2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yumurtalık Kisti Ameliyatları ve Yumurtalık Kapasitesi
MAKALE #16145 © Yazan Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN | Yayın Ocak 2016 | 3,959 Okuyucu
Kız çocukları, bekar genç kızlar ve evli olup henüz doğum yapmamış kadınlarda yumurtalık kisti ameliyatları yumurtalığa ileride telafisi mümkün olmayan zararlar vererek kısırlığa neden olabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde kadınlardan ortalama 8-12 kadar yumurta hedeflenmektedir. Hastaların yaşına ve yumurtalıklarının durumuna göre bu sayı değişebilmektedir. Olgun yumurta sayısı ne kadar çok olursa gelişen embriyo sayısı da o kadar çok olacak bunların içinden en iyilerini seçme şansımız artacak, böylece gebelik başarısı da artacaktır. Bu da hastanın yumurtalık kapasitesinin/havuzunun fazlalığına bağlıdır. Yumurtalığa yapılacak her gereksiz girişim bu kapasiteyi azaltarak bebek tedavisi sırasında hekimin dolayısıyla hastanın işini zorlaştıracak bazen imkansız hale getirecektir.

Ülkemizde eskiden kız çocukları veya genç kızlar aslında ameliyat gerektirmeyen basit yumurtalık kisti nedeniyle gereksiz yere ameliyat edilir sadece kisti almak yerine yumurtalıkları alınırdı. Bazen de apandisit diye ameliyat edilir bu sırada yumurtalığında da kist varmış diye yumurtalık alınır veya yumurtalığın yarısı alınırdı. Aslında bu kist denenler çoğu kez gerçek kist değil içinde yumurta olan follikül dediğimiz her kadında olması gereken ve her ay ortaya çıkıp sonra kaybolan yapılardır. Bu şekildeki ameliyatlar günümüzde azalarak devam etmektedir. Eski yıllarda tüp bebek tedavisi de olmadığından veya hastaların bu tedavilere ulaşması zor olduğundan bu şekilde olan hastalara az rastlanıyordu. Günümüzde tedavi olanakları arttığı için tüp bebek tedavisine daha çok hasta başvurmakta ve uygunsuz ameliyatlar nedeniyle yumurta bulunamayan hastalar da belli bir oran oluşturmaktadır.

Son yıllarda daha çok endometriozis hastalığına bağlı oluşan ve halk arasında çikolata kisti denen endometrioma kistleri için yapılan ameliyatlar yumurtalığa zarar verilmektedir. Belli bir büyüklüğe ulaşmamış, aslında ameliyat gerektirmeyen endometriomalara ameliyat yapılarak veya dermoid kist ameliyatı sırasında yada hiçbir zaman ameliyat gerektirmeyecek, 1-2 ay içinde kendiliğinden eriyip kaybolabilecek kistler ameliyat edilerek yumurtalığa zarar verilmekte böylece yumurtalıktaki yumurta deposui/havuzu azalmaktadır. Bu hastalar da günün birinde kendiliğinden çocuk sahibi olamayınca veya diğer tedavilerle gebelik olmayıp tüp bebek tedavisine geldiğinde veya eşlerinin durumundan dolayı tüp bebek tedavisine başvurduğunda az yumurta çıkmakta veya bazen hiç yumurta bulunamamaktadır.

Peki bu probleme karşı ne yapılabilir? Bunları nasıl azaltabilir? Öncelikle son yıllarda ortaya çıkan bu sorun kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarınca önemsenmektedir. Buna yönelik olarak son yıllarda kadın hastalıkları ve doğum branşının üreme tıbbı ve infertilite kongrelerinde bu tip konular kongre programlarına girmiştir. Hemen her infertiliteyi konu alan kongrede yapılan ameliyatların yumurtalık kapasitesine etkisi ve bu konuda yapılacaklar ile ilgili konuşmalar, paneller yapılmaktadır. Böylelikle önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının bu konuyu iyice bilmeleri ve önem vermeleri sağlanmaktadır. Burada hastalara/hasta yakınlarına düşen görevse konulan tanıyı iyice anlamadan kavramadan yumurtalığa yapılacak ameliyat önerilerini kabul etmemeleridir. Bugün bilgiye ulaşmak kolaylaştı. Bir çok hastamız "bende çikolata kisti var dediler veya myom var dediler ben de internetten araştırdım çok okudum bu hastalığın şöyle özellikleri varmış" diye geliyor. Hastaların da bilinçli olmasıyla bu problemimiz azalacaktır.

Yeterli sayıda yumurta, kaliteli embriyolar ve eve bebek götürme dileklerimle.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yumurtalık Kisti Ameliyatları ve Yumurtalık Kapasitesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ercan Mustafa AYGEN Fotoğraf
Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
Kayseri
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN'in Makaleleri
► Yumurtalık (Over) Kisti Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Yumurtalık (Over) Kanserleri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Yumurtalık(Over) Kistleri Op.Dr.İnci KARALAR
► Over (Yumurtalık) Kanseri Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Yumurtalık Kistleri Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Over (Yumurtalık) Tümörleri Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Yumurtalık (Over) Kistleri Op.Dr.Burcu ARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yumurtalık Kisti Ameliyatları ve Yumurtalık Kapasitesi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Endometriozis Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:20
Top