2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güvenli Bağlanma
MAKALE #16016 © Yazan Psk.Sonnur KÜKÜRT | Yayın Ocak 2016 | 5,121 Okuyucu
Bebeklik dönemi olarak adlandırılan 0-2 yaş çocuğun en savunmasız ve muhtaç olduğu dönemdir. Henüz becerilerinin yeterli derecede gelişmemiş olması onu bakım veren kişiye bağımlı kılar ki bu genelde annedir. Bu bakım sürecinde çocuğun bakım veren kişi ile kurduğu ilişki onun fiziksel, zihinsel, sosyal veduygusal gelişimini son derece etkiler.
Bakım verenine karşı oluşan olumlu duygu ve ihtiyaçları zamanında karşılayıcı ilişki sonucunda bağlanma oluşur. İlk yıllarda oluşan bu bağlanma çocuğun ileriki yaşamında kuracağı ilişki modelleri üzerinde belirleyici rol oynar. Hangi nedenden dolayı olursa olsun bebeklik döneminde yaşanan kesintili bakım ya da bakım vereni ile yaşanan kopmalar çocuğun kendisine ve çevresi ile oluşan etkileşimine olumsuz etki eder.
Bağlanma sisteminde bebek tanımadığı dünyayı keşfetme isteği ve cesaretiyle kendisini tüm yönlerden güçlü görerek yola çıkar. Bilmediği ve yabancısı olduğu yaşamda bazen zorlanır, tökezler ve korku ile kendisini güvene almak için bakım verenine koşar. Burada anne, bebeğe kendini güvende hissettirebilirse, bebek kendini tekrar keşfe çıkabilir hisseder, kendine olan inancı ve yabancısı olduğu yaşama olan merakı devam eder. Bebek rahatça etrafta dolanıp, yeni olaylar keşfeder. Sosyal kuralları benimser bu sayede hayatta kalmayı, yaşama adapte olmayı öğrenir ve bakım vereni ile arasında güvenli bir bağlanma oluşur. Bebek zorlanıp, tökezlediği zamanlarda bakım vereninden yeterli ilgi ve sevgiyi alamazsa güvenli bağlanma oluşamaz devamında ileriki yaşamında adaptasyon sorunları ve sosyal kabulde zorluklar yaşar.
Yapılan araştırmalar kişinin bağlanma stilinin –güvenli yada güvensiz- daha anne rahminde oluştuğu yönündedir. Bebek annenin duygusal sisteminin bir parçasıdır. Annenin rahmi bebeğin ilk yaşam alanıdır ve bebek burada öğrendiği şekilde bir dünyaya hazırlık yapar. Annenin duygusal durumu sakin, huzurlu ve güvenli ise bebek anne rahminde güvenli biryaşama hazırlık yapar ve doğduğunda da öğrendiği şekilde davranır. Annenin hamileliği boyunca yaşadığıtravmatikya da stres durumu bebeğin dünyayı daha kaygılı algılamasına ve güvensiz davranışlarda bulunmasına zemin hazırlar. Araştırmacılar annenin hamilelik döneminde yaşadığı kronik stres sonucu bebeğin beyindekihipokampüsalanının zarar gördüğünü tespit etmişlerdir. Ayrıca stres altında kalan annenin doğuma bağlı komplikasyonlar yaşama, bebekte de huzursuz yapı, zor mizaç, regülasyon sorunları, uyum ve dikkat sorunları, hafıza fonksiyonlarında sorun ve sosyal davranış bozuklukları gibi sorunların daha sık yaşandığı tespit edilmiştir. Ülkemizde her 100 kadından 30’u hamilelik döneminde depresyon ve 5 kadından 2’ si doğum sonrası depresyon (postpartumdepresyon) yaşamaktadır. Eş ve çevreden gelen desteğin az olması, çift ilişkilerinde yaşanan sorunları, stresli yaşam olayları, geçmiş depresyon yaşantıları,sosyo-ekonomik düzeyin düşük olması gibi bir çok neden hamilelik döneminde ve sonrasında depresyon riskini arttırmaktadır.
Daha sağlıklı ve güvenli çocuklar yetiştirebilmek adına çiftlerin pozitif ilişki kurabilmeleri, birbirlerini desteklemeleri gerekir.Bu doğrultuda anne-babaya verilecek aile danışmanlığı ve psikoterapi süreci çocuğun daha sağlıklı bir bağlanma evresi yaşamasına olanak sağlayabilir. Ayrıca bağlanma sorunu var olduğu tespit edilen çocuğa oyun terapisi,psikodrama, EMDRgibi terapilerle sorunu anlaması bununla doğru şekilde baş edebilmesi ve doğru ifade kalıpları ile olumlu sosyal ortamı oluşturması sağlanır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Güvenli Bağlanma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sonnur KÜKÜRT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sonnur KÜKÜRT Fotoğraf
Psk.Sonnur KÜKÜRT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog - Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi91 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün Yazıları
► Güvenli Bağlanma ve Oyunun Etkisi Psk.Işıl UĞUR GÜNAK
► Güvenli Bağlanma İstikrarlı Evlilik Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Güvenli Bağlanma' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Disleksi Mayıs 2015
◊ Emdr Terapi Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:50
Top