2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beden Taramasıyla Enerjinizi Artırın, Stresi Azaltın ve Rahatlayın
MAKALE #15975 © Yazan Psk.Hasan ARSLAN | Yayın Aralık 2015 | 3,847 Okuyucu
İnsan bedeni henüz anlamaya başladığımız karmaşık sistemlere sahiptir. Tehlikelerden korunmak için stres sistemini harekete geçirir. Herhangi bir endişe, korku veya benzeri duygunun sonsuza kadar sürmesini engellemek için de...? Bunun için de doğal bir sisteme sahip olduğumuzu biliyor muydunuz? Harvard'lı akademisyen Dr. Herbert Benson buna Gevşeme Tepkisi (Relaxation Response) adını veriyor. Her insanın sahip olduğu bu doğal rahatlık sistemi stresin olumsuz etkilerinden kurtulmaya, strese bağlı rahatsızlıkları azaltmaya ve enerjinizi artırmaya yardımcı bir süper sistemdir. Peki siz gevşeme tepkinizi harekete geçirerek kısa sürede nasıl rahatlamaya, enerjinizi toplamaya ve çok daha iyi hissetmeye başlarsınız?

Gevşeme Tepkisiyle yeniden canlı hissetmeye başlarsınız

Gevşeme Tepkisi zihninizin ve bedeninizin özel sağlık danışmanı gibidir. Rahatlatır, gevşetir ve sakin bir zihinle yaşamı kucaklamaya başlamanızı sağlar. Birçok kişinin habersiz olduğu bu içsel iyileşme sistemini harekete geçirmek için oto telkin, canlandırma, meditasyon gibi farklı uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Fakat bugün küçük bir çocuğun bile yapabileceği basit bir uygulamayla nasıl dinlendirici bir rahatlığa ulaşıp stresten kurtulmaya başlayacağınızdan bahsedeceğim. Massachusetts Tıp Fakültesin'de görev yapan Profesör Dr. Jon-Kabat Zinn'in Stress Reduction Clinic and the Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society'de uyguladığı beden taraması adlı farkındalık uygulamasıyla yüzlerce insanın stres sorununa kalıcı çözümler getiriyor. Budist rahiplerle geçirdiği uzun yıllardan sonra beden taramasının tıbbi faydalarını da gözlemleyen Zinn bunun günde sadece yarım saat veya daha fazla zamanda başarıyla yapılabildiğini belirtiyor.

Beden taraması hayatınızı nasıl olumlu etkiler?

Rahatlamak ve gevşemek bazı insanlar için tembellik anlamına gelebilir. Fakat yaşamda başarılı olmuş işadamları, sporcular veya sanatçılar için yeteri kadar gevşemek doğal bir ihtiyaçtır. Gündüz ve gece gibi enerjinin kullanımı bedeninizin aldığı kaliteli dinlenmeye de bağlıdır. İşte beden taramasını düzenli uygulamaya başladığınızda ortaya çıkacak harika etkiler:

1. Biriken stres ve bastırılan duygulardan kurtulmaya başlayın: Stres anında insanların nasıl hızlı ve kısa nefesler aldığını farkettiniz mi? Yoğun duygular yaşadığında insanlar onları bastırabilir. Bu da kaynayan bir kazanın ağzını kapalı tutmaya benzer. Beden taramasıyla oksijen bedenin her bölgesine yayılmaya başlar. İfade edilmemiş duyguları açığa vurabilir ve gevşemeye devam edebilirsiniz. Kaynayan kazanın kapağının açılması ve soğumaya bırakılmasıdır beden taraması.

2. Dikkatinizi artırın: Teknoloji hayatımızı geliştirse de bilgi fazlalığı dikkat süresinin kısalmasına sebep oldu. Aynı anda telefonda konuşup, bilgisayarda iş yapan ve diğer işleri takip etmeye çalışan insanlara dönüşüyoruz. Beden taraması dikkatin yönlendirilmesini içerdiği için yarım saat boyunca tam bir konsantrasyon haline geçmenizi sağlar. Meditasyonda zorlananlar için çok avantajlıdır. Dikkat sürenizin artmasına ve aynı zamanda daha yoğun konsantre olmanıza yardımcı olur.

3. Farkındalığınızı yükseltin: Aşırı stres ve kaygı düşünme becerinizi geçici bir süre felç eder. Olumsuz duygularla düşünmeye çalıştığınızda kötümserlik ve karamsarlık bataklığına saplanıp kalabilirsiniz. Beden taramasıyla duygusal farkındalığınız gelişmeye başladığı için bedeninizle daha rahat iletişim kurarsınız. Rahatsız edici bir duygu henüz ortaya çıkmaya başladığında farkına varır ve gevşemek için harekete geçebilirsiniz. Yüksek bir farkındalık sağlıklı ve güçlü bir zihnin değişmez özelliğidir.

Beden Taraması nasıl yapılır?


Sakin bir yere uzanın. Bir süre orada kalacağınız için rahat olduğunuzdan emin olun. İstediğiniz zaman hareket edebilirsiniz.

Gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alıp yavaşça verin.

Gözleriniz kapalı halde dikkatinizi sağ ayak parmağınıza yönlendirin. Derin bir nefes alın ve ayak baş parmağınızın gevşemeye başladığını hayal edin. Herhangi bir çaba göstermeyin. Tekrar derin bir nefes alın ve baş parmağın yanındaki parmağa odaklanın. Gevşemeye başladığını hayal edin.

Bedenin her bir bölgesini nefesle tarayın. Sağ ayak parmakları, sağ ayak, sağ diz, sağ bacak... Başın tepesine gelene kadar. Mükemmel bir gevşeme olmak zorunda değil. Sadece ne kadar gevşeyebiliyorsunuz farkına varın. Her uygulamada gevşemeniz gitgide artar.

Jon Kabat-Zin uygulama için 45 dakikanın ideal olduğunu söylese de bir süre sonra kendi hızınızda 20 dakika veya daha az bir sürede gevşeyebilirsiniz. Hemen uygulamaya başlayın ve ihtiyaç duyduğunuz rahatlık, dinlenme ve enerjiye kavuşmaya başlayın.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► İş Stresi Psk.Ayben ERTEM
► İş Stresi Psk.Şahin UÇAR
► Evlilik Stresi Psk.Ayça YENİCELİ
► Sınav Stresi Psk.Birsen ŞANLI
► Sınav Stresi ve Hipnoterapi Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Beden Taramasıyla Enerjinizi Artırın, Stresi Azaltın ve Rahatlayın' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:03
Top