2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Krill Yağı ve Kadın Sağlığı
MAKALE #16047 © Yazan Dr.Şule AYDIN | Yayın Ocak 2016 | 3,900 Okuyucu
Krill karidese benzeyen kabuklu küçük bir deniz canlısıdır. Kriller bir arada dünyanın en büyük biyo kitlesini oluştururlar.Antarktika sularında yaşarlar. Deniz yosunu ve plankton ile beslenirler.Boyutları 6.5 cm.e kadar çıkabilir.Dış iskelet ve solungaçları vardır.Işık oyunları yaparak hem düşmanlarından korunur hem de çiftleşirler.Suda çok hızlı hareket edebilirler.Buzlu yaşam koşulları kriller için uygun ortam sağlar.Ortalama yaşam süresi 8-10 yıl civarındadır.Çiftleşme sonrası yumurtalarını 1000-2000 metre derinliklere bırakırlar.
Son zamanlarda omega kaynağı olarak popularite kazanmıştır.En faydalı omega-3 yağ asidi olan DHA bakımından zengindir.Daha fazla omega-3 sağlar.Diğer balık yağlarının 6 katı kadar omega-3 içerir.Krill yağında bulunan omega-3 diğer omega-3 kaynaklarına göre daha kolay sindirilir.Vücuttta emilimi daha kolay olduğu için santral sinir sistemine geçişi daha fazladır.Krill yağında astaksantin adı verilen bir madde bulunur ve bu madde çok güçlü anti-oksidandır.Krill yağına kırmızı rengini veren maddedir.Yapı olarak insan hücresi ile aynı formda olduğu için hücre zarına kolay geçer ve yerleşir. .Diğer omega-3 kaynaklarından olan balıklardan oluşan balık yağı belli oranda metal ve toksin içerebilir.Krill yağında bu maddeler bulunmaz.Ancak henüz krill yağı hakkında yapılmış bilimsel çalışma sayısı daha azdır.Daha pahalıdır.
Krill yağının faydalarını maddelersek ;
***Kötü kolesterol LDL seviyesini önemli oranda azaltır , HDL seviyesini%40a varan oranlarda artırır.
***Göz sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır.
*** DHA bebeklerin sinir sistemi ve beyin gelişimi için gerekli bir yağ asididir.Krill yağı DHA bakımından çok zengindir.Gebelik öncesinde kullanmak fertiliteyi olumlu etkiler.
*** Trigliserid seviyesini düşürür
*** Kalp ve damar hastalıklarından korunmada çok etkilidir
*** Yüksek DHA içeriği sayesinde santral sinir sistemi fonksiyonlarının yavaşlamasını engeller, hafızayı güçlendirir.Yaşlanmanın olumsuz etkilerinden beyni korur.
***Artrit denilen eklem ağrılarında iltihabın etkilerini azaltır.
*** Yaşlanma: içerdiği yüksek anti-oksidan hücre yenilenmesinde çok etkilidir.Özellikle ilerleyen yaşla beraber ortaya çıkan cilt kırışıklık ve cilt sorunlarında etkilidir
***Depresyon; omega-3 yağ asitlerininkişinin ruh halini düzelttiği ve antı-depresan benzeri etki gösterdiğini destekleyen çalışmlar vardır.
*** Adet öncesi gerginlik :Yapılan çlışmalar adet öncesi gerginliği ve ağrıyı azalttığı yönünde çalışmalar mevcuttur.
*** Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Krill yağının yan etkileri ise şöyledir: Krill yağı genel olarak yetişkinlerin kullanması açısından güvenli bir besin desteğidir ancak yapılan çalışmalar kullanma süresinin 3 ay ile sınırlanmasını önerilmektedir. Bilimsel çalışmalar henüz yeni ve yetersiz olduğundan yan etkileri de tam olarak bilinmemektedir.Ağız kokusu,mide yanması, mide bulantısı ve ishal gibi yan etkiler görülebilir.
Özellikle deniz ürünlerine alerjısı bulunanlar da krill yağına karşı da reaksiyon oluşabilir.
Operasyon olacak kişilerin ameliyattan 15 gün önce ilacı bırakmış olmaları gerekir çünkü krill yağı kan pıhtılaşmasını yavaşlatır.Operasyon sonrası da yaralar iyileşene kadar kullanılmamalıdır.

KRİLL Yağını kimler kullanabilir????
Doktorunun uyardığı özel bir durum olamdığı müddetçe her yaş grubu kullanabilir.Çocuklar için de önemli bir gıda takviyesidir.Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda beyin, göz, immün sistem üzerine olumlu etkileri vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Krill Yağı ve Kadın Sağlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Şule AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Şule AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şule AYDIN Fotoğraf
Dr.Şule AYDIN
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Şule AYDIN'ın Makaleleri
► Kadın Sağlığı ve Yaz Ayları Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Zor Zamanlarda Ruh Sağlığı Doç.Dr.Alişan Burak YAŞAR
► Çocuklarda Göz Sağlığı Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ
► Çocuk Göz Sağlığı Op.Dr.Serkan DAĞDELEN
► Ergenler ve Üreme Sağlığı Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Koroner Kalp Sağlığı Dr.Mahmut AKYILDIZ
► En Sık Görülen Kadın Hastalıkları Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Kadın Kanserleri Önlenebilir mi? Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Kadın Genital Estetiği Dr.Ulvi GÜNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Krill Yağı ve Kadın Sağlığı' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İkiz Gebelik Aralık 2016
► Gebelikte Hipertansiyon Aralık 2016
► Rahim Sarkması Ocak 2016
► İnfertilite Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:57
Top