2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Topuk Dikeni Nedir? Cerrahisiz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
MAKALE #16005 © Yazan Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN | Yayın Ocak 2016 | 4,898 Okuyucu
Topuk dikeni(epin calcanei), topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyum birikmesiyle oluşan kemiksi bir çıkıntıdır. Bu sert çıkıntının bir dikeni andırması, topuk dikeni olarak adlandırılmasına neden olur. Topuk dikeni genellikle belirti vermez. Ancak meydana geldiği bölgede iltihaplanma oluşmuşsa koşu, yürüyüş gibi aktiviteler sırasında ve sabahları uyanır uyanmaz ağrılar görülebilir. Topuk dikeni ağrısını diğer ağrılardan ayıran en belirgin özellik, ayağınızı dinlendirseniz de geçmemesidir. Ayağınız dinlendikten sonra ilk yere basmanızda ağrı daha da şiddetliyse topuk dikeninden şüphelenebilirsiniz.

TOPUK DİKENİNDE EGZERSİZ TEDAVİSİ

1) Sandalyeye oturun dizinizi bükmeden bacağınızı uzatın bir havlu veya uzun bir bezi ayağınızın üst yarısına yerleştirin ve iki elinizle havluyu kendinize doğru çekin. 8-10 saniye bekleyin ve gevşeyin.

2) Silindir şeklindeki sert bir cismi (soda şişesi, merdane vb.) ayağınızın taban kısmına masaj yapacak şekilde, çok bastırmadan ileri geri hareketlerle 3-5 dakika yuvarlayın.


3) Bacak bacak üstüne atıp bir elinizle ayak parmaklarınıza yakın kısımdan, diğer elinizle de topuğunuzdan tutarak ayak tabanındaki kasları esnetecek şekilde ellerinizi ters yöne çekin. 8-10 saniye bu pozisyonda kalın ve gevşeyin.

*Bu egzersizlerin her birini 10 defa ve günde 3 set halinde uygulayın.

ESWT (ŞOK DALGA TEDAVİSİ)

ESWT(Şok Dalga Tedavisi); vücut dışında üretildikten sonra bir uygulama başlığı ile vücudun istenilen bölgesine uygulanan basınç dalgalarının kullanıldığı bir fizik tedavi yöntemidir. Tedaviye erken başlanması başarı şansını artırırken; tedavi 3-5 seans devam etmekte ve 1 hafta ara ile yapılan seanslar ortalama 20 dakika sürmektedir. Cerrahi müdahale olmaksızın, anestezi alınmadan, ilaçsız ve kısa sürede iyileşme sağlayan şok dalga tedavisinden sonra topuk dikeni tekrarlama şansı düşüktür. Öte yandan şok dalga tedavisinin; hamilelikte, kanserli hastalarda, hemofili gibi kan hastalığı olanlarda, kanama eğilimini arttıran ilaç kullananlarda, uygulama alanı üzerinde enfeksiyonu olanlarda ve kalp pili olan kişilerde uygulanması doğru değildir.

TOPUK DİKENİ İÇİN TAVSİYELER

*Spor yapıyorsanız, ana hareketlere geçmeden önce ısınma ve spor sonrasında soğuma hareketleri yapmayı ihmal etmeyin.

*Eğer koşu egzersizi yapıyorsanız haftada birkaç kez kısa mesafe koşmak, haftada tek sefer uzun bir koşuya çıkmaktan daha iyidir.

*Eğer aniden başlayan bir ağrınız varsa, ağrı geçene kadar ayağınızı dinlendirin. Dinlenme esnasında ayağınıza buz kompresi yapabilirsiniz. Fazla sıkı sarmamak şartıyla, elastik bir sargı beziyle ayağınızı destekleyebilirsiniz. Altına bir sandalye ya da yastık koyarak ayağınızı biraz yüksekte tutmanız da işe yarayacaktır.

*Ayakkabı alırken, ayağınıza uygun, ayak sağlığını gözeten, kaliteli ürünler almaya özen gösterin.

*Topuğu desteklemek için ayakkabınızın içine topuk dikeni yastığı denilen koruyuculardan yerleştirebilirsiniz.

*Ayakkabı içine ayak kemeri destekleyicisi koyabilirsiniz.

*Tabanı sert olan ya da topuklu ayakkabı giymekten kaçının.

*Eğer fazla kilolarınız varsa, kilo vermek ayak sorunlarını çözmenizi ve bu sorunların tekrarlanmamasını sağlayabilir.

** Bunlar genel tedavi yöntemleri olup hastaların şikayetleri geçmemesi durumunda bireysel olarak değerlendirip tedavi programlarının düzenlenmesi gerekir. Şikayetlerinizin geçmemesi durumunda lütfen alanında uzman bir fizyoterapiste başvurun.

FİZYOTERAPİST ŞENGÜL ŞEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Topuk Dikeni Nedir? Cerrahisiz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şengül ŞEN TEKİN Fotoğraf
Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN
Denizli
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in Makaleleri
► Topuk Dikeni Fzt.Mehmet ÇAKIR
► Topuk Dikeni (Plantar Fasitis) Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Boyun Fıtıklarında En İyi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?. ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Kadir KOTİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Topuk Dikeni Nedir? Cerrahisiz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:43
Top