2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtaj
MAKALE #16251 © Yazan Op.Dr.Güzin BAŞCI | Yayın Şubat 2016 | 3,329 Okuyucu
Küretajın(kürtaj) kelime anlamı kazımaktır.Rahim içinden doku alınmasıdır
Küretaj İşlemi için kullanılması gereken en doğru terim İngilizce Dilatation and Curettage kelimelerinin baş harflerinden oluşan D&C'dir.İstenmeyen yada sağlıksız gebeliklerin sonlandırılması ve bazı hastalıklarda tanısal amaçlı rahim iç tabakasından örnek alıp incelenmesi amacıyla yapılır.Her ne kadar işlemin adı kürtaj olarak adlandırılsa da günümüzde rahim kazınması değil mensrüel regülasyon(MR) adı verilen aspirasyon yöntemi uygulanmaktadır.Belki rahim tahliyesi demek hastaları daha rahatlatacak bir terim olabilir.
Ülkemizde yasal olarak 10 haftaya kadar istenmeyen gebelikler sonlandırılır.Erken gebelikte embrionun oluşmadığı anembrionik gebelik yada embrioda kalp atımının görülemediği veya kalp atımının durduğu gebelikler 10 haftaya kadar direkt küretajla sonlandırılır.Düzensiz kanamalar, endometrium denilen rahim iç duvarının kalınlaşması, polip gibi oluşumların alınması ve patolojik incelemelerin yapılması için tanı ve tedavi amaçlı küretaj yapılabilir.
Yasal Tahliye:Muayenehaneye başvuru nedeni ve hastaya ait kaydedilen tüm bilgiler yasal haklar kapsamında ( TC Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği RG 01.08.1998 ,23420 ) tümüyle gizli tutulur. Başka şahıslara hastalık , tedavi ve şikayet hakkında bilgi verilmesi mümkün değildir.
Kadının arzusuyla 10. gebelik haftasına kadar yasal olarak uygulanabilir.(unutulmamalı ki 10 hafta büyük bir gebelik haftasıdır).10 haftada kalp atımı, embrionun hareketleri, embrionun kolları ve bacakları izlenebilmektedir.Nasıl olsa 10 haftaya kadar yasal diye beklemek, doğru bir yaklaşım değildir.Gebelik haftası büyüdükçe komplikasyon olma riski de artar.
Evli kadınlarda yasal tahliye uygulamasında eşler de müdahaleye rıza vermelidirler.
Evli olmayan ve 18 yaşın üzerinde olan kadınlar kendi isteklerine göre hareket ederler.
Kürtaj yalnızca ve ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanınca uygulanır.
Ülkemizde resmi olarak düşük ilacı diye bir ilaç yoktur ve kullanılmamaktadır.Adet söktürücü olarak kullanılan ilaçlar düşük yapmayı sağlamaz.
Uygulama
Yasal tahliyeler ve tanı amaçlı küretajlar hem lokal anestezi, hem de genel anestezi altında uygulanabilir.Genel anestezi her ne kadar maliyeti artırsa da, işlemin tümüyle ağrısız seyretmesi ve hiçbirşey hatırlanmaması açısından çağdaş ve etkili bir yöntemdir.Muayene öncesi ayrıntılı hikaye, işlemin nasıl yapılacağı, riskleri anlatılarak belki biraz sohbet edilerek kadının rahatlatılması şarttır.İster gebeliğin sonlandırılmasına karar vermiş bir kadın olsun, isterse tıbbi nedenlerle gebeliğin sonlandırılması durumu olsun, kadın için manevi anlamda zor bir durumdur.Jinekolojik muayene masası mahremiyetle yakından ilgili olduğu için kadın rahatladıktan sonra işlem yapılmalıdır.Belki ön görüşme ve muayene yapılıp işlem ertesi güne de kaydırılabilir.
Kürtaj Tekniği
Gebelik haftası ultrasonla belirlendikten sonra dikkatli bir jinekolojik muayene yapılır.Vajina ve rahim ağzı bakterilerden arındırılmak amacıyla dezenfekte edildikten sonra, ve lokal anestetik madde uygun olarak rahim ağzına enjekte edilir veya genel anestezi için anestezi uzmanı tarafından gerekli işlemler başlatılır. Dünyanın pek çok ülkesinde ve de bizde gebelik sonlandırılması halen vakum tekniği ile yani enjektör içerisine negatif basınçla çekme şeklinde uygulanmaktadır.(MR)
İşlemden sonra ultrasonografi ile kontrol edilir ve hastanın 10 dakika istirahati sağlanır.Bu arada bulantı ve kusma sık karşılaşılan bir durumdur.
Tüm bu işlemler 6.gebelik haftasına kadar olan gebeliklerde 5 dakika, 6 ila 10 arası olan gebeliklerde 5-15 dakika sürer.Bu süre Kadın Doğum Uzmanının çalışma süresidir.Genel anestezi uygulandığında hastanın uyuması, işlemin yapılması ve hastanın kendine gelmesine 20-40 dakika eklenmelidir.
Riskleri
Doktorunuz risklerle(enfeksiyon, kanama, rahim delinmesi ve buna bağlı olarak çevre organların zarar görmesi, parça kalması, rahim ağzının genişletilememesi nedeniyle gebeliğin sonlandırılamaması,rahim ağzındaki hasar oluşması nedeniyle sonraki gebeliklerde düşük riski) ilgili ayrıntılı konuşup sizden onayladığınıza dair bir form imzalamanızı isteyecektir
Kürtaj Sonrası
Hemen duş şeklinde banyo yapılabilir.Doktorunuz antibiotik yada ağrı kesici veya muayene -bulgularınıza göre ilaçlar verebilir. Kanama adet gibi veya daha az olabilir. Bazen birkaç gün olmayıp sonra ağrılı bir kanama olabilir.1 Hafta cinsel ilişki olmamalıdır.7-10 Gün sonra mutlaka kontrol yapılmalıdır.Kürtaj günü adetin . ilkgünü kabul edilir. 30-40 gün sonra adet kanaması olur.Kan uyuşmazlığı varsa kalp atımı görülen gebeliklerde 72 saat içinde uyuşmazlık iğnesi önerilir.
Unutulmamalıdır ki kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.Doktorunuzun önerisine göre hemen rahim içi araç uygulanabilir, doğum kontrol hapı başlanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtaj" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güzin BAŞCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güzin BAŞCI Fotoğraf
Op.Dr.Güzin BAŞCI
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın Makaleleri
► Kürtaj Hakkında Bilgiler ve Soru/Cevaplarla Kürtaj ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
► Kürtaj Nedir,kimler Kürtaj Olabilir? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Kürtaj Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Kürtaj Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Kürtaj Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kürtaj (Küretaj) Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL
► Kimyasal Gebelik ve Kürtaj Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Kürtaj Nedir Ne Değildir Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Kürtaj Nasıl Yapılır? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kürtaj' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinusmus ve Gebelik Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:50
Top