenmelidir. Protein ve karbonhidratlar tam dengesinde alınmalıdır. Vücudun gereksinim duyduğu proteinden daha az veya daha fazlasını tüketmemek gerekmektedir. Karbonhidrat seçimleri, liften zengin olan sebze ve meyveler arasından yapılmalı ve beslenmede daha çok sebze tercih edilmelidir.

EGZERSİZ TEDAVİSİ

Nefes Egzersizleri: Egzersiz tedavisinde ilk aşama doğru nefes almayı öğrenmektir. Dik şekilde oturun. Bir elinizi karnınıza, bir elinizi göğsünüze yerleştirin. Göğüs solunumu yapmak için burnunuzdan nefes alırken göğsünüzü şişirmeye ve yükseltmeye çalışın daha sonra mum üfler gibi ağzınızdan nefesinizi verin. Bu sırada karın bölgesi şişmemelidir sadece göğüs genişlemelidir. Karın solunumu için aynı şekilde oturun ve burnunuzdan yavaşça nefes alın ancak bu sırada göğsünüz değil karnınız şişmelidir. Nefes alırken göğsünüzü kaldırmayın ve genişletmeyin sadece karnınızın öne doğru şişmesini sağlayın. Her bir egzersizi 6 defa 3 set halinde tekrarlayın ve bunu günde 3-5 defa yapın.

Gevşeme Egzersizleri: Gevşeme tekniği ile amaçlanan uykuya dalmak değil, tersine en fazla uyanıklıkla en derin gevşemeye ulaşabilmektir. Lütfen alanında uzman bir fizyoterapistten gevşeme tekniklerini öğreniniz.

Esneme Egzersizleri: Aşağıda belirtilen egzersizleri günde 3 set halinde ve her bir egzersizi 10 defa olacak şekilde uygulayınız.

Aerobik Egzersizler: Aerobik egzersizler, büyük kas gruplarını 15-20 dakika ya da daha uzun bir süre ritmik bir şekilde çalıştırarak yapılan ve maksimum kalp atış hızının yüzde 60 ila 80′ini sağlayan egzersizlerdir. Aerobik egzersizleri, uzun süreli, düşük yoğunluklu egzersizler olarak düşünebiliriz. FM hastalarında yüzme başta olmak üzere yürüme, bisiklete binme, düşük tempolu koşular, kayak gibi aerobik egzersizler önerilir.

KLASİK MASAJ

İster hassas FM noktalarına, ister diğer iskelet sistemi bölgelerine yapılacak masaj uygulamaları birçok kişide önemli rahatlamalara yol açabilmektedirler. Etkin bir sonuç alınabilmesi için sertifikalı masör yada masözlük eğitimi almış kişilerin tercih edilmesi ve düzenli aralıklarla yapılması önemlidir.

*Ayrıca fibromiyaljiden korunmak için yoga, yüzme, thai-chi ve tai-bo gibi ruh ve vücut bütünlüğü getiren aktiviteler yapmak, hava koşullarına uygun giyinmek, havasız ortamlardan kaçınmak, hava akımları arasında kalmamak, sigaralı ortamlarda bulunmamak, çalışma ortamını düzenlemek, kendine uygun hobiler edinmek, kendine uygun sporu yapmak gibi önlemler alınabilir.

*Ayrıca FMS de, ağrı başta olmak üzere ortaya çıkan problemleri yok etmeye yönelik profosyonel kişilerce uygulanması gereken çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Bunun için osteopati eğitimi almış yada manuel terapi alanında uzmanlaşmış fizyoterapistlere başvurunuz.

Fizyoterapist Şengül Şen
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mükemmelliyetçi İnsan Hastalığı - Fibromiyalji" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şengül ŞEN TEKİN Fotoğraf
Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN
Denizli
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in Makaleleri
► Fibromiyalji Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Fibromiyalji ve Fizyoterapi Fzt.Ahmet DOĞAN
► Romatizma ve Fibromiyalji Dr.Mehmet PORTAKAL
► Fibromiyalji Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür? Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mükemmelliyetçi İnsan Hastalığı - Fibromiyalji' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:50
Top