2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Implant Tedavisinde Dikkate Alinmasi Gerekenler
MAKALE #16297 © Yazan Dr.Dt. Derya PERÇİN | Yayın Şubat 2016 | 2,879 Okuyucu
Günümüzde, diş eksikliklerinin tedavisinde dental implant uygulamaları geniş kullanım alanı bulmaktadır. İmplant tedavisinin başarısı her ne kadar hastaya ilişkin faktörlere ve uygulanan yönteme bağımlı olsa da, son yıllarda yapılan çok sayıda çalışmada, bu tedavinin başarılı sonuçlar gösterdiği ortaya konmuştur.

Dental implant tedavisinde güncel konulardan birisi haline gelen erken yükleme uygulamaları son dönemlerde yaygınlık kazanmaktadır. Geleneksel implant uygulamalarında, cerrahi işlem sonrasında alt çenede 3 ay ve üst çenede 6 aylık iyileşme süreleri beklendikten sonra protez aşamasına geçilmekteydi. İmplantasyon sonrası implanta yük uygulamadan belirli bir süre beklenilmesindeki amaç, çevre kemik dokusunun yeterince sertleşerek olarak protezin yükleri karşılayacak hale gelmesi düşüncesidir.

Fakat implantoloji alanındaki uygulamaların ve araştırmaların artmasıyla birlikte bu sürelerin azaltılabileceği düşüncesi kabul görmüştür. İmplant uygulaması sonrası protez aşamasına geçiş zamanlamasına bağlı olarak farklı yükleme protokolleri geliştirilmiştir.

Buna göre, implantasyon sonrası 1 hafta içerisinde protezin uygulandığı durumlar hemen yükleme;

protezin 1 hafta ile 2 ay arasında uygulandığı olgular erken yükleme;

2 aydan sonraki uygulamalar ise geç yükleme olarak sınıflandırılmıştır.

Hemen ve erken yükleme protokolleri avantajları

tedavi süresinin kısalması
cerrahi girişim sayısının azalması
hastaların estetik görünüme ve çiğneme fonksiyonuna kısa bir süre içinde kavuşmaları


Hemen ve erken yükleme uygulamalarında uzun dönemli başarılı sonuçlar için,

yeterli sayıda ve uygun pozisyonda implant yerleştirilmesi,
restorasyonların çiğneyici yüzey alanlarının daraltılması,
Kapanışta erken temas eden bölgenin olmaması, bütün çiğneyici dişlerde eşit temas olması
gibi faktörlere dikkat edilmelidir.

Diş hekimi;

implantın birincil hareketlerini,

kemiğin yoğunluğunu,

kemik miktarını,

implantın tasarımını,

cerrahi teknikleri,

kemik-implant bağlantısını

değerlendirerek implantların erken dönemde yüklemeye uygun olup olmadıklarının belirler.

Yapılan çalışmalar, dental implantlar iki aşamalı cerrahi protokolle yerleştirildiğinde daha iyi ve öngörülebilir sonuçlar elde edildiğini göstermektedir. Bununla birlikte, son yıllarda hemen ve erken yükleme protokolleri ile de başarılı sonuçlar alındığı bildirilmektedir.

Peri- Implant Hastalikları

Peri-implant hastalıkların oluşum süreci, implant çevresindeki ve yumuşak doku-implant birleşimi hasta ile ilişkili faktörler (sigara içme, sistemik hastalıklar, plak kontrolü) konak-parazit dengesi hekime bağlı durumlar ile ilişkilidir.

Tam veya kısmi dişsiz hastaların tedavisinde yaygın uygulamalardan biri de dental implantlardır. İmplantların etrafında peri-implant mukositis ve peri-implantitis olarak adlandırılan biyolojik durumlar meydana gelir. Peri-implant mukositis bir dental implantın etrafındaki normalde yumuşak dokuda konumlanmış patolojik bir durumdur. Dental implantların çevresindeki peri-implantitis akıntılı iltihap ve kanama ile ilişkili olarak destek kemiğin hızlı kaybı ile sonuçlanan, sert ve yumuşak dokuları etkileyen bir süreçtir.

Peri-implant hastalıkların oluşum süreci,
implant çevresindeki ve
yumuşak doku-implant birleşimi
hasta ile ilişkili faktörler

== sigara içme, sistemik hastalıklar, plak kontrolü,mevcut dişlerde dişeti hastalığının bulunup bulunmaması, implant yerleştirilen bölgedeki dişetinin durumu, kemik ve yumuşak dokuların sağlığı, miktarı ve kalitesi,implanta ve çevre dokularına gelen kuvvetler, konak-parazit dengesi ile ilişkilidir.

Hekime bağlı faktörler:

seçilen implant sistemi ve tipi,

implant yerleştirilmesi esnasında karşılaşılan durumlar

cerrahi ve protetik tedavileri yürüten hekimin becerisi

Peri-implant hastalıklara yönelik tedavi girişimlerinde amaç, nedene yönelik tedavidir ve hastalığın şiddetini ve yayılmasını artıran mikroorganizmalar ile savaştır.

Peri-implant hastalıklar, diş hekimi kontrolünde:

mekanik, antiseptik, antibiyotik ve cerrahi destekleyici tedavi ile engellenerek başarılı olarak tedavi edilebilir.

Klinik olarak sağlıklı bir implantın yılda en az iki kere kontrol edilmesinden hareketle, düzenli kontrol vizitleri ile erken patolojik değişikliklerin tedavisi ve peri-implant yumuşak doku enflamasyonu önlenir. Başarılı bir implant tedavisi sonrası, peri-implant hastalıklardan korunmak ve bu hastalıklara erken müdahale de bulunmak için rutin muayene, hasta eğitimi-motivasyon, teşhis ve tedavi ile tedavi sonuçlarının takibinden oluşan idame ve yeniden değerlendirme programlarına hem hekim hem de hasta uymalıdır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Implant Tedavisinde Dikkate Alinmasi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Derya PERÇİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Derya PERÇİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Derya PERÇİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Implant Tedavisinde Dikkate Alinmasi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 99 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:51
Top