2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bartholin Bezi ve Hastalıkları
MAKALE #16234 © Yazan Op.Dr.Güzin BAŞCI | Yayın Şubat 2016 | 7,274 Okuyucu
Bartholin bezi vajinanın girişinde saat 4 ve saat 8 hizasında kese şeklinde bir çift salgı bezidir.Dışarıdan gözle görülemez, elle hissedilemez.İnce bir kanalla kızlık zarının hemen önüne açılır.Salgıladığı sıvı cinsel ilişkide kayganlığı sağlar.Bu sıvı cinsel uyarı olduğunda vajinaya salgılanarak vajinada kayganlığı sağlamada etkilidir.

En sık 20-29 yaş arasında, cinsel olarak aktif olan kadınlarda görülür.Tüm kadınların % 2 sinde yaşamın herhangi bir evresinde görülebilir.

Salgı bezlerinin vajinaya açılan kanalında herhangi bir nedenle tıkanıklık olursa salgı kanalda birikir.Biriken salgı kanalın genişlemesine neden olarak vajen girişinde kitle oluşturur.Bu kitle sıvı dolu ise kist, cerahat dolu ise apse olarak adlandırılır.Bartholin apsesine çeşitli bakteriler neden olabilir.Mide barsak sisteminde normalde bulunan bakteriler etkili olabilirken, cinsel yolla bulaşan klamidya, gonore gibi bakterilerde bartholin apsesine neden olabilir.Bazen de birden fazla bakteri bir arada izlenebilir.Vajen bölgesine yapılan cerrahi operasyonlar da apseye neden olabilir.

BELİRTİLER:Kist küçükse hiçbir belirti vermeyebilir.Kist yada apse genellikle tek taraflı olmakla beraber nadiren iki taraflı olabilir.
-Vajen girişinde büyüyen tek yada iki taraflı şişlik(fındık kadar olabilmekle beraber elme-portakal büyüklüğüne ulaşabilir)
-Apse ise bu bölgede kızarıklık, ödem ve şiddetli ağrı
-Yürürken ve cinsel ilişkide ağrı
-Bazen ateş ve diğer enfeksiyon bulguları
-Tedavi edilmeyen apselerde cerahatın kendiliğinden akması ve sonrasında rahatlama olması

TANI:Muayene tanı için yeterlidir.Görünümü tipiktir.Tanı için tetkik ve patoloji gerekli değildir.Tekrarlayan vakalarda bez tamamen çıkarılıyorsa, yada kanseri ekarte etmek için yaşlı hastalarda patolojik inceleme gereklidir.

TEDAVİ:Belirgin bir şikayet yaratmayan küçük kistlerin tedavi edilmesi şart değildir.Büyük ve şikayete neden olan kistler ve apseler mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmelidir.Cerrahi tedavide temel ilke beze zarar vermemektir.Bezin çıkarıldığı durumlarda vajinal kuruluk olacağından cinsel ilişkide ağrı olabilir.Cerrahi girişimle birlikte antibiotik kullanılması gereklidir.Özellikle genç kadınlarda bezin korunduğu cerrahi teknikler uygulanır.
-Apse Drenajı:Lokal anestezi ile şişlik olan bölgenin üzerine vajiana girişinden kesi yapılarak apse tamamen boşaltılır.Bu esnada hasta rahatlama hisseder.Ağrıdan tedirgin olan veya uyumayı tercih eden hastalarda genel anestezi altında da yapılabilir.En çok tercih edilen yöntemdir.Ancak apse boşaltıldıktan sonra sadece bu şekilde bırakılırsa nüks etme riski artar.İçerdeki cerahatın drenajının devamı sağlanmalıdır.Bu nedenle gümüş nitrat, marsupializasyon yada word katater gibi yöntemlerden birinin uygulanması uygundur.

Gümüş nitrat tedavisi:Lokal anestezi ile kist yada apse içeriği tamamen boşaltıldıktan sonra yarım cm büyüklüğünde gümüş nitrat kese içine konulur.Bazen dikiş atmak gerekli olabilir.24-48saat sonra büzülen kese gümüş nitratla birlikte doktor tarafından alınır.Gümüş nitrat yakıcıdır.Dikkatli olmakta fayda vardır.
.
Marsupializasyon:Özellikle genç hastalarda drenajın devamını sağlamak için tercih edilen bir yöntemdir.Kist duvarı ve cilt ağızlaştırılarak dikilir.Bu işlemlerden sonra ayakta duş yapılabilir.15 gün cisel ilişki, havuz, deniz, jakuaziye girme yasaklanır.10-15 gün sonra kontrol yapılmasında fayda vardır.

Word Kateter:Özellikle büyük apselerde kesi ile kist yada cerahat boşaltıldıktan sonra keseye konulur.Kataterin başındaki balon kese boşluğu içinde şişirilerek bırakılır.Böylelikle drenajın devamı sağlanır.Genellikle dikiş atılması gereksizdir. 4 hafta sonra katater alınır.Katater durduğu sürece cinsel ilişki, havuz, denize girme kısıtlanır.Ayakta duş şeklinde banyo yapılabilir.

Bartholin bezinin tamamen çıkarılması:Çeşitli tedavilerden sonra kist tekrarlıyorsa, ileri yaş kadınlarda kanser riski düşünülüyorsa cerrahi olarak genel anestezi altınde, ameliyathanede bez çıkarılır ve patolojiye gönderilir.Ameliyattan sonra vajinal kuruluk şikayeti olan kadınlara vajinal kayganlaştırıcılar önerilir.
Laser tedavisi:Laserle kist yada apse duvarı açılır ve kist duvarı laserle tahrip edilir.
Doktora ulaşamayan ve ağrısı çok olan kadınlar ağrı kesici alarak ve10-15 dakika sıcak oturma banyosu yaptıklarında, apse kendiliğinden drene olabilir.Ancak cerrahi teknik uygulanmayan drenajlarda nüks etme riski yüksektir

Unutulmamalıdır ki tüm bezin tamamen çıkarılmadığı cerrahi girişimlerde %8-20 arasında nüks olabilir, veya diğer bartholin bezinde kist yada apse olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bartholin Bezi ve Hastalıkları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güzin BAŞCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güzin BAŞCI Fotoğraf
Op.Dr.Güzin BAŞCI
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın Makaleleri
► Tükürük Bezi Hastalıkları Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Bartholin Kisti-Bartholin Apsesi ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Tıroıd Bezi ve Tiroid Hastalıkları Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Paratiroid, Paratiroit Bezi Hormonlari ve Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Bartholin Kisti Nedir? Bartholin Absesi Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Guatr, Tiroid Bezi ve Tsh Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hipofiz Bezi ve Hormonları Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Troid Bezi ve Görevleri Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Böbrek Üstü Bezi ve Hormonları Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bartholin Bezi ve Hastalıkları' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinusmus ve Gebelik Haziran 2016
► Kürtaj Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:24
Top