2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Fıtığı (Lumbal Disk Hernisi) Hakkında Bilinmesi Gerekenler..
MAKALE #16081 © Yazan Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN | Yayın Ocak 2016 | 5,093 Okuyucu
Beş omur ve omurlar arası disklerden oluşan bel bölgesi sakrum (kuyruk sokumu kemiği) üzerine oturmuştur. Omurlar arasındaki disk adı verilen yapıların çeşitli sebeplerle travmaya uğraması sonucu ortasındaki yapının vertebral kanala yer değiştirip spinal sinir köklerine, spinal sinirlere hatta omuriliğe baskı yapmasına bel fıtığı denir. Bel bölgesinde en hareketli bölgeler 4. ve 5. bel omurları ile 5. bel omuru ile sakrum arasındaki eklemlerdir.

Düşük ayak ve cauda equina sendromu, bacak kaslarında zayıflama acil cerrahi endikasyonlardır. Siyatalji ile birlikte veya siyatalji olmaksızın sık aralıklarla tekrarlayan ve kişiyi çalışamaz hale getiren, sosyal aktivitesi engellenen olgular ve yeterli konservatif tedaviye rağmen iyileşme belirtileri görülmeyen olgular ise beyin cerrahı ile birlikte hastanın birlikte karar verdiği göreceli cerrahi endikasyonlardır.


TEDAVİ


*Hastalığın erken evresinde tedavi istirahattir. Disklere en az yük bindiren pozisyon yan yatış pozisyonudur. Bu sebeple istirahat durumunda yan yatış pozisyonu tercih edilmelidir.

*Hastalığın her evresinde postüral düzgünlüğe yani duruş pozisyonuna dikkat etmek gerekir ayrıca ağır kaldırma, uzun süre ayakta durma/oturma, belden eğilme gibi eklem koruma tekniklerine dikkat edilmelidir. Aksi takdirde hastalığın evresi ilerlediği gibi ikincil omurga problemlerinin gelişmesine sebep olabilir.

*Kilo problemi varsa fazla kilolar mutlaka verilmelidir. 1 kilo fazlalık bele 10 kg lık yük olarak yansır.

*Sigara kullanımı varsa mutlaka bırakılmalıdır. Çünkü sigara dolaşımı zayıflatıp tedavideki başarı şansını çok büyük oranda azaltır.

*Stres bel ağrılarını tetikleyen bir faktördür. Stresten olabildiğince uzak durmak gerekir.

*Erken evrede bel bölgesine sıcak uygulanmamalıdır. Sıcak uygulama hastalığın akut döneminden sonra yani 2-3 hafta sonrasında uygulanmaya başlanabilir.

*Sinir onarımı açısından B vitamininden zengin beslenmek önemlidir.
*Omurlara binen yükü azaltmak için karın ve sırt kaslarının dengeli bir şekilde kuvvetlendirilmesi gerekir.

*Bel fıtığı olguları için en ideal spor yüzmedir. Aynı zamanda yürüme de tavsiye edilir.


EVDE YAPILABİLECEK EGZERSİZLER

1)Sırtüstü, çengel pozisyonda yani ayak tabanları yere değer şekilde yatılır. İlk başta hissedebilmek için eller bel boşluğuna yerleştirilir ve bel yatağa doğru bastırılır ve 8-10 sn bu pozisyonda kalınır daha sonra gevşeyip hareket tekrar edilir. 10 tekrar ve günde en az 3 defa uygulanır.

2)Kedi-Deve pozisyonunda belin kamburlaştırılıp/ gevşetilip düzleştirilmesiyle yapılır. Bu pozisyonda belin çukurlaştırılmasından kaçınılmasıdır. 2-3 sn bu pozisyonda kalınıp gevşenir. 10 tekrar ve 3 set halinde yapılır.

3) Şekildeki gibi dizler bükülerek bacakların üstüne oturulur. Eller öne doğru gidebildiği kadar öne doğru uzatılır beldeki gerginlik hissedilir. 10-15 saniye bu pozisyonda kalınır.

4)Uzun oturma pozisyonunda oturulur. Öne doğru uzanılarak ayak parmak uçlarına değmeye çalışılır. 2-3 saniye bu pozisyonda kalınır başlangıç pozisyonuna dönülür. 10 defa tekrarlanır günde en az 3 set halinde uygulanır.

5)Sırtüstü çengel pozisyonda yatılır. Ellere kas kuvvetine uygun pozisyon verilip şekildeki gibi kürek kemiklerinin alt ucuna kadar kalkılır. Günde 10 tekrar 3 set halinde uygulanır.

6)Yüzüstü pozisyonda yatılır. Şekildeki gibi yukarı doğru kalkılır. Çok fazla kalkma ağrının artmasına sebep olur. Günde 10 tekrar 3 set halinde uygulanır.


*Bunlar dışında manuel terapi, kinezyolojik bantlama, elektroterapi ve farklı tedavi teknikleri vardır. Bunlar için lütfen alanında uzman bir fizyoterapiste başvurunuz.

Fizyoterapist Şengül Şen
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bel Fıtığı (Lumbal Disk Hernisi) Hakkında Bilinmesi Gerekenler.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şengül ŞEN TEKİN Fotoğraf
Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN
Denizli
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in Makaleleri
► Lomber Disk Hernisi (Bel Fıtığı) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Bülent ÇELİK
► Servikal Disk Hernisi (Boyun Fıtığı) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Bülent ÇELİK
► Lumbal Disk Hernileri ve Rehabilitasyonu Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
► Yanık Hakkında Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Karın Germe Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Bel Fıtığı (Lumbal Disk Hernisi) Hakkında Bilinmesi Gerekenler..' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:54
Top