2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Telkin Nedir?
MAKALE #15977 © Yazan Psk.Hasan ARSLAN | Yayın Aralık 2015 | 6,765 Okuyucu
Vance Packard 1957 yılında yayımladığı _Hidden Persuaders_ isimli kitabıyla kelimelerin, resimlerin ve sembollerin bilinçaltını etkilediğini basit bir deneyle bir kez daha ispatlamıştır. Sinema salonunda oturan insanlara sinema büfesinde satılan ürünlerden birisinin resmi belirli film karelerinde seyircinin algılayamayacağı bir hızda gösterilmiştir. Sonuç: gösterilen ürünün satışlarında %50lik bir artış! Nasıl insanlar bilinçli olarak algılamadıkları bir fikre tepki vermişlerdi? Merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Telkin nedir?

İnsanlar sürekli "telkin nedir?" diye soruyor. Telkin herhangi bir fikrin beş duyumuz veya altıncı hissimiz aracılığıyla zihnimize ulaşarak bir etki yaratmasıdır. Telkin günlük hayatın, yaşamın değişmez parçasıdır. Etrafımızdaki herşey, aklımızdan geçenler ve duygularımız birer telkin görevi görür. Örneğin bir hamburger mi yoksa yağsız bir salata mı yiyeceğimize karar vermek için hamburgerle ilgili telkini zihnimizde gözardı edip salatayla ilgili olanı davranışa dönüştürebiliriz. Bir sigara tiryakisi sigara içmekle ilgili hergün kendine yüzlerce telkin verir. Telkin vermeden oturduğunuz yerden bile kalkamazsınız. Psikiyatrideki konversiyon hastalığı buna iyi bir örnektir.

Telkinleri harici (dışarıdan) ve dahili (içeriden) gelen telkinler olarak ayırabiliriz. Aslında çok daha fazla kategoriye ayrılırlar fakat şimdilik iki taneyle devam edelim. Örneğin huzurlu bir yatak odanız varsa her girdiğinizde günün yorgunluğunu bırakmak ve dinlenmekle ilgili telkinler zihninizde işlemeye başlar. Bir davete katılıyorsanız çevredeki insanların giyim tarzı sizin de benzer bir nitelikte giyinmenizi telkin eder. Kimse size gelip bunu söylemese de zihniniz o fikirleri algılayıp uygulamaya geçirebilir. Dışarıdan gelen telkinler arasında çevresel faktörler, diğer insanlar, olay ve durumlar vardır. Artan hava sıcaklığı yün ceketinizi çıkarmanız için bir telkindir. Dış telkinlere en güzel örnek sürekli algılarınızı değiştirip sizi etkileyen reklamlardır. Bu yüzden belirli markaları tercih eder, bazılarına daha yakın hisseder ve birine diğerlerinden daha fazla para vermeyi kabul edersiniz.

İç sesiniz sizi ne kadar etkiliyor?

Tatil sezonu yaklaşırken işin tüm yorgunluğundan sıyrılıp zihninizde hayallere dalarsınız. Çalışma dönemi henüz bitmese de zihinsel olarak gevşemeye başlamışsnızdır bile. Rahatlık, huzur ve dinlenmeyle ilgili hayaller (telkinler) olumlu bir duygusal, zihinsel ve bedensel değişim yaratmaya başlar. İç sesinizle gelen telkinlerin etkisi bazı duygular, hisler veya düşünceler aracılığıyla size ulaşır. Fakat birçok kişi kendisiyle öyle yıkıcı ve olumsuz konuşur ki kendi kendilerine hayatı zindan edebilirler. Bütün gün depresyon, kaygı ve umutsuzluğa odaklandığınızda bunun bir geri dönüşü olacaktır. Ve bu pek de hissetmek isteyeceğiniz bir son değildir.

İç sesiniz gün içinde kendi kendinizi programlamak için telkinin gücünü kullanır. Bu yüzden kendi kendinizle konuşurken değerli biriyle konuşuyor gibi kelimelerinizi özenle seçin. Olumlu ve yaratıcı telkinler daha fazla sağlık, iyileşme ve enerjiye sahip olmanızı sağlar. Saygı görmeyi bekliyorsanız önce kendinizi saygıya değer biri olduğunuza inandırmanız gereklidir.

Ezoterik öğretiler ve antik kültürler değişim ve gelişim için sürekli telkinin gücünü vurgularlar. Bu güç kötüye kullanıldığında en zengin insanı bile mutsuz eder. Aşırı zenginliğin içinde yalnızlık çekenlerin uyuşturucuya sarılmaları o olumsuz telkinlerden kurtulma çabasıdır. Aynı güç içinde bulunduğunuz durumu gözardı ederek ideallerinize ulaşmanızı sağlayan değerli armağanınızdır. Onu kullanın. Hayatınızı değiştirecektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► İlişkilerdeki Olumsuz Telkin Psk.Bahar TURUNÇ
► Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar? ÇOK OKUNUYOR Psk.İlhan BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Telkin Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:04
Top