2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alzheimer ve Beslenme
MAKALE #16056 © Yazan Dyt.Zeynep KULAKCI | Yayın Ocak 2016 | 3,325 Okuyucu
İlk kez Alman psikiyatr ve nöropatalog Alois Alzheimer tarafından tanımlanan Alzheimer hastalığı sinir hücrelerinin ilerleyici ve geri dönüşsüz kaybı ile karakterize olan bir hastalıktır. Ortalama yaşam süresinin artması ile Alzheimer hastalığının görülme sıklığı giderek artmaktadır. Tam olarak oluşum nedeni bilinmeyen Alzheimer hastalığı için ilerleyen yaş en önemli risk faktörüdür. Kafa yaralanmaları, uyku bozuklukları, genetik yatkınlık, uzun süreli depresyon, alkol ve sigara kullanımı, şişmanlık, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıklar Alzheimer hastalığının oluşum nedenleri arasında bulunmaktadır. Hastalığın en önemli belirtileri arasında yakın bellek bozukluğu, günlük yaşam aktivitelerinde bozukluklar, kelimeleri hatırlamada güçlük, ruh hali ve davranışlarda değişiklik, kişilik değişikliği, depresyon, eşyaların yerlerinin unutulması, ilerleyen dönemde uzak bellekte bozukluklar yer almaktadır.
Hastalarda depresyona bağlı görülen iştahsızlık, yemek yemenin unutulması, yemeklerin doğru şekilde yenilememesi, ilerleyen dönemde görülen çiğneme ve yutma bozuklukları beslenmeyi olumsuz etkileyerek ciddi düzeyde ağırlık ve kas kayıplarına neden olabilmektedir.
Hastaların yemek yediğini unutarak tekrar yemek yemesi, şekerli besin tüketimine olan eğilimleri, aşırı miktarlarda besin tüketimi ağırlık artışına neden olabilmektedir. Ağırlık kaybı veya şişmanlık nedeni ile sağlığın olumsuz etkilenmemesi için Alzheimer tanısı konan bireylerde mutlaka ağırlık takibi yapılmalıdır. Hastaların yeterli ve dengeli beslenmesi sağlanarak yaşam kaliteleri arttırılmaya çalışılmalıdır.
Son dönemde yapılan araştırmalar Alzheimer hastalığı ve beslenme ilişkisinin kalp hastalıkları ile beslenme ilişkisiyle benzer olduğunu göstermektedir. Doymuş yağ asitleri, trans yağlar, aşırı enerji alımı, yüksek alkol tüketimi Alzheimer riskini arttırmaktadır. Omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar ise Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etki göstermektedir. Dash diyeti veya Akdeniz tarzı beslenmenin Alzheimer hastalığından koruyucu etkisi bulunmaktadır. Akdeniz beslenme tarzında; yüksek miktarda bitkisel besinler (meyve, sebze, kuru baklagiller ve tahıllar vb.), balık, zeytinyağı, düşük düzeyde kırmızı et ve tavuk ile ılımlı miktarlarda şarap yer almaktadır.
Trans yağ içeren margarinler ile doymuş yağ tüketiminin düşük düzeyde olması, bitkisel kaynaklı tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinin tüketimi ise Alzheimer hastalığına karşı koruyucudur. Çoklu doymamış yağ asitlerinden omega-3 içeriği ile balık ve ceviz gibi besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir. Besin değerini korumak için balık pişirilirken fırında pişirme, buğulama, ızgara gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Zeytin ve zeytinyağı tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin besinlerdir.
Antioksidanlar beyin hücre hasarını önleyerek Alzheimer’a karşı koruyucu etki göstermektedir. E ve C vitaminleri gibi antioksidan vitaminlerin Alzheimer hastalığının görülme riskini azalttığı araştırmalarla bildirilmektedir. Limon, portakal, yeşil sivri biber, maydanoz, kuşburnu gibi taze sebze, meyveler C vitamininden zengin kaynaklardır. Yeşil yapraklı bitkiler, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlar, fındık, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, tahıl taneleri ve kuru baklagiller E vitamininden zengin besinlerdir. B12 ve folik asit eksikliğinde Alzheimer görülme riski artmaktadır. Bu nedenle Alzheimer hastalığı görülen bireylerde B12 ve folik asit alımına dikkat edilmelidir.
Bitkilerde bulunan doğal bileşikler olan Polifenoller Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etki göstermektedir. Polifenollerden zengin taze sebze ve meyvelerin günde en az 5 porsiyon tüketimine dikkat edilmelidir. Yapılan araştırmalarla özellikle yeşil çayda bulunan polifenollerin Alzheimer riskini azalttığı bulunmuştur. Bu nedenle günde 2 fincan yeşil çay içmenin olumlu etkisi bulunmaktadır.
İştahsızlık ve yemek yemeğe karşı gelişen isteksizlik durumunu engellemek için hastalar az ve sık miktarlarda beslenmelidir. Hastaların sevdikleri besinlerin hazırlanması besin alımının artması bakımından faydalı olacaktır. Hastaların çok fazla miktarda besini ağızlarına alıp biriktirmesini engellemek için besinlerin porsiyon ölçüleri küçük olmalı, büyük besinler küçük parçalara bölünerek servis edilmelidir. Her hasta yemek yemek için kendine uygun masa ve sandalyeye sahip olmalıdır. Öğünlerde televizyon gibi ilgiyi değiştirebilecek uyaranlar ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Yemek masasında düz masa örtüleri tercih edilmelidir. İlgiyi dağıtabileceği için servis tabakları tek renk ve desensiz olmalı, masada tuzluk, karabiberlik, peçetelik gibi eşyalar bulunmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alzheimer ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep KULAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep KULAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep KULAKCI'nın Makaleleri
► Alzheimer Kalkanı Dyt.Tuba KILINÇ ÜZÜMCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Alzheimer ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kurban Bayramında Beslenme Aralık 2015
► Hamilelikte Doğru Beslenme Aralık 2015
► Sonbaharda Beslenme Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:58
Top