2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnternet Bağımlılığı
MAKALE #16248 © Yazan Psk.Edagül DURSUN | Yayın Şubat 2016 | 2,431 Okuyucu
Teknoloji kullanım amacı olarak günümüzde çok geniş bir alana yayılmıştır. Teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte internette artık her alanda kullandığımız ve başvurduğumuz bir platform halini almıştır. Çünkü hem yaşamı kolaylaştırmakta hem de istenilen hemen her türlü bilgiye kolay ulaşım sağlamaktadır. Cep telefonları, Bilgisayarlar, tabletler artık birçoğumuz için vazgeçilmez hale gelmiştir. Ayrıca yaşamımız için de önemli bir yarar haline gelmiştir ancak bu şekilde hızlı yayılması ile birlikte artık çocukların ve gençlerin teknoloji ile erken tanışmaları onların için bir avantaj mı dezavantaj mı olduğu tartışmaları hala devam etmektedir. Çünkü teknolojinin bu yaygınlığı ile birlikte internete olan ilgi ve merakın artmasının sonucu olarak normal kullanım patolojik boyuta ulaşabilmektedir ve bu patolojik kullanımın literatürdeki adı “İnternet Bağımlılığı” olarak belirtilmiştir. Davranışsal bir bağımlılık türleri arasında yer almaktadır.

İnternet Bağımlılığı Tanı Kriterleri?

Bir kişinin internet bağımlısı olduğunu söyleyebilmek için kişinin bu durumla aşırı zihinsel uğraş içerisinde olması, sürekli olarak interneti ve orada olup biten şeyleri düşünme, günlük aktivitelerini aksatmaya başlaması, madde bağımlılığı gibi artık istenilen keyfi alabilmek için internet kullanımının giderek artması durumudur. Bu durumu azaltma eğiliminde bulunmaya başlandığında yapılan girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması ve bununla birlikte kişinin kendisini huzursuz, çökkün, mutsuz hissetmesi, hayatın içerisinde yer alan bir takım problemlerden kaçmak, kötü duygulardan kaçınmak amacıyla internetin vazgeçilmez bir araç haline gelmesidir.

Neden İnternet Bağımlılığı oluşur?

Bu duruma biyolojik açıdan bakılacak olursa vücudumuzdaki hormonal dengenin bozulması bir etkendir. Yani vücutta artık dopamin ve seratonin hormonun yeterli salgılanamaması, yetersiz oluşudur. Çevresel ve kişisel etkenlerde oldukça önem taşımaktadır. Kişinin yalnızlık hissi, zihninde meydana gelen olumsuz düşünceler, kendisine olan özgüven eksikliğini giderme çabası, depresyon, akran ve aile baskısı gibi birçok sebep sıralanabilir.

İnternet Bağımlılığı ve yoksunluk sonuçları

Yoksunluğu durumunda diğer bağımlılık türlerinde de görülen belirtiler ortaya çıkmaya başlar; kişi kendisini huzursuz hisseder, kızgınlık ve çökkünlük, zevk alamama durumları meydana gelir. Kişi yapılan aktiveterden artık bunaltı duymaya başlar. Bir takım takıntılı düşünceler oluşturmaya başlar. Bunların içeriği internette nelerin olup bittiği ile alakalıdır. Kendi kendine elinin altında Mouse ve klavye varmış gibi basma hareketleri oluşturmaya başlar. Ayrıca kişide sosyal izolasyon, akran ve çevresi ile dışarıda artık görüşmeme, sosyal ağlar üzerinden ilişkiler kurma ve yürütme, bunları tercih etme, dışarı dahi çıkma isteğinin kaybolması, yemeğini bilgisayar karşında yeme, sinirililik hallerinin oluşması; sosyal ağlar üzerinden yaratmış olduğu kimliğe bürünme, kendi varlığını gizleme eğilimleri, kişilerle yüzeysel ilişkiler kurma bununla birlikte yalnızlık ve kendi içine yönelme; daha ileri boyutlara taşınmasıyla kişi artık internette oldukça fazla vakit harcamasıyla sosyal ve mesleki işlevselliğini kaybetmek ile birlikte artık kendi kişisel öz-bakımında da aksamalar, uyku problemleri, düşünce hataları, yeme bozuklukları da oluşmaya başlayabilir.

İnternet Bağımlılığın Tedavi Yöntemi Nasıl Olmalıdır?

Bahsedildiği üzere internet bağımlılığın biyolojik sebepleri olabilmesi itibariyle gerekli dengenin sağlanması açısından ilaçla tedavi uygulanabileceği gibi etkili ve doğru bir tedavi yönetimi için psikoterapi de önemli bir rol oynamaktadır. Bilişsel Davranışçı terapi uygun bir yoldur. Ancak tek başına bir terapi tekniği her zamana etkili bir sonuç vermeyebilir. Bu gerekçeyle gerekli bireyselliğe özgü tekniklerin faydalı olacağı psikoterapi seansları uygun bir yoldur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nuray ŞAHİN
► İnternet Bağımlılığı Psk.Rabia BİNALİ
► İnternet Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nazan PARLAK
► İnternet Bağımlılığı Psk.Saadet YAVUZBİLGE
► İnternet Bağımlılığı Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnternet Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:14
Top