2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Porselen Lamina
MAKALE #16214 © Yazan Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU | Yayın Şubat 2016 | 2,832 Okuyucu
Günümüzde ileryen teknoloji ve dişhekimliğindeki yeniliklerin gülüş tasarımındaki son noktası porselen lamina uygulamasıdır.Diğer uygulanan estetik işlemlerle karşılaştırıldığında porselen laminalar dişlerden en az madde kaybı ve en iyi estetik görünümü beraberinde sunmaktadır.

Estetik diş hekimliğinde laminalar dişlerin her bölgesinin aşındırıldığı geleneksel yöntemlerden farklı olarak ,dişlerin sadece ön bölgelerinden 0.5-0.8 mm arasında aşındırılarak yapılır.

Laminalar hangi durumda tercih edilir?

ön bölgede dişlerin renkleştiği veya oldukça koyu veya sarı görünümlü dişlere sahip kişilerde .Bleaching yani beyazlatma işlemi bazen mine tabakasındaki bozukluklar sebebiyle yeterli estetik başarıyı yakalayamamamıza sebep olmaktadır.örneğin çocukluk çağında alınan ağırı doz antibiotik,demir ihtiva eden ilaçlar,geçirilmiş ateşli rahatsızlıklar vs. bunların hepsi mine tabakasında lekelere,demineralize alanlara sebep olur ki böyle dişler bleaching işlemiyle tam bir estetik elde etmemize mani olur.
Ön dişlerin arası açık(diastema ) ve dişler arası boşluklar oluşmuş durumlarda .Bu tarz bir vakada eğer dişler arası mesafe fazlaysa,dişleri lamina ile birbirine yaklaştırdığımızda dişlerin meziodistal(genişlik)boyutlarını aşırı şekilde arttırabilir.Bu vakalarda estetik porselen lamina uygulaması yerine uygılanması gereken işlem ortodonti tedavisi ile dişler arası boşlukların kapatılması ya da maksimum düzeyde dişlerin birbirine yaklaştırılması olacaktır.Çene kemiği uzunluğu dişlerin meziodistal(genişlik)toplamlarından daha fazla olduğu vakalarda görülen bu duruma diasteme denmekte ve diastema durumlarında laminadan önce değerlendirilmesi gereken tedavi yöntemi esas olarak ortodontik diş tedavisidir.
Ön dişlerinde kırık,harabiyet,aşınma,oluşmuş kişilerde,
Çeşitli asitlerden dolayı diş yüzeylerinde erozyon oluşmuş abraze dişlere sahip olan kişilerde,
Ön dişlerin arayüzeylerinde çürük oluşan ,estetik dolgulara alternatif olarak daha estetik ve daha kalıcı çözüm isteyen kişilerde ,
Ön dişlerinde kısmi çapraşıklık ve eğrilik olan kişilerde ortodontik tedaviye alternatif olarak tercih edilir.

Lamina uygulaması hangi durumlarda tercih edilmez?

Kişinin ağız hijyeni iyi değilse,diş ile laminaların birleşme yüzeylerinde ikincil çürük olma olasığı arttı için bu hastalarda lamina önerilmez.
Örtülü kapanışı olan diş boyu çok kısa olup yeterli dikey boyutu olmayan hastalarda(laminlara zarar verebileceği için) ,
Diş gıcırdatma ,kalem ısırma,tırnak yeme gibi alışkanlık durumlarında bu alışkanlıklar düzeltilmedikçe lamina yapılmaz.buruksizm yani diş gıcırdatma sorunu olan hastalarda eğer lamina yapılmasına karar vermiş isek mutlaka lamina simantasyonu yani laminaların yapıştırldığı seansın sonunda ölçü alarak bruksizm plağı(gece plağı) yapılmaktadır.Bu sayede laminaya uyku sırasında gelebilecek ekstra yıkıcı kuvvetler ortadan kaldırılır.Yapılan işlemin başarısı uzun süre idame ettirilir.
Aşır harap olmuş çok madde kaybı olan dişlerde tutunma yüzeyi azalacağından dolayı tercih edilmez.Laminanın tutunacağı yüzey kaliteli mine tabakası olmak zorundadır,aksi taktirde lamina diş yüzeyine yeterli kuvvette bağlanamayacak,tedavinin başarısı ciddi anlamda düşecektir.
Dişlerin çok çapraşık olduğu durumlarda ,çapraz kapanış durumlarında laminalarla tedavi mümkün olmaz.

Estetik laminate veneerlerin avantajları nelerdir?

En büyük avantajı dişlerin yalnızca ön yüzeyinden aşındırma yapılması ,bu aşındırmanın da minimum seviyede olmasıdır.Tamamen porselen/seramikten oluştuğu için dişeti ile ve dişlerle renk uyumu çok iyidir ,ışığı yarı geçiren doğal canlı diş görünümü rahatlıkla elde edilebilir.Uzun yıllar sonra dahi dişetinde renkleşme yapmaz,estetik dolgularda oluşan deformasyonların hemen hiçbiri lamina porselenlerde oluşmaz .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Porselen Lamina" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU'nun Makaleleri
► Porselen Lamina Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Porselen Laminate Veneerler Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN
► Porselen Laminate Uygulamaları Dr.Dt. Nilgün ARI
► Porselen Laminat Kaplamalar Dt.Osman NURSAL
► Porselen Köprüler Hakkında Herşey ÇOK OKUNUYOR Dt.Osman NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Porselen Lamina' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:16
Top