2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ölüm Anında Neler Yaşıyor Olabiliriz
MAKALE #15993 © Yazan Uzm.Psk.Merve EKŞİ | Yayın Ocak 2016 | 4,508 Okuyucu
Ölüm Anında Neler Yaşıyoruz

Ölüm anında neler yaşayacağımızı bilememek pek çok insana rahatsızlık veren bir durum. Din öğretileri bu durum hakkında bazı bilgiler sunsa da son yıllarda bu konuyla ilgili bilimsel çalışmalar da yapılmaktadır. Özellikle ölümden dönmüş insanlarla yapılan çalışmalar bizlere bazı verileri sunmaktadır. Ölüm anının acı verip vermediği, boğulma veya yanma anında neler hissettiğimiz, hayatım film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti derken ne demek isteniyor gibi soruların cevapları bulunmaya çalışılıyor.

Boğulmadan sonra mucizevi bir şekilde kurtulan bir kişinin, boğulma anını şu şekilde tasvir ediyordu:

“Bütün çabalarım tükendikten sonra.... duygu hengamesinin yerini muhteşem bir sükunet aldı; buna teslimiyet denemezdi kesinlikle, olsa olsa hissizlik denebilirdi, zira boğulmak kötü bir şey olmaktan çıkmıştı benim için. Kurtarılmayı düşünmüyordum artık, vücudumda bir acı da hissetmiyordum. Aksine, duygularım, yorgunlukla birlikte bastıran uykunun öncesinde hissedilen o tatlı miskinliği andıran hoş bir seyir izliyordu.”

Anlatılan deneyimlerin hemen hepsinde benzer bir durum vardı; insan ölüme yaklaşırken ne korku, ne keder, ne de acı hissediyordu; bu anlarda kişide dinginlik, huzur ve hissizlik hakimdi.

Zihin, ölüm anında tanımlanamayacak bir hızda faaliyete geçmektedir. Geçmişle sarmalanmış imgeler, anılar canlanmaktadır. Bu düşünceler zararı olmayan, gelişi güzel ve olumsuzluk yaratmayan durumlardan oluşmaktadır.

Ölümden dönen başka bir insan şu şekilde anlatır bu anları:

“Neredeyse anlık bir şeydi bu. Bunun en iyi, hızlı bir şekilde yansıtılan imgelerle veya seri halde birbirini izleyen rüya imgeleriyle mukayese edebilirim. İmgeleri duvara yansıtılmış gördüm. Acele etmeden, araya duygular karışmadan, hoş bir düzen içinde ve envai çeşit değişiklikleriyle. Saniyeler beş dakika gibi gelmişti.”

Yani son gördükleri imgeler içinde bulundukları korkunç tehlikeyi yalanlamaktaydı ve bu imgeler onların tahammül edilmez bir gerçeklikten uzaklaştırmak amacıyla bilinçdışı tarafından özellikle seçilmişlerdi. Böylelikle ölüm anını yaşamak yerine değişen düşünce ağının içinde kendini buluyorlardı. Süratle gelen düşünceler ve yoğun huzur duygusu bizlere ölüm anında zihnin savunma mekanizmasının devreye girdiğini gösteriyor. Yani insanın düştüğü durumun gerçek olmadığı duygusunu yaşatmak için yarattığı bir tür baş etme şeklidir.

Anlatılan hikayelerde fark edilen bir başka şey ise zihin geleceği düşünmek veya ölümden hemen sonra başlayacak olan hayattan ziyade tamamiyle geçmişe bir yolculuğa çıkıyordu. Genelde duyduğumuz şu cümleler “hayatım bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti, tam o anda sevdiğim insanlarla vedalaştım, çocukluğum resim resim gözümün önüne geliyordu....”

Nörolog Hughlings Jackson yeni bir teori ortaya atmıştır, insan beyni duyu organlarının yokluğunda yani dış uyaranların yok olması durumunda beyin, geçmişte depolanmış olan uyaranlara yönelir ve onları tekrardan işlemden geçirir. Ölmekte olan kişi bütün olup bitene dışardan baktığını düşünür. Yani panoramik bellek, dışarıdan geliyormuş gibi görünen ama aslında zihnin içinde olan biten imgelerdir. Yapılan araştırmalarda şu cümleler dikkat çekmekteydi, “Çocuğumun doğduğu zamanı gördüm”, “ Kardeşimle sokakta oynadığımız o eski günleri gördüm”, “ Hayatımın en mutlu anlarını teker teker yaşadım” .

Psikiyatrist L.J.West, beyni pencere kenarında duran bir adama benzetir. Arkasında şömine yanmaktadır ve gün boyu dışarıdaki dünyaya bakar. Akşam karanlığı çökmeye başlayınca, içinde bulunduğu oda yavaş yavaş pencere camına yansır ve farkında olmadan ışıl ışıl aydınlanmış odada adam kendisine bakmaya başlar. Gecenin karanlığında, pencere çerçevesinin iç kısmında imgeler iç benliğinden kendine yansır. Panoramik belleğin ölüm anında devreye girmesini ve insana neler yaşattığını bu metafor üzerinden anlayabiliriz.

Şimdilik edinilen bilgiler ışığında diyebiliriz ki, ölüm doğum kadar mucizevi bir andır. Ölüm sırasında hissedilen derin sükunet, geçmişteki güzel anlarımızın gözümüzün önüne gelmesi, ölüm anında bana “ne oluyor” u düşünmek yerine seri düşünme hızına erişiyor olmamız; bizlere “ölüm huzurunun” mümkün olabileceğini gösteriyor. Edebiyat, sinema, felsefe ve psikoloji için ölüm anı ilgi çekici bir konudur ve bu anların dingin ve huzurlu olduğunu aktarırlar. Bu kaçınılmaz gerçekliğin bu şekilde ele alınıyor olması ve edinilen bilgilerin bunu doğruluyor olması insanları daha iyi hissettirmektedir. Kısacası, başrol oyuncusu olduğumuz hikayenin sonuç bölümünün mutlu biteceğini düşünmek gelişme bölümünü daha rahat yaşamamıza neden olacaktır...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ölüm Anında Neler Yaşıyor Olabiliriz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Merve EKŞİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Merve EKŞİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve EKŞİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve EKŞİ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve EKŞİ'nin Yazıları
► Nasıl Mutlu Olabiliriz Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ölüm Anında Neler Yaşıyor Olabiliriz' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gevşeme Egzersizi Ağustos 2015
◊ Geçiş Nesnesi ve Sinema Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:33
Top