2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpeklerde Bilgisayarlı Tomografi (Ct)
MAKALE #16148 © Yazan Vet.Hek.Evrim EGEDEN | Yayın Ocak 2016 | 3,335 Okuyucu
CT görüntüleme nedir?
CT, kedi ve köpeğinizin vücudunda X ışını ile detaylı kesitsel görüntüler elde eden bir tekniktir. Elde edilen bilgiler bilgisayarlar sayesinde yeniden şekilendirilip radyologlar tarafından değerlendirilir.

CT, ortasında büyük bir halka şeklinde boşluğu olan bir makinedir. Kedi veya köpeğimizin uzandığı sedyenin çevresindeki halka ileri geri giderek cihaz küçük kesitler şeklinde hayvanın vücudundan görüntüler alarak şüphelenilen patoloji yönünden detaylı incelenmesini sağlar.

CT görüntüleri nasıl elde edilir?
X ışını tüpü halkanın etrafında dönerek X ışınını oluşturur, oluşan X ışını sayesinde alınan görüntüler 2 boyutlu olarak elde edilir. Daha sonra bilgisayar yoluyla görüntüler 3 boyutlu hale getirilir.

CT veteriner hekimlikte hangi alanlarda kulanılır?
CT, göğüs boşuğu ve karın boşluğu içerisinde şekilenebilen her türlü patolojiyi ayırt edebilmek için oldukca yararlı bir diagnostik yöntemdir. Bu bölgede şekilenen normal dışı tüm kitlelerin şekilerini ve çevreye yayılımlarını açıkca ortaya koyar. Abdomen muayenelerinde ultrasonla şüphelenilen patolojilerin kesin teşhisi için kulanılabilen CT aynı zamanda hiçbir diagnostik yöntemin başarılı olamadığı kadar akciğerlerdeki patolojik görünümlerde başarılıdır.

CT, orta kulak iç kemikçiklerin ve yumuşak dokuların incelenmesi ile kafadaki içi hava dolu boşluklar olan sinüslerin incelenmesinde ilk tercih edilen görüntüleme yöntemlerdendir. Kedi ve köpeklerde ortaya çıkan vestibular hastalıklarda oldukça önemlidir.

CT Operatif olarak uzaklaştırılacak kitlelerin sınırlarını belirlemekte, böylece operasyonun daha doğru planlanmasını sağlamaktadır.

CT özelikle gastrointestinal sistem için endoskopik yaklaşımın mümkün olmadığı küçük köpek ve kedilerde diagnostik anlamda linear cisimlerin taranması ve bazı durumlarda gastrointestinal kanserlerin teşhisi için oldukça yararlıdır.

CT kedi ve köpeklerde kardiyolojik patolojilerin yakalanması için de tercih edilebilecek bir yöntemdir.

Kedi veya köpeğime sedasyon uygulanacak mı?
Şu anki teknolojide CT cihazları oldukca hızlı görüntü alabilme yeteneğine sahiptir. 5-10 dakika içerisinde işlem tamamlanabilmekte, ancak bazı durumlarda süre uzayabilmektedir. İşlemin tekrarlanmasının önüne geçebilmek adına hastanın hareketsizliği çok önemlidir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda kısa etkili bir sedasyon işlem için yeterli olacaktır. İşlem bittikten sonra kedi ve köpeğinizin sedasyon durumundan normale dönmesi için tekrar ilaç uygulaması yapılacaktır.

CT öncesi hazırlık yapmalı mıyım?
Köpek ve kedinizin sedasyon alacağını göz önünde bulundurarak 8 saat öncesinden yemek yemesine, en az 4 saat öncesinden de su içmesine izin vermemelisiniz. Eğer kulandığınız düzenli bir ilacınız ya da sedasyon almaya engel bir durumunuz varsa bunu mutlaka hekiminizle paylaşmalısınız. CT işlemi öncesinde araştırılacak patolojik alana bağlı olarak hekiminiz evde ağız yoluyla ilaç almanızı isteyebilir; yine hastanızın durumuna göre hekiminiz, işlem öncesi bazı kan testleri yapılmasını uygun bulabilir. CT sırasında herhangi bir metalin (tasma ve benzeri gibi) köpeğiniz ve kedinizin üzerinde olmaması gerekmektedir.

CT işlemi köpeğimin veya kedimin sağılığına zarar verir mi?
CT işlemi Avrupa ve Amerika'da çok sık kulanılan, FDA tarafından onaylı, oldukça güvenli diagnostik bir işlemdir. Tek bir CT uygulamasında, köpeğinizin ya da kedinizin aldığı radyasyon oranı önemsenmeyecek kadar düşüktür. Bunun dışında gerekli hallerde paranteral uygulanan kontrast maddeye karşı nadiren alerjik reaksiyonlar şekilenebilir; kusma, dispne,eritem,ürtiker,hypotansiyon gibi intolerans reaksiyonu belirtileri hatta anaflaksi gözlenebilir. Böyle bir durumda veteriner hekiminiz gerekli uygulamaları yapacaktır ama yine de bazı ileri durumlarda bu tip reaksiyonları baskılamak mümkün olmayabilir. Bu tip alerjik reaksiyonlara yatkınlığı olan hastalarda kâr-risk denklemi göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpeklerde Bilgisayarlı Tomografi (Ct)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Evrim EGEDEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Evrim EGEDEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Evrim EGEDEN Fotoğraf
Vet.Hek.Evrim EGEDEN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi72 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Evrim EGEDEN'in Makaleleri
► Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN
► Kedi ve Köpeklerde Polisitemi Vet.Hek.Alper BAYRAKAL
► Kedi ve Köpeklerde Zehirlenmeler Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Kedi ve Köpeklerde Kusma Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Kedi ve Köpeklerde Obezite Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedi ve Köpeklerde Obezite Vet.Hek.Işıl KARATAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpeklerde Bilgisayarlı Tomografi (Ct)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:46
Top