2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stresi Yenerek Sağlıklı Kalın
MAKALE #16284 © Yazan Dr.Mehmet PORTAKAL | Yayın Şubat 2016 | 3,902 Okuyucu
Stresi Yenerek Sağlıklı Kalın

Değerli okurlar, stres, insan hayatını olumsuz etkileyen, hastalıklara ve erken yaşlanmaya yol açan etkenlerin başında yer alıyor. Bu duygunun üstesinden gelebilenler daha sağlıklı yaşıyor.
Aşırı stresin vücuda olan zararlı etkileri sanılandan çok daha fazladır.


Stres yüksek tansiyondan şekere, unutkanlıktan kemik erimesine kadar birçok hastalığa yol açıyor. Vücut yorgun, halsiz ve bitkin düşüyor. Bağışıklık ve savunma sistemi zayıflıyor. Beyinsel fonksiyonlar normal gücünü kaybediyor ve konsantrasyon bozukluğu oluşuyor. Yaşamımızda, bize stres kaynağı olup değiştiremeyeceğimiz ve birlikte yaşamak mecburiyetinde olduğumuz gerçekler vardır. Ama pireyi deve yapıp her şeyi bir stres kaynağı olarak görüyorsanız vay halinize! Bu yapıdaki insanların çok çabuk yaşlandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Oysa herşeyi dert edinmeyip, ellerindeki ile mutlu olabilenler, önlerine çıkan fırsatları hayatı güzelleştirmek için değerlendirebilenler huzurlu ve uzun yaşıyor. Ağrıları yok etmek için de ilk işimiz stresle mücadele olmalıdır.

Bu amaçla neler yapabiliriz, işte bazı öneriler:

Hayatınızdaki stres unsurlarının listesini çıkarın ve onlara çözüm yolları bulmaya çalışın.
​ Dinlenmek ve rahatlamak için kendinize zaman ayırın.
​ Yeterli ve kaliteli uyku beyninizi dinlendirecektir.
​ Kafein, nikotin ve abur-cuburu azaltın. Tahıl, sebze, meyve ve su tüketimini artırın.
​ Gün sonunda rahatlamak istiyorsanız, karbonhidrat bakımından zengin bir yemek yiyin. Patates, makarna, pirinç ve tatlılar rahatlamayı sağlayan “seratonin” salınımını artıracaktır.
​ Yorgunlukları önlemek için proteinden zengin öğle yemekleri iyi gelecektir. Proteinler, stres altında zihinsel performansın daha iyi olmasını sağlayan bir aminoasit olan “tirozin” bakımından oldukça zengindir.
​ Stres, karaciğer ve sinir sistemine yük olur. Bunları güçlendirmek için B ve C vitaminleriyle, çinko ve magnezyum destekleri alınmalıdır.
​ İş yükünüzü azaltın. Aynı anda birçok şeyi yapmaya çalışıyorsanız bunlar arasında bir seçim yapın ve size hangisini yapmak daha fazla zevk veriyorsa onu yapın.
​ Sosyal ve kültürel bağlarınıza önem verin, ailenizle ilişkilerinizi artırın.
​ Sıcak duş veya imkan varsa sıcak bir küvete 15 dakika uzanmak kaslarınızı gevşetecektir.
​ Diaframdan nefes alarak rahatlamaya çalışın. Meditasyon faydalı olacaktır.
​ Boynunuzu ve belinizi dik tutarak oturmaya çalışın. Dik oturuş nefes almayı kolaylaştırır ve beyne daha fazla kan gitmesini sağlar.
​ Evinizde ve işyerinizde bulunduracağınız hoş kokular, özellikle limon, elma ve vanilyalı kokular kaslarda rahatlama sağlayacaktır.
​ İç huzur önemlidir. Güçlü inanç bağları, tevekkülü ve kabullenmeyi, hoş görmeyi, iyimserlik hissini sağlar, stresi azaltır.
​ Stresi yenmemiz için önceliklerimizi belirlemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Her günün başlangıcında tamamlamanız gereken en önemli işinizi seçin ve onu bitirin. Liste yapmak işimizi kolaylaştıracaktır.
​ Egzersiz yaparak stresi vücudunuzdan atabilirsiniz. Bu amaçla esneklik egzersizleri ve yoga hareketleri idealdir.

Stresten uzak, sağlık ve huzur dolu bir yaşam dileklerimle…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stresi Yenerek Sağlıklı Kalın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet PORTAKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet PORTAKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet PORTAKAL Fotoğraf
Dr.Mehmet PORTAKAL
Konya
Doktor "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet PORTAKAL'ın Makaleleri
► Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) : Tanı, Belirtiler ve Tedavi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Nazım Serdar TURHAL
► Çocuğum Sağlıklı mı ? Fzt.Mustafa Tarık KOBAN
► Sağlıklı Beslenme Dr.Uğur SAĞLAMKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Stresi Yenerek Sağlıklı Kalın' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ozon Tedavisi Şubat 2016
► Obezite Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:07
Top