2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Kapınızda/ Çocuk ve Suç
MAKALE #15965 © Yazan Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM | Yayın Aralık 2015 | 3,375 Okuyucu
Ergenlik Kapımızda / Çocuk ve Suç

Ergenlikle birlikte anne ve babaların çocuğu için kaygılanacak sebepleri artar. Doğru arkadaşlar edinecek mi? Biriken enerjisini doğru şekilde harcayabiliyor mu? Uyuşturucudan nasıl koruyabilirim? Otokontrolü var mı kendi kararları ne kadar doğru ve onu suçtan koruyabilir mi? Şeklinde uzayan soru ve endişeler oluşmaya başlar. Bu korkuların çocuğunun ortak noktası çocuğun suça karışma ihtimali üzerinedir. Peki çocukları suça iten nedenler nelerdir ve çocukları suçtan koruyabilmek için ailenin ne gibi ödevleri vardır?

Suçun ortaya çıkması biyo-psiko-sosyal açıdan değerlendirilmesi gereken çok yönlü bir konudur. Bebeğin anne karnındaki yolculuğundan başlayarak kişilik gelişiminin tamamlanacağı yıllara kadarki süredeki faktörlerin suçla bağlantısı araştırmalarca ortaya konmuştur.

Suça İtilen Çocuklar için Araştırma Bulguları

Bazı durumlar vardır ki ne muhakeme yetersizliği nede yaşın inat, hırçınlık, otoriteye isyan, öfke patlamaları gibi beklenen karakteristik özellikleri ile açıklanamaz. Tehdit ve tehlike barındırır.
Lisans tezim “Çocukluğunda istismara uğrayanların suça eğilimi” konusu ile Çocuk ve Suç ile ilgili detaylı bir literatür taraması ortaya koymuştum ve bu geniş literatürden yararlanarak Çocuklara Suça iten olası nedenleri yazıma taşıyorum.
Hiçbir çocuk sebepsiz yere suçlu olmaz.

1- Genetik Miras: Genetik mirasla aile aktarımı ile geçen genler ile suç arasında suça eğilimin arttığını gösteren araştırmalar mevcuttur.
2- Gebelik: Gebelik dönemi ile çocuğun anne karnına düştüğü andan itibaren kişilik ve gelişimini etkileyebilecek birçok sıralanmıştır. Annenin yeteri kadar beslenememesi, alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı, radyasyona maruz kalma, fiziksel ve psikolojik şiddet/travma durumları arasında ilişki saptanmıştır.
3- Doğum: Zor geçen doğumlar ve suç arasında güçlü ilişki tespit edilmiştir. Bu dikkatimi çeken ve beni daha çok araştırmaya iten bir sebep olmuştu. Saatlerce sancı, ağrı ile acı çekerek doğum yapabilen anne ile çocuk arasında kurulması beklenen bağ kurulamayabiliyor. Annenin çocuğun temel bakımını karşılarken duygu aktarımında bulunamaması çocuğun kendine karşı olumsuz ve değersiz duyguları geliştirmesine sebep oluyor.
4- Fiziksel Hastalıklar: hormonal bozukluklar, epilepsi, menenjit, ensefalit gibi rahatsızlıkların etkisinden bahsedilmiştir.
5- Gelişimsel ve Zeka Gerilikleri: Bağlantının en güçlü gösterildiği sebeplerin başında zeka gerilikleri geliyor. İşlenilen suçlarda kasıt ve kazanç çok fazla bulunmamaktadır. Zeka seviyesine bağlı olarak işlenilen suçların karşı tarafa yaratacağı etkinin muhakeme edilememesi ve diğer kişiler tarafından kolaylıkla yönetilebilmeleri suç ve zeka arasındaki güçlü bağlantıyı açıklamaktadır.
6- İstismar: suç ve istismar arasındaki bağlantı, çocukluğunda taciz, tecavüz ve ihmale uğrayan çocukların suça eğilimleri saptanmıştır. İstismar öyküleri ile sesini duyuramayan, yardım görmeyen ve kurban pozisyonunda sıkışan kişi kendine yeni kurbanlar yaratarak bütünlüğünü koruyabilmektedir.
7- Çevresel Faktörler: Yanlış anne baba tutumları, baskıcı disiplin yöntemleri, fiziksel ortam zorlukları, evlilik dışı dünyaya gelme (istenmeyen çocuk algısı), anne-baba kaybı, suçun normalize edildiği ortamlarda büyüme.




Çocuğumu Suçtan Nasıl Koruyabilirim?

• Sevgi çoğu şeyin başında iyileştirme ve geliştirme gücü olan bir duygu. Çocuğunuzu sevginizden mahrum etmeyin. Disiplin dahi sevgi ile verildiği zaman etkili olabilmektedir.
• Güven duygusu içinde büyüyebilmesini sağlayın.
• Aile ortamını huzurlu kılın.
• Zor durumlarla başa çıkabilecek becerilerini kazanmasına yardımcı olun.
• Yaptığı olumsuzları yüzüne vurup, olumlu davranışları görmezden gelmeyin.
• Duygularını ifade edebilmeleri için sözel aktarımı güçlendirin.
• Çocuğunuz için yapmaya çalıştığınız yetenek ve meslek yönlendirmelerinde onların istek ve yeteneklerini önde tutun.
• Küçük yaşlardan itibaren yaptığı davranışların doğal sonucu ile karşılaşmasına izin verin.
• Empati duygusunun gelişebilmesi için olay-duygu bağlantıları kurun.

Suçlu ve Mutsuz Bir Çocuk Yetiştirmek İçin:

• İstediği her şeyi alın
• İstediği her şeyi anında bulup, yaratıp alın
• İstediği her şeyi yapın
• Hata yaptığında hatasının üzerini kapatın
• Başını belaya soktuğu anlarda onu kurtararak sorunla siz başa çıkın
• Bekletmeyin
• Sınır koymayın
• Hiç sorumluluk vermeyin, arkasını toplayın ve her işini siz yapın
• Önünde kavga edin
• Trafikte bağırıp, küfredin
• Sorunlarınızı şiddetle çözmeye çalışın
• Daha iyisi için hep eleştirin
• Etrafınızdaki baskılar karşısında kendinizi kurtarmak için yalanlar söyleyin
• Çocuğunuzu dinlemeden davranışa göre hareket edin ve cezalandırın
• Yaşının üzerinde cezalar verin
• Kendini mahçup hissedeceği duygusal ağırlıklı cezalar verin (örneğin tuvalet eğitimi sırasında altına kaçıran çocuğunuzu balkonda iç çamaşırı ile bekletmek)

Uzm. Psk. Duygu KARAKULAK TAKVİM
Çocuk ve Ergen Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Kapınızda/ Çocuk ve Suç" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Kapınızda/ Çocuk ve Suç' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskançlığı Kasım 2014
► Çocuk ve Müzik Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:41
Top