2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Kariyer Planı ile Mutlu Geleceğe İlk Adım
MAKALE #16279 © Yazan Psk.Dnş.Yeliz GÜL DURAN | Yayın Şubat 2016 | 4,189 Okuyucu
Ülkemizde ortalama bir lise mezunu, yıllar süren bir eğitim yaşantısının ardından, zorlayıcı bir yarış içersine giriyor. Sonrasında ise üniversiteye girmeyi ne yazık ki bir amaç olarak algılıyor. Oysa bu büyük bir yanılgı, üniversiteye girmekle işiniz bitmiyor. Daha yeni başlıyorsunuz…

Şöyle bir üniversite mezununu hayalimizde canlandıralım: “Donanımlı ve prestijli bir üniversitenin, puanları oldukça yüksek olan popüler bir bölümünden, orta düzeyde bir İngilizce bilgisi ve 4 yılda yüksek bir not ortalamasıyla mezun olmuş. Bununla birlikte derslere çok odaklanabilmek için sosyal faaliyetlere pek katılmamış, mezun olmadan alanıyla ilgili farklı kurumlarda staj yapmamış ve yurt dışı değişim programlarına katılmamış.” Yeni mezun böyle bir öğrencinin iş bulma şansı nedir? “Evet, daha ne olsun :)” dediğinizi duyar gibiyim.

İşte büyük yanılgılarımız bu noktada başlıyor. Monoton bir üniversite hayatını sonlandıran bir öğrenci, umut ettiği standartlarda bir çalışma alanına geçiş yapamıyor. Çünkü bu, ebeveynlerimizin kendi öğrencilik yıllarında sahip oldukları, geçmişte kalmış algılardan birisidir. Geçmişteki eğitim düzeyi ve iş bulma imkanları, günümüzde çok büyük farklılıklar göstermektedir.

Pek çok yanlış algılarımızı mesleki tercihlerimiz ile birlikte tamir etmemiz gerekir. Örneğin mesleğimizi popülerliğine, saygınlığına, üniversite sınavındaki puan sıralamasına, üniversitenin ismine ve iş bulma olanaklarına veya maddi getirisine göre değerlendiriyoruz. Tüm bunlar aslında başkalarının algılarının bir sonucudur. Popüler meslekler yıllar içerisinde değişebilir. Sen sevdiğin, istediğin ve yapabildiğin şeylerin kesişimi olan mesleği bulursan, hayatının sonuna kadar hiç çalışmazsın. Severek, isteyerek yaptığın için başarılı olursun. Böylece de kolayca iş bulup para kazanırsın. Tüm bunların kapsamında kendimize sormamız gereken ilk soru: “Hayatta ne yapmak istiyorum?”, “ Nasıl mutlu olabilirim?” olmalıdır.

Şimdi gözlerini kapatıp hayal etmeni istiyorum: “Türkiye 1.si olsan ne isterdin?” Bunu gerçekten düşünmeni istiyorum, her üniversiteyi her bölümü seçebilme şansın olsaydı, ilk tercihin ne olurdu? İşte bu sorunun cevabı senin severek hayal ettiğin meslektir. Bir sonraki adım ise; “Sen bu hayallerindeki mesleği yapabilecek yeteneklere sahip misin?” olmalıdır. Cevabın “evet” ise kariyer planlaman doğru bir şekilde ilerliyor demektir. Geriye kalan planlaman için bunlar sadece giriş aşamalarıdır. Bu ilk iki adımını mutlaka belirlemelisin, çünkü seni asıl başarıya ve mutluluğa götürecek şey bu kariyer planlamasıdır. Kariyerini planlayan, kendisini farklılaştıran ve gerçekleştirebilen kişi, bir gün tüm dünyayı da değiştirebilir. Bunu hep anımsa!..

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğru Kariyer Planı ile Mutlu Geleceğe İlk Adım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Yeliz GÜL DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Yeliz GÜL DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yeliz GÜL DURAN Fotoğraf
Psk.Dnş.Yeliz GÜL DURAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Yeliz GÜL DURAN'ın Makaleleri
► Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Mutlu İlişki&doğru İletişim Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Doğru Kariyer Planı ile Mutlu Geleceğe İlk Adım' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:05
Top