2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Terapi - Acı Anıları Silmek
MAKALE #16052 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Ocak 2016 | 4,706 Okuyucu
Emdr Terapi – Acı Anıları Silmek
Emdr terapi, spontane göz hareketlerinin kişiyi duygusal olarak iyileştirdiğinin tesadüfen keşfedilmesiyle ortaya çıkmış bir terapi yöntemidir. Emdr terapi, kullanım alanları ve etkileri açısından oldukça etkili bir yöntemdir. Yetişkinlerde ve çocuklarda da kullanılabilen bu yöntemin etkisi uzun sürelidir.
Yalnızca ilaç kullanan hastalar ve EMDR terapi alan hastaların, tedavinin bitiminden sonra bile iyileşmeye devam ettiği, ilacı bırakan hastaların ise, ilaç+EMDR terapi alan hastalara göre, yeniden semptomlarının arttığı görülmüştür.
EMDR terapinin, diğer terapi yöntemlerinden farkı şudur:
1. EMDR terapi, olayların detaylı tanımını yapmayı gerektirmez. Kişiyi, olayın olumsuz etkilerine tekrardan maruz bırakmamış olur. Kişiye sadece, yaşadığı olumsuz olayın öznel etkisini azaltmayı ve yine kişinin kendisinde var olan olaya uygun düşünceyi/inancı güçlendirmeyi amaçlar.
2. EMDR terapi, inançları hedef alan direk uygulamaları içermez. Kişinin yaşadığı olumsuz deneyimi kendi inançları doğrultusunda düşünmesine yardımcı olur.
3. Olayın olumsuz etkilerine kapsamlı bir şekilde maruz kalmayı içermez. Kişi sadece olayın kendisinde yarattığı olumsuz duygu ve düşünceleriyle çalışır.
4. Seanslardan sonra kişiye ödev verilmez. Sadece kişiden günlük hayatı içerisinde kendi kendisine maruz kalma terapileri, hayali yada canlı yaşantı ödevler verilir.

Emdr terapi, ruhsal sağlığa ve klinik problemlere sebep olan rahatsızlık verici deneyimleri ele almakta kullanılan bir psikoterapi yöntemidir. Emdr terapi ile kişi, yaşadığı olay ile ilgili anımsadığı olumsuz deneyime, bugünkü deneyimleri ve düşünceleri açısından bakarak, olayı dışarıdan izler gibi tekrar tekrar değerlendirir. Kişi, kendisinin ruh sağlığını bozan olayları duygusal yoğunluğu artmış bir biçimde hisseder. Fakat sağlıklı bir insan, duygu düşünce yönetimi yapabilen biri olmalıdır. Hepimiz bizi etkileyen bazı olaylar karşısında her zaman mantıklı düşünemeyiz. Bunun sebebi, daha önceden yaşadığımız ruhsal travmalardan kaynaklanıyor olabilir. Emdr terapide kişi, en son yaşadığı olayın etkisinden hareketle, o olumsuz duyguyu yaşadığı ilk anıya doğru yolculuk eder. Yolculuğu esnasında karşısına çıkan tüm olumsuz duyguları ve anıları, kendi hayatını dışarıdan izler gibi seyreder. Daha önce hiç hatırlamadığı anılarının bile, kendisinde yaşattığı, ortaya çıkardığı olumsuz duyguları keşfeder. Terapilerde keşifler, anımsamalar, içgörüler, bir degişim ve gelişim sebebidir. Yaşantısını fark eden kişi artık onu farklı bir şekilde yorumlayabilir. Bu durum, çok değerli bir kitabı, her yaşta farklı bir bakış açısıyla okumak gibidir. Kişi her seferinde farklı bir deneyim kazanır.
Neden psikoterapi almalısınız yada EMDR terapiye başvurmalısınız ?
Örneğin ; düştüğümüzde dizlerimiz kanar, acır ve sonra da kabuk bağlar. Bir müddet sonra da iyileştiğini görürsünüz. Belki çok az bir koyu renk fark ederseniz kapanan yaranın altında fakat o da bir müddet sonra iyice silikleşir. İşte yaşadığımız olumsuz deneyimler de böyledir. Bir müddet sonra biz bir şey yapsak da yapmasak da, terapi alsak da almasak da iyileşir, olayın etkisi mutlaka hafifler. Fakat olay ile ilgili yaşadığımız duygusal travmayı zihnimiz asla unutmaz. Eğer düştüğümüzde bize herkes gülmüşse, alay edildiğimizi, değersiz olduğumuzu hissetmiş ve deneyimlemişsek, bu duyguyu defalarca başka olaylarda da yaşamıssak artık bu konuda iyice hassaslaşmaya başladık demektir. Eğer olaya farklı açılardan bakmaya zihnimiz izin vermezse, yani örneğin düştüğümüze biz de gülemezsek, yada diğer olaylar da da hep aynı yorumu ve duyguyu –bana gülüyorlar, ben değersizim, aptalım vs.- yaşamaya başlamışsak bunun bazen bilinçli bir çabayla değiştirilmesi çok zor olabilir.
EMDR terapinin avantajı, kişiye kendi yaşantısını terapi ortamında izleme şansı vermek ve kişiyi travmayı anlatmak zorunda bırakmadan tekrar yaşantılaması ve onarmasında yardımcı olmasıdır.
Bazen kişi, tek bir olayın olumsuz etkisinden bir türlü kurtulamaz ve aslında o anıya benzer olarak yaşadığı olumlu deneyimlerin varlığını es geçer, hatırlamaz. Burada şöyle bir mekanizma söz konusudur: Hepimiz, yaşamda savaş yada kaç tepkileri vermek zorundayız. Çünkü sağlıklı bir şekilde hayatta kalmamız gerekir. İnsan kendini korumaya yönelik bir varlık olduğu için çoğunlukla kendini örseleyen anıların önemini büyütür ve tüm hayatına geneller çünkü kendisine zarar gelmesini istemez. EMDR ile kişi, benzer durumda yaşadığı olumlu olayları da hatırlama ve tekrar işleme şansı yakalar.
Bazen de bazı olayların etkisinden kurtulmuş gibi hissederiz ve onlarla baş edebiliriz. Hepimizin hayat deneyimleri ile ilgili geliştirdiği savunma mekanizmaları ve mantıklı düşünce şekilleri vardır. Önemli olan burada kişinin yada çevresindekilerin ters giden bir şeyler olduğunu fark etmesi, yada kişinin kendi kendine işlevselliğini sorgulaması gerektiğidir. Bu durumda kişi psikoterapi alıp almayacağına kendisi karar verebilir. İşlevsellik, kişi için hayatta yapmak zorunda olduğu sorumluluklarını yerine getirip getirememesi, bu alanlardan bir yada bir kaçında sorun yaşayıp yaşamadığının farkına varması ile ilgildir.
Beden yaşadığı travmayı / sorunu asla unutmaz. Hatıralar 5 duyu ile kaydedilir. Çocuklukta yaşanan travmalar yetişkinlikte yaşanması olası duygusal ve fiziksel problemlerin güçlü belirleyicileri olur. Kişinin travmatik olayları deneyimlemesi veya tanık olması yada bu deneyimlerin anlatımına şahit olunması kişide olumsuz duyguların yerleşmesine sebep olur. Bazen bir başkasının başına da gelmiş olsa, olayın etkisinden kurtulamayız.
Çocuk ve gençlerde travma belirtileri nelerdir ?
Çocuklar, kendilerini sözcüklerle ifade etmeyi tam anlamıyla beceremediğinden, olaylara olan tepkileri daha çok bedensel ve davranışsal olur. Çocukların bir sorun yaşadığını bu şekilde anlarız. Sosyal ortamlardan geri çekilme, etki alanının kısıtlanması, gelişim becerilerinde gerileme, olaylarla ilgili harekete geçmekte isteksizlik ve insanlardan kaçmak gibi belirtilerle birlikte, artan tedirginlik, sinirlilik ve öfke patlamaları yaşamaları, gece uyanmaları ve uykuya dalmakta güçlük çekme, dikkatte azalma, aşırı dikkat, abartılı irkilme tepkileri gibi belirtiler çocukta olumsuz yaşantıya maruz kalma/ etkilenme belirtileridir.
İlkokul döneminde ise belirtiler şu şekilde olabilir : performansta düşüş, gerçeğin aksine davranmak, duygulanımda tutarsızlık, davranış değişiklikleri, mide-baş ağrısı, alt ıslatma gibi problemler.
Gençlik döneminde ise; davranış sorunları, özgüven sorunları, yaşından büyük davranmak ya da hızlı yaşamak, öfke, kendiyle aşırı meşgul olmak.
Bu durumda aileler öncelikle kendileri bir uzmana başvurarak yardım almalı, sorun etraflıca tanımlanmalı, sonrasında nasıl bir yol izleneceğine birlikte karar verilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Terapi - Acı Anıları Silmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Emdr Terapi Nedir? Psk.Tuba GÜR
► Çocuklar ve Anıları Psk.Serap DUYGULU
► Unutulmayan Okul Anıları Psk.Dnş.Ahmet KARA
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Emdr Terapi - Acı Anıları Silmek' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:38
Top