2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kepçe Kulak Deformitesi
MAKALE #16294 © Yazan Dr.Ahmet ALTINTAŞ | Yayın Şubat 2016 | 3,007 Okuyucu
Kepçe kulak deformitesi kulak kepçesinin kafaya olan uzaklğının artmasıyla beliren kulak şekil bozukluğudur. Genellikle her iki kulakta görülmekle birlikte nadiren tek taraflı olabilmektedir. Sağlik açısından herhangi bir problem yaratmamakla birlikte psikolojik problemlere zemin hazırlayabilir. Özellikle okulların yeni açıldığı bu dönemlerde çocukların kendi aralarında espri konusu haline getirebildikleri bir gerçektir. Bu durum, gelişme çağında olan çocuklarımızın psikolojik gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, kepçe kulak deformitesi sadece basit bir kozmetik problem olarak değerlendirilmemelidir ve ciddiye alınmalıdır.

Normal anatomide; kulağın uzun ekseni karşıdan bakıldığında kafa ile yukarı doğru 15 derecelik bir açılanma yaparken; yukarıdan bakıldığında ise kulak kepçesinin kafa ile 25 derecelik dışa açılanma yaptığı görülür. Kulak kepçesinin üst kismının kafaya uzaklığı 2 cm yi geçmemelidir. Burnun uzun ekseni ile kulağın uzun ekseni birbirine paralel , kulak kepçesinin üst kenarı ile kaşın yanlarda bitim noktası aynı seviyede , kulak memesinin yüze yapışma yeri ile burun kanatlarının yüze yapışma yerleri aynı seviyede olmalıdır. Çoğunlukla, altta yatan problem kulak kepçe kıvrımındaki yetersizlik ve kulak kıkırdağının aşırı gelişmiş olmasıdir. Bu ya da buna benzer bir problem düşünüyorsaniz bu konuda deneyimli bir kulak burun boğaz uzmanına ya da estetik cerrahına danışmalısınız.

Kepçe kulak deformitesi, yeni doğan bebeklerde erken dönemde bir takim özel bandaj ve sargılama yöntemiyle ameliyata gerek kalmadan düzelebilmektedir. 'Ne zaman ameliyat gerekir?' sorusuna cevap ise en erken 5 yaş civari mümkün olmakla birlikte her yaşta yapilabilabileceği yönündedir. Lokal ya da genel anestezi altinda yapilabilen bu operasyon ortalama 45 dk süren ve çok ağir olmayan bir cerrahi işlemdir. Sadece ameliyat ipliği kullanilarak cerrahi kesi uygulanmadan neticeye ulaşılabilen teknikler de deformitenin hafif olduğu hastalar için diğer bir seçenektir. Her iki tedavi seçeneğinde de; hastalar operasyon günü taburcu edilebilmektedir. Bu operasyonlar; geniz eti, bademcik ameliyatlarıyla birlikte yapilabilir. Ameli̇yat sonrası kulaklar 24-48 saat baskılı bandajlarla sarılı olarak tutulur. Daha sonra tenisçi bandajı dediğimiz hastanın kendisinin kullanabileceği kolaylıkta bandaja geçilir. Tenisçi bandajı, bir hafta gece gündüz, takip eden 4-6 hafta sadece gece takıldıktan sonra bırakılır. Nadiren görülse de, ameliyat sonrasi enfeksiyon , kanama, ödem (şişlik), asimetri bu ameliyatin komplikasyonlari arasinda yer almaktadir.
Kolay ama tecrübe gerektiren bir cerrahi işlemdir.Psikolojik sonuçlarını düşündüğümüzde mümkün olduğu en erken dönemde bu cerrahi işlemi gerçekleştirmekte fayda vardır. Kişinin kendine güvenini artıracak bir müdehaledir. Kozmetik bir operasyon olduğundan sosyal güvenlik kurumu tarafından (çok özel durumlar hariç) karşılanmamaktadır. Ücretlendirme hekimin tecrübesi, çalıştığı kuruma ve operasyonu gerçekleştirdiği hastaneye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

*Özetlersek kepçe kulak deformite ve cerrahisi ile ilgili:

kozmetik bir işlemdir, olunmadığı takdirde sadece psikolojik sorunlara neden olabilir , hayatı tehdit eden bir problem değildir.
cerrahi uygulanabilir yaş aralığı: 5 yaş itibaren heryaşta
ameliyat esnasında anestezi: lokal anestezi (birlikte sedasyon verilebilmekte )yada genel anestezi altında olabilmekte
ameliyat süresi: 40-50 dk
işe-okula dönüş: 3-5 gün olan bir durumdur

Sağlikli mutlu bir yaşam di̇leği̇yle ...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kepçe Kulak Deformitesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ahmet ALTINTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ahmet ALTINTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet ALTINTAŞ Fotoğraf
Dr.Ahmet ALTINTAŞ
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ahmet ALTINTAŞ'ın Makaleleri
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Kepçe Kulak Operasyonu Dr.Ulvi GÜNER
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Esra ÇELİK
► Kepçe Kulak Estetiği Dr.Arda KATIRCIOĞLU
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kepçe Kulak Deformitesi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Botoks Nisan 2016
► Grip ve Grip Aşısı Şubat 2016
► Yüz Felci Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:47
Top