2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sizde de Tükenmişlik Sendromu Olabilir
MAKALE #16155 © Yazan Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ | Yayın Ocak 2016 | 2,942 Okuyucu
Sizde De Tükenmişlik Sendromu Olabilir

Son zamanlarda sıklıkla;

• İşinizden soğuduğunuzu mu hissediyorsunuz?
• İş sonunda kendinizi tükenmiş mi hissediyorsunuz?
• Sabah kalkıp, yeni bir iş gününe başlamak zorunda olduğunuz zaman, yorgunluk mu hissediyorsunuz?
• Gün boyu insanlarla beraber çalışmak sizi geriyor mu?
• Sabrınızın kalmadığını mı hissediyorsunuz?

O halde sizde de tükenmişlik sendromu olabilir.

Tükenmişlik sendromundan son zamanlarda sıklıkla bahsedilir oldu. Sokakta gördüğünüz her beş kişiden üçü tükendiğinden yakınıyor. Peki tükenmişlik sendromu tam olarak nedir? Aslında Tükenmişlik Sendromu, insanların işleri nedeniyle kurdukları ilişkiler ve bu ilişkilerin kötü gitmesiyle ortaya çıkan sorunlarla ilgilidir. Günümüzde iş hayatında yoğunlaşan rekabet ve teknolojinin çalışma hayatındaki olumsuz şartları tükenmişlik sendromunu etkilemektedir. Daha genel bir tanımla, işi gereği yoğun duygusal taleplere maruz kalan ve sürekli diğer insanlarla yüz yüze çalışmak durumunda olan kişilerde görülen fiziksel bitkinlik, uzun süreli yorgunluk, çaresizlik ve umutsuzluk duygularının, yapılan işe, hayata ve diğer insanlara karşı olumsuz tutumlarla yansıması ile oluşan bir sendromdur.

Yapılan çalışmalar, Tükenmişlik Sendromunun insanlarla yüz yüze ilişki gerektiren, hizmet sektörü çalışanlarında daha sık görüldüğünü ortaya koymaktadır. Buna göre riskli olan meslek grupları;

• Doktorlar,
• Hemşireler,
• Avukatlar,
• Öğretmenler,
• Akademisyenler,
• Polisler,
• Sosyal hizmet görevlileri,
• Çocuk bakıcıları,
• Müşteri hizmetleri temsilcileri,
• Hasta bakıcılardır.


Tükenmişlik Sendromu birden ortaya çıkan akut bir durum değildir. Aksine yavaş yavaş ilerleyen ve kronikleşen bir seyir gösterir. Tükenmişliğin başlarında kişi, işinden tatmin olamamaya başlar ve sıklıkla yorgunluk ortaya çıkar. Bu iki durum arasında daha çok sessizleşir, duygularını ifade etmemeye, baş etmek adına çözümler üretmemeye başlar. Göz ardı edilen bu belirtiler zamanla tükenmişliğin ilerlemesine ve baş edilemez hale gelmesine sebep olur.
Yaşanan tükenme duygusu ile eve gelen bireyin eşi, çocukları veya anne-babası kendilerini ihmal edilmiş ve yalnız hissetmekte, bireyin kendileri ile birlikte olmaktan dolayı memnuniyetsizlik yaşadığını düşünmektedirler. Bu nedenle de bireyi suçlamaktadırlar. Zaten yaşadığı tükenmişlikten kaynaklanan suçluluk duygusuna sahip olan birey, ailesi tarafından da bu tarz bir suçlama ile daha ciddi sorunlara itilerek aile içi çatışmaların yaşanmasına, aile fertlerinin birbirlerinden uzaklaşmalarına, boşanma veya ayrı evde yaşamalara, çocuk ve ebeveynin birbirinden kopmasına neden olmaktadır.

Tükenmişlik Sendromuna Etki Eden Faktörler Nelerdir?
- Çalışma saatlerinin uzunluğu,
- Alınan kararlara katılamama,
- İletişim sorunları, iletişimsizlik,
- Rol çatışması,
- Olumsuz fiziksel koşullar,
- İş güvenliğinin olmaması,
- Taciz, istismar gibi durumların yaşanması ya da yüksek risk taşıması,
- Tam bir iş tanımının olmaması şeklinde sıralanabilir.
Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik Sendromunun belirtileri kişiden kişiye değişir. Genel anlamda fiziksel, psikolojik ve davranışsal belirtilerle kendini gösterir. Fiziksel belirtiler; yorgunluk ve bitkinlik hissi, baş ağrısı, uyuşukluk, uyku bozuklukları, mide ve bağırsak hastalıkları, tansiyon şeklinde sıralanabilir. Psikolojik belirtiler; engellenmişlik hissi ve sinirlilik, nedeni bilinmeyen huzursuzluk ve tedirginlik duygusu, sabırsızlık, özgüvende azalma, çevreye karşı düşmanlık duygusu, güçsüzlük, enerji kaybı, iş ile ilgili ümitsizlik, diğer insanları eleştirme, ilgisizlik, aile içi sorunlarda artış, tatminsizlik, hayata karşı negatif tutumlar geliştirme, , düşüncelerde belirsizlik ve karmaşıklık, asılsız şüpheler ve paranoya, depresyon, suçluluk hissi ve çaresizlik şeklinde sıralanabilir. Davranışsal belirtiler ise; aile içi çatışmalar, konsantrasyon düşüklüğü, çabuk öfkelenme, ani sinir patlamaları, sık gelen ağlama nöbetleri, yalnız kalma isteği, alınganlık olarak tanımlanabilir. Özet olarak bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte ve mutsuzluğa sebep olmaktadır.
Belirtilerinin benzer olması sebebiyle Tükenmişlik Sendromu çoğu zaman depresyon ile karıştırılabilmektedir. Kişi kendisinin depresyonda olduğunu düşünebilir ve çevre tarafından da böyle algılansa da bir uzman ikisi arasındaki ayrımı çok net yapabilmektedir. Depresyon ile arasındaki en büyük fark depresyonda olumsuz ve karamsar görüşlerin genel yaşam alanlarına yöneltilmesi görülürken tükenmişlik sendromunda, yoğun olarak isteksizlik, umutsuzluk, kaygı ve ilgi kaybı iş alanına yöneltilmektedir.
Tükenmişlik Sendromu bireysel bir sorun olarak başlasa bile uzun vadede işyeri ve iş performansını olumsuz etkiler. Bu nedenle çalışma hayatı ile bir çok ilişkiyi barındıran bir döngü oluşturur. Tükenmişliğin çalışma hayatı üzerindeki olumsuz etkisi, hizmet verilen insanlara/müşterilere karşı yetersiz ilgi gösterilmesine neden olmasıdır. Tükenmişlik yaşayan birey, diğer insanlara bakış açısını değiştirerek etrafındaki insanları bir nesne gibi görmeye başlayabilir, hizmet verdiği insanların/müşterilerin ihtiyaçlarına önem vermemeye ya da ilgilenmemeye başlayabilir ve onlara saygısız ve kaba davranan bir şekilde hizmetini devam ettirebilir. Bu da iş hayatında başka sorunlara yol açabilir ve bu döngü devam edebilir.

Tükenmeyle Baş Etmek ve Önlemek İçin Yardımcı Öneriler

Tükenme ilk olarak iş ile ilgili algılanan yoğun talebin duygusal anlamada tükenme yaratmasıyla başlar. Duygusal tükenme enerji azalması ve isteksizliğe yol açar ve birey işe karşı duyarsızlaşır. Duyarsızlaşma ise bir süre sonra başarısızlık ve yetersizlik düşünceleri için zemin hazırlar. Bu döngü zaman içinde Tükenmişlik Sendromunu ortaya çıkarır. Bu döngüyü kırmak ya da daha oluşmadan önlemek adına bize yardımcı olacak stratejiler kullanabiliriz. Bunun için neler yapmalıyız?

• Kendinizi iyi tanıyın ve ihtiyaçlarınızı belirleyin,
• İşteki ve özel hayattaki monotonluğu azaltmaya çalışın,
• İşle ilgili gerçekçi beklenti ve hedefler geliştirmeye çalışın,
• İşe başlamadan işin zorlukları ve riskleri hakkında analiz yapın,
• Gün içinde sık sık ara verin,
• Hobi edinin,
• Nefes alma ve gevşeme tekniklerini öğrenin,
• Kendinizi rahatlatma yöntemlerinizi gözden geçirin,
• Sağlıklı beslenin,
• Kendisini stresle başa çıkma konusunda geliştirmeye çalışın,
• Zaman yönetimi konusunda bilgi edinin,

Tükenmişlik Sendromunda Kullanılan Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Tedavi genel olarak bireysel olarak planlanır. Psikoterapi, ilaç tedavisi ve bazı durumlarda her ikiside eş zamanlı uygulanabilir.

Tükenmişlik sendromu uygun zamanda fark edilip önlenmediğinde çoğunlukla iş kaybı, maddi kayıplar, ailevi sorunlar ve diğer ilişki güçlükleri, madde kullanım bozuklukları ve uzun vadede çeşitli psikiyatrik hastalıklarla sonuçlanabilir. Bu sebeple belirtileri göz ardı etmeden baş etmekte zorlandığınızda bir uzmandan yardım almanız kesinlikle faydalı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sizde de Tükenmişlik Sendromu Olabilir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem HÜNERLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin Yazıları
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Ayda DALİ
► Tükenmişlik Sendromu Psk.M.Enes İMERT
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Ümit KARABULUT
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Semra EVRİM
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Damla KANKAYA
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Namık ACAR
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Çağlar KARAMAN
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Yücel SÖZER
► Tükenmişlik Sendromu ve Covid – 19 Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sizde de Tükenmişlik Sendromu Olabilir' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğuna Dikkat Ağustos 2016
► Sosyal Jet-Lag Sendromu Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:37
Top