2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)
MAKALE #16252 © Yazan Uzm.Psk.Selin OYMAN | Yayın Şubat 2016 | 3,913 Okuyucu
EMDR (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) psikodinamik, bilişsel, davranışçı ve danışan merkezli yaklaşımlar gibi farklı yaklaşımların öğelerini bir araya getiren bir yöntemdir (Shapiro, 2001). Alanda yapılan çalışmalar travma sonrası stres bozukluğu, fobiler, depresyon, kaygı bozuklukları, olumsuz yaşam olaylarının neden olduğu duygusal sorunlar, sınav kaygısı, sosyal kaygı, kayıp, yas gibi birçok psikolojik sıkıntının tedavisinde EMDR'nin etkili olduğunu göstermektedir (örn., Aslani, Miratashi, Aslani, 2013; Enright, Baldo, Wykes, 2000; Korn, 2009; Shapiro, Hofmann, Grey, 2013).

EMDR'nin temellendiği adaptif bilgi işleme modeline göre, beyin kendisine ulaşan her bilgiyi işler ve işlenen bilgiyi ilgili anı ağına katar. Bu sayede öğrenme gerçekleşir. Kişinin deneyimlediği yaşantı ile ilişkili bilgiler ileride kullanılmak üzere anı ağlarında depolanır. Fakat kişi travmatik ve/veya kendisine rahatsızlık veren bir yaşam olayı deneyimlediğinde, bu sistem bahsedilen şekilde çalışmaz. Rahatsızlık verici yaşam olayı ile ilişkili bilgi, beyinde olması gerektiği gibi işlenemez ve mevcut anı ağına entegre olamaz. Yaşanan olumsuz olayla ilişkili düşünceler, duygular, imgeler, beden duyumları işlenmeden, yaşandığı haliyle depolanır. İşlenmediği için, olayın üzerinden uzun zaman geçtikten sonra dahi tetiklendiğinde kişi bu anıyı tekrar yaşar gibi etkilenir (Shapiro, 2007). Bu nedenle geçmişte gerçekleşen bir yaşam olayı, kişinin günlük yaşamını ve işlevselliğini olumsuz olarak etkileyebilir.

EMDR'ye göre kişide oluşan sıkıntı ve rahatsızlıkların, kişinin işlevselliğini etkileyen olumsuz düşünce, duygu ve davranışların temelinde beyinde işlenmemiş formda bulunan bu geçmiş yaşam olayları yatar. Kişinin şu anda yaşadığı olumsuz inanç, duygu ve tepkiler geçmiş olumsuz yaşantıların dışavurumudur.

EMDR terapisi, beyinde işlenmemiş formda depolanan ve kişide rahatsızlığa yol açan anıların işlenerek ilgili anı ağına katılmasını sağlar. Bu sayede rahatsızlık yaratan anı beyinde doğal yoldan işlenir. Böylece kişinin rahatsızlığı ortadan kalkar ve kişi yeni farkındalıklar kazanır.

EMDR terapisi 8 aşamadan oluşur;
1. Aşama: Danışan Geçmişi
2. Aşama: Hazırlık
3.Aşama: Değerlendirme
4. Aşama: Duyarsızlaştırma
5. Aşama: Yerleştirme
6. Aşama:Beden Tarama
7. Aşama: Kapanış
8. Aşama:Yeniden Değerlendirme

Yapılan çalışmalar EMDR terapisinin travma sonrası stres bozukluğu, depresif belirtiler, kaygı, olumsuz yaşam olaylarının neden olduğu duygusal sorunlar, sınav kaygısı, kayıp, yas gibi birçok psikolojik zorlukla baş etmede kullanılan etkili bir terapi yöntemi olduğunu göstermektedir.

Kaynakça

Aslani, J., Miratashi, M., & Aslani, L. (2014). Effectiveness of eye movement desentization on reprocessing therapy on public speaking anxiety of university students. Zahedan Journal of Research in Medical Sciences, 16, 46-49.

Enright, M., Baldo, T. D., & Wykes, S. D. (2000). The efficacy of eye movement desentization and reprocessing therapy of college students. Journal of College Counseling,3, 36-48.

Fernandez, I. (2008). EMDR after a critical incident. Journal of EMDR Practice and Research, 2(2), 156-159.

Shapiro, F. (2007). EMDR, adaptive information processing, and case conceptualization. Journal of EMDR Practice and Research, 1, 68-87.

Shapiro, R., Hofmann, A., & Grey, E. (2013). Case consultation: Unremitting depression. Journal of EMDR Practice and Research, 7(1), 39-44.

Solomon, R. M., & Shapiro, F. (2008). EMDR and the adaptive information processing model. Journal of EMDR Practice and Research, 2 (4), 315-325.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Selin OYMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Selin OYMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selin OYMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Selin OYMAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Selin OYMAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emdr (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Eylül 2016
► Sınav Kaygısı Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:08
Top