2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özgecan Olmak.....
MAKALE #15960 © Yazan Psk.Dnş.Serap BOZKAYA | Yayın Aralık 2015 | 3,253 Okuyucu
Can Özgecan,
Ülkemde kadın olmak; doğduğun andan itibaren saklanmak demektir.

Ülkemde kadın olmak; ufak bir bebekken bile kucağa alınıp sevilmemektir. Ufacık bir bebek kucağındayken uyarılmaktan korkanlar yüzünden belki bilemiyorum. Bildiğim şey “kız çocuğu kucağa alınıp sevilmez” söylemi.

Kadın olmak; ufak bir çocukken bile taciz edildiğinde utanmak ve suçluluk duymaktır.

Ülkemde kadın olmak; akranların misket oynarken gelin olmak, gelin olduğun eve hizmetçi olmak ve çocuklarınla birlikte büyümektir.

Ülkemde kadın olmak; suçtur. Saklanman gereklidir. Erkekler tarafından beğeniliyor olmak, potansiyel hafif kadın olduğun anlamına gelir. “kuyruk sallamışsındır, o yüzden gelmişlerdir peşinden” erkek arkadaşlarınla konuşuyor olman, giyinmen, süslenmen güzel olman, yüksek sesle konuşman ve gülmen “aranıyor olman “ anlamına gelir.

Kadınlığının ve üretkenliğinin belirtisi olan adet kanamanı her defasında herkesten gizlersin. “kirlendin” derler. Evet o anda artık suçun tescillenmiştir. Köşe bucak saklarsın adet kanamanı, utanırsın. Toplu taşıma araçlarına binerken korunmak için topluiğne taşıman öğretilir. Hava kararmadan koşarak evine kaçarsın, tek başına ıssız sokaklarda yürüyemezsin ya da korkarak yürürsün. Yürürken boyunu kısaltmaya çalışır, göğüslerini kitaplarla saklarsın. Uzun boylu olmanı bile kaldıramazlar. Utanırsın, utanırsın... İlk utanmayı öğretirler sana, sonra korkmayı...

“Karı gibi erkek” aşağılama, “ erkek gibi kız” yüceltmedir. Erkek gibi kız olmak istersin hep. Aslında sen hiç olmamalısın varoluşun suçtur. Erkekleri yoldan çıkartan şeytansındır.

Ülkemde kadın olmak: beyaz gelinliğinle çıktığın evine kefeninle dönmek demektir. Kocana sırtını dönmeden yatmaktır. O her istediğinde birlikte olmaktır. Evinin kadını çocuklarının anası olmaktır. Kocan kariyer yaparken evi beklemek, evi silip süpürmek, çocuklara bakmaktır. Kurallara uyduğun ve temkinli araba kullandığın için trafikte aşağılanmaktır.

Ülkemde anneler kutsaldır, kadınlar kıymetli hazinedir. (Çok kutsal olduğun için evinin baş tacı olup evinde oturmalısın dışarda çalışıp kariyer yapıp kendini geliştirmemelisin! Pardon yormamalısın.)

Anneler kutsaldır ama bütün küfürler anne ve bacılara edilir. Ne kadar başka özelliklerin olursa olsun sen cinsel objesindir. Tokalaşmak bile uyarılmaya sebep oluyor demek ki bazıları seninle tokalaşmaz. Bütün bunlar bir döngü gibi çocuklarımıza öğretilir. Bir sarmal gibi sarar çocuklarımızın beynini. Tabular yasaklar, kutsallar…

bir gün…

bir gün Özgecan.. can kız... bir gün yoldasındır ve bütün bunları yaratanlar tecavüzcün olur. Katilin olur. Ağır ve kara bir bulut gibi örter üstünü. Bu acı yeter hepimize... Bu utanç yeter…

Biz saklandıkça cankız, biz sokaklarda yalnız yürümedikçe, biz yüksek sesle gülmedikçe, biz kariyer yapmadıkça, biz hepimiz cankız hepimiz kadınlığımızla gurur duymadıkça tecavüzcüler güçlenecek.

Hayır diyoruz cankız, cinsiyet ayrımcılığına hayır diyoruz.

Zorbalığa, şiddete, kıymetli hazine olmaya, kutsal ana olmaya hayır diyoruz. Tecavüzcüleri yetiştiren zihniyete hayır diyoruz ve saklanmıyoruz artık…



Serap BOZKAYA

Aile Danışmanı & Psikolojik Danışman


* Yapılan araştırma sonuçlarına göre, ülkemizde 2013 ’te 214 kadını öldürdü.167 kadına tecavüz edildi., 241 kadına şiddet uygulandı ve 161 kadına tacizde bulunuldu. ( resmi kayıtlara geçen)
2008: 66
2009:105
2010:165
2011:121
2012:135
2013: 214
2014: 286
2015: 273 kadın öldürüldü.
Rakamlar için kaynak :http://www.anitsayac.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özgecan Olmak....." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Serap BOZKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Serap BOZKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap BOZKAYA Fotoğraf
Psk.Dnş.Serap BOZKAYA
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serap BOZKAYA'nın Makaleleri
► Olmak, Sahip Olmak ve Anlam Sistemi Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Özgecan Olmak.....' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenin Günlüğü Aralık 2015
► Boşver Be Yaşı Ekim 2015
► Cinsel İsteksizlik Ekim 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:48
Top