2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Kasık Fıtığı
MAKALE #16095 © Yazan Prof.Dr.İrfan Serdar ARDA | Yayın Ocak 2016 | 3,397 Okuyucu
Kasık fıtığı hakkında genel bilgiler

Kasık fıtığı, çocukluk çağında en sık görülen kasık sorunlarından biridir. Bebek doğum öncesinde henüz anne karnındayken, kasık kanalı oluşumu sırasında, karın zarı (periton) kanala doğru “balonlaşma”ya benzer bir girinti oluşturur. Bu balonlaşmanın doğumdan önce kapanmış olması gerekir. Kapanma gerçekleşmezse oluşan açıklıktan içeri doğru karın içinde bulunan oluşumlar girebilir. İşte bu durumda “kasık fıtığı” ortaya çıkar.

Çocuklarda görülen kasık fıtığı erişkinlerde görülen kasık fıtığından farklıdır. Erişkinde, kasık kanalının yan duvarında oluşan zayıflık fıtık gelişimine neden olur. Bu nedenle erişkin fıtığı” doğumsal” değildir, sonradan ortaya çıkmaktadır (edinsel).

Kasık fıtığı yenidoğan bebekten başlayarak her yaşta görülebilir. Bir başka deyişle, “doğumsal” olması hemen doğumdan sonra fıtık görüleceği anlamına gelmemektedir. Çocukluk çağında görülen fıtıklar ise, yukarıda anlatıldığı şekilde geliştiğinden, hangi yaşta ortaya çıkarsa çıksın doğumsaldır. Bir kimse, çocukluk döneminde “çocukluk çağı kasık fıtığı” nedeniyle ameliyat olmuş olsa bile sonraki yıllarda bu kişide “erişkin tipte kasık fıtığı” gelişebilir.

Kasık kanalı içine doğru balonlaşan karın zarına “fıtık kesesi” denir. Fıtık kesesi kabaca bir balona benzetilebilir. Balonun ağzı kesenin karın ile ilişkili olan açıklığı, kendisi de “fıtık kesesi” olarak kabul edildiğinde; açıklıktan içeri giren karın içi organlarının balonu doldurması ile kasık fıtığı ortaya çıkmaktadır. Fıtık kesesi içerisine en sık olarak bağırsaklar girer. Kız çocuklarda ise bağırsakların yanı sıra yumurtalık (over) ve tüp de girebilir.

Kasık fıtığının görülme şansı yaş ne kadar küçükse o denli fazladır. Bir başka deyişle, çocukluk çağında yaş ilerledikçe kasık fıtığı görülmesi olasılığı da giderek azalmaktadır. Prematüre (zamanından erken doğmuş) bebeklerde daha sık görülür. Erkek çocuklarda kızlara oranla daha fazla saptanır. Sıklıkla sağ tarafta görülür (% 70). Daha az sıklıkla soldadır (% 20). Ender olarak her iki kasıkta da aynı anda kasık fıtığı (% 10) ortaya çıkabilir. İki taraflı kasık fıtığı olma şansı 1 yaşın altındaki bebeklerde daha yüksektir. Bunların dışında, doğuştan karın duvarı anormalliği olan, böbrek ve karaciğer hastalığı nedeniyle karın içinde sıvı (asit) toplanan ya da beyin dokusu içinde bulunan odacıklarda genişleme (hidrosefali) nedeniyle şant yerleştirilmiş olan çocuklarda kasık fıtığı daha sık görülür.

Bulguları nelerdir?

Kasık fıtığının ana bulgusu kasıkta bölgesinde ortaya çıkan şişliktir. Sıklıkla banyo ya da giysi değiştirme sırasında anne tarafından kasıkta bir şişlik görülür. Bu şişlik ağlamakla belirginleşebilir, sırtüstü yatınca ortadan kaybolabilir. Öksürme, ıkınma ve ağlamayla (karın içi basıncının da artmasıyla) fıtık kesesi dolar ve kasıktaki şişlik belirginleşir.

Kasık fıtığı boğulmadığı sürece ağrı yapmaz. Bazı anneler çocuklarının ağlamasını kasık fıtığının şişmesine bağlarlar. Oysa ki tam tersi bir durum söz konusudur. Çocuk ağladığı için kasık fıtığı belirgin hale gelmektedir!
Şişlik üzerine bastırıldığında genellikle kolaylıkla geri kaçarak kaybolur. Bu durumda fıtık kesesi içinde bağırsak olduğu anlaşılır. Kız çocuklarda eğer şişlik üzerine basıldığında sertlik saptanıyorsa kese içerisinde yumurtalık ya da tüpün bulunması büyük olasılıktır.

Boğulmuş fıtık nedir?

Fıtık kesesi içerisine giren oluşumların kendiliğinden ya da elle içeri doğru ittirilerek kolaylıkla karın içine gönderilmesi gerekmektedir. Bazen, kese içerisinde bulunan oluşumlar giriş yerinde sıkışabilir ve karın içine geri dönemez. Bu duruma “boğulmuş fıtık” denir.

Bu hastaların kasık bölgesinde ağrı, kızarıklık, giderek morarma ve dokunulduğunda ciddi bir hassasiyet saptanabilir. Bu durumda zaman geçirilmeksizin bir Çocuk Cerrahına başvuruda bulunmak gereklidir. Uygun koşullar sağlandığında fıtık karın içine gönderilmeye (redüksiyon) çalışılır. Başarılı olunamadığı durumda ise acil koşullarda ameliyat gerekebilir.

Tanı nasıl konur?

Kasık fıtığının tanısında en önemli iki unsur şişlik ve fiziksel inceleme bulgusudur. Eğer, kasık bölgesinde özellikle ağlama ve ıkınmayla artıp kendiliğinden kaybolan bir şişlik öyküsü varsa bunun kasık fıtığı olması olasılığı çok yüksektir. Böyle bir hastanın fiziksel incelemesinde kasık bölgesinde şişlik ya da dolgunluk ele gelir.

Hastaların çok büyük bir çoğunluğunda öykü ve fiziksel inceleme ile tanı
konabilir. Ultrasonografi yararlı olmakla birlikte ancak kuşkulu durumlarda yardımcı bir tanı yöntemi olabilir. Kasık fıtığı tanısı için diğer görüntüleme yöntemlerinin (karın filmi, bilgisayarlı tomografi ya da magnetik rezonans görüntüleme) kullanılması gereksizdir.

Nasıl tedavi edilir?
Tedavi yöntemi nedir?

Kasık fıtığının tedavisi cerrahi yöntemle (ameliyat) fıtık kesesinin çıkarılmasıdır. Kasık bölgesinden yapılan 3-4 cm.lik bir kesi ile fıtık kesesi bulunur ve karın ile ilişkisinin olduğu kısım dikiş ile kapatıldıktan sonra kese kesilerek çıkartılır.

Ameliyat ne zaman yapılmalıdır?

Çocuklarda kasık fıtığı ameliyatı tanı konduktan sonra gecikilmeden yapılmalıdır. Bir “apendisit” ameliyatında olduğu denli acele etmeye gerek yoktur. Ancak, çocuğun küçük olması ya da okul durumu nedenleri ile birkaç aylık bir erteleme yapılması da doğru değildir.

1 yaş altındaki çocuklarda kasık fıtığı diğer yaş gruplarına göre daha sık görülmektedir. Özellikle doğumdan sonraki ilk 1 ay içerisinde olmak üzere bu yaş grubundaki çocuklarda “fıtık boğulması” riski daha fazladır. O yüzden, bu bebeklerde ameliyat için gecikilmemelidir.

Kız çocuklarında, eğer fiziksel inceleme sırasında fıtık kesesi içerisinde yumurtalık olduğu saptanmışsa ameliyat zamanı geciktirilmemelidir. Gecikildiğinde yumurtalıkta zedelenme olabilir.

Çocuğun yaşının küçük olması ameliyat için engel midir?

Çocuğun yaşının küçük olması ameliyat olması için kesinlikle bir engel değildir. Çocuklar, gerekli olduğunda her yaş ve ağırlıkta ameliyat edilebilirler.

Ameliyat sırasında ne tür anestezi uygulanır?

Çocuklarda yapılan kasık fıtığı ameliyatlarında “genel anestezi” uygulanmaktadır. Günümüzde her yaşta çocuk için güvenilir anestezi uygulamaları yapılabilmektedir. Çocukluk çağı fıtık ameliyatlarında erişkinlerde olduğu şekilde yerel (lokal) ya da spinal (belden ilaç uygulaması) anestezi uygulanmamaktadır. Bu tür yöntemler kimi merkezlerde ameliyat sonrasında oluşabilecek ağrının azaltılması amacıyla, ailenin de onayı alındıktan sonra uygulanabilir.

Ameliyat kim tarafından yapılmalıdır?

Sorun ne olursa olsun çocuklarda gerçekleştirilecek cerrahi işlemlerin “işi sadece çocuk olan hekimler” tarafından yapılması gerekir. Bu nedenle, çocuk fıtıklarının tedavisi mutlaka bir Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde ve bir Çocuk Cerrahı tarafından yapılmalıdır.

Ameliyat öncesinde nasıl bir hazırlık yapılmalıdır?

Ameliyat öncesinde, öncelikle ameliyatı yapacak Çocuk Cerrahı tarafından tam bir fiziksel inceleme yapılır. Eğer, başka bir tetkik gerekli değilse sadece tam kan sayımı yapılması yeterlidir. Bu değerlendirmelerin ameliyattan önceki günler içinde yapılması gerekir.

Ameliyattan önce, Çocuk Cerrahisi dışında mutlaka bir anestezi doktoru tarafından da çocuk muayene edilmelidir. Yapılacak incelemeler sonrasında ameliyata engel bir durum saptanırsa gerekli tedaviler tamamlandıktan sonra ameliyat gerçekleştirilir.

Bunun dışında, çocuğun daha önceden geçirdiği hastalıklar ya da kullandığı ilaçlar varsa bu konuda hekim aile tarafından aydınlatılmalıdır. Böyle bir durumda ameliyat öncesinde başka bir hekimin de değerlendirmesine gerek duyulabilir.

Hastaneye gelmeden önce neler yapılmalıdır?

Ameliyat sırasında genel anestezi uygulanacağından çocuğun midesinin boş olması gereklidir. Bunun nedeni, eğer çocuk anestezi altındayken kusacak olursa mideden gelen içeriğin solunum yolları ve akciğerlere kaçıp havayollarını tıkaması olasılığıdır.

Bu nedenle ameliyat öncesinde belirlenen süre boyunca çocuğun aç kalması, bu süre içerisinde kesinlikle bir şey yedirilip içirilmemesi büyük önem taşımaktadır.

Hangi durumlarda ameliyat ertelenmelidir?

Ameliyat öncesinde gelişen herhangi bir ateşli hastalık durumunda yapılacak ameliyat ertelenmelidir.

Ameliyat öncesi ve sonrasında hastanede yatış süresi ne kadardır?

Çocuklarda yapılan çoğu cerrahi işlemde olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatlarında da yapılan işlem “günübirlik”tir. Bir başka deyişle; hasta ve ailesi ameliyattan 1-2 saat önce hastaneye gelir, ameliyattan sonra belli bir süre hastanede izlem yapılır ve hasta taburcu edilir.

Çocukluk çağı fıtığı yineler mi?

Cerrahi işlem bir Çocuk Cerrahı tarafından gerçekleştirildiğinde fıtığın yineleme şansı çok azdır. Ameliyat sonrasında eğer aynı yerde bir şişlik fark edildiyse mutlaka ilgili hekime başvurulmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Kasık Fıtığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.İrfan Serdar ARDA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.İrfan Serdar ARDA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.İrfan Serdar ARDA
Ankara
Doktor "Çocuk Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.İrfan Serdar ARDA'nın Makaleleri
► İnguinal Herni (Kasık Fıtığı) Op.Dr.Emel OĞUZ (AVCUOĞULLARI)
► Çocuklarda Bel Fıtığı Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Kasık Fıtığı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Sünnet.. Ocak 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:30
Top