2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanser Sonrası Meme Onarımı
MAKALE #16288 © Yazan Doç.Dr.Tahsin Oğuz ACARTÜRK | Yayın Şubat 2016 | 2,597 Okuyucu
Meme kanseri kadınlarda görülen en sık yayılmacı kanser türüdür. Erken tanı ve tedavi yaşam kurtarıcıdır ve hastanın uzun yıllar kansersiz yaşayabilmesini sağlar. Çoğu zaman memenin bir kısmının veya tamamının alınması gerekir (mastektomi). Eğer hastalığın kalıtımsal bir kökeni varsa, daha hastalık ortaya çıkmadan da memeler cerrahi olarak alınabilir.

Peki ya sonrası? Kadının memesiz kalması vücut bütünlüğü algısı açısından büyük psikolojik sorunlar ortaya çıkarabilir. Hastalar her ne kadar kanserden kurtulmuş olmanın mutluluğunu yaşasa da, zamanla kendilerini eksik hissetmeye başlayabilirler. Hatta bazi durumlarda esler arasinda sorun bile olusturabilir. Ne yazik ki bu tür kanserlerin daha genç yaşlarda görülmeye başlanmasıyla mastektomi uygulaması da daha genç yaşlara inmiştir. Bu oldugunda, yeniden bir meme yapilmadiginda evlenmemis kadinlarimiz hic evlenememekte ve bir aile kuramamaktadir.

Ancak yeniden bir meme yaratmak mümkündür. Hatta eskisi kadar guzal bir sekile ve boyuta sahip. Buna Plastik Cerrahide ‘’meme onarımı’’ diyoruz. Meme onarımları dokunun nereden geldiğine bağlı olarak iki ana başlık altında toplanabilir. İlki silikondan oluşan bir implantın derinin altına yerleştirilmesidir. İkincisi ise hastanın kendi dokusundan (özdoku) oluşturulan bir memenin yaratılmasıdır.

İmplantla meme onarımı: Bu teknik çoğunlukla iki aşamalı olarak yapilir. İlk aşamada derinin altına bir ‘’balon’’ yerleştirilir ve 3 ay gibi bir sürede balon serum fizyolojikle şişirilir. Meme bölgesi istenilen büyüklüğe ulaştığı zaman ‘’balon’’ çıkartılır ve yerine kalıcı olacak ‘’silikon implant’’ yerleştirilir. Bu tekniğin avantajları, basit bir yöntem olması ve ameliyatlarının daha kısa sürmesidir. En büyük dezavantajı ise, ‘’implant’’ ile oluşturulmuş memenin gerek görünüm açısından, gerekse dokunulduğunda, hastanın kendi dokularından yapılmış bir meme kadar doğal olmamasıdır. Ancak basit bir yöntem oluşundan pek çok hasta ve cerrahın tercih ettiği bir yöntemdir.

Özdokuyla meme onarımı: Bu teknik dünyada ‘’altın standart’’ olarak kabul edilir. Hastanın fazla göbek dokuları kullanılarak tek seansta doğal bir meme oluşturulabilir. Bu yöntemle hastalar eğer varsa fazla göbeklerinden de kurtulmuş olurlar. Diğer yönteme göre teknik olarak biraz daha zor olmakla birlikte, daha kalıcı ve doğal bir meme oluşturulduğu için hasta memnuniyeti çok yüksektir. Özellikle biraz kilolu kadınlarda ideal yöntemdir. Hastalarimiz bu yontemle gobek yaglarindan da kurtulacagi icin sanki estetik karin ameliyati ve karin gerdirme de olacaklarindan memnunuyet en ust duzeyde olacaktir. Daha ince olan ve göbeği olmayan kadınlarda ise bacak içi veya kalçadan alınan doku kullanılabilir. Tabi bu “altin standart” yontem icin cerrahin mikrocerrahi tecrubesi olmasi ve ozel bir egitim almis olmasi gerekir.

Plastik cerrah, onarımı gerçekleştirmeden önce, memeyi çıkarmış genel cerrah ve tıbbi tedaviyi vermiş olan kanser uzmanıyla (onkolog) görüşür. Hasta birlikte degerlendirilir. Onarım ameliyatları kanserin tamamen alındığından emin olunduktan sonra yapıldığı için onkolojik olarak son derece güvenlidir. Daha sonra hastalarin onkolojik acidan izlemlerinde sorun olmayacaktir. Bu yontemler iki memesi birlikte alinmis kadinlarimiz icinde guvenli ve basarili bir seklide uygulanabilir.

Meme kanseri sonrası memesini kaybetmiş kadınlarımız, her gün kanseri kendilerine hatırlatacak tek meme görüntüsüyle bir yaşama kesinlikle mahkûm değillerdir. Plastik cerrahi ve onarım cerrahisi yöntemleriyle yeniden bir memeye kavuşmaları ve mutlu bir yaşam sürmeleri mümkündür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanser Sonrası Meme Onarımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tahsin Oğuz ACARTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tahsin Oğuz ACARTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tahsin Oğuz ACARTÜRK Fotoğraf
Doç.Dr.Tahsin Oğuz ACARTÜRK
Muğla
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tahsin Oğuz ACARTÜRK'ün Makaleleri
► Meme Kanseri Sonrası Meme Ameliyatı Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Meme Kanseri Sonrası Meme Yapılması PDF Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
► Hamilelik Sonrası Meme Estetiği Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kanser Sonrası Meme Onarımı' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:22
Top