2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenme ve Sağlıklı Zayıflama
MAKALE #16313 © Yazan Dyt.Hülya ÖZEL | Yayın Mart 2016 | 2,868 Okuyucu
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu 'Yeterli ve Dengeli Beslenme' deyimi ile açıklanır.

Bilimsel araştırmalarla, insanın yaşamı için 50'ye yakın besin öğesine gereksinimi olduğu belirlenmiştir. Sağlıklı büyüme gelişme ve uzun üretken bir yaşam için bu öğeler günlük beslenmede asgari miktarlarda alınmalıdır.

BESİN ÖĞELERİ ALTI GRUPTUR

Proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller (Na,mg,k,cl,p,zn,sn ), vitaminler ,su
ENERJİ VEREN BESİN ÖĞELERİ VE KALORİLERİ
* 1 GRAM KARBONHİDRAT...... 4 KALORİ
* 1 GRAM PROTEİN.................4 KALORİ
* 1 GRAM YAĞ.......................9 KALORİ
* 1 GRAM ALKOL....................7 KALORİ

BAŞLICA KARBONHİDRAT KAYNAKLARI

Ekmek, pilavlar, makarnalar, börek-hamur işleri, pastalar, kekler, patates, buğday,nişasta,meyveler,kurubaklagiller,bisküvi,bal,şeker

BAŞLICA PROTEİN KAYNAKLARI

Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, sakatatlar ,süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller, kuruyemişler

BAŞLICA YAĞ KAYNAKLARI

Sıvı yağlar, katı yağlar, kaymak, krema, kızartmalar, kuruyemişler, çikolata, tahin helvası

BAŞLICA VİTAMİN VE MİNERAL KAYNAKLARI

Tüm sebzeler, süt, etler, kuruyemişler, tüm meyveler, yoğurt, peynir

ZAYIFLAYALIM ……. AMA SAĞLIKLI !

Vücutta yağ dokusunun arzu edilen değerlerin üstüne çıkması sonucu ortaya çıkan şişmanlık ,kötü beslenme alışkanlıkları , genetik etmenler ,yetersiz fiziksel aktivite sonucu olmaktadır.

Ancak ağırlığı normal sınırlarda olduğu halde, tamamen psikolojik nedenlerle diyet yapan, bunu sorun eden pek çok genç vardır. Bu düşünceler onları sağlıksız beslenmeye sebep olabilecek hastalıklara götürmektedir. Bu yüzden kiloyu ve şişmanlık derecesini; yaş ve boyunuza göre , beden kitle indeksi ve vücut yağ oranı ölçümüyle ayrıca bel çevresi ile birlikte sınıflandırabiliriz.

Bir uzman yardımı alarak (Doktor- Diyetisyen- Psikolog ) kan tahliliniz ve vücut ölçülerinizle size özel hazırlanacak beslenme programına başlamalı, uygun fiziksel aktivitenin eklenmesinin de (örneğin kalbi yormadan günde 1 saat yürüyüş ) kilo vermeye yardımcı olacağı unutulmamalıdır. Çok sık sık, hızlı ve yüksek kilo vermek ve tekrar geri almak vücut organlarınızı ve sizi yoracağından, önemli olan kısa sürede kilolar vermek değil, sağlıklı beslenme kavramını sürekli hayatınıza yerleştirmek olmalıdır.

NASIL BESLENMELİYİM ?

Metabolizmanın düzenli çalışması için günlük yaşam koşulları da dikkate alınarak,yiyeceklerin günde en az üç öğünde tüketilmesi ve öğünler arasında geçen sürenin 4-5 saat olması önerilmektedir. Ara öğün yapılacaksa ana öğünden 2-2.5 saat sonra yapılması uygundur.

Öğünler içinde en önemli öğün sabah kahvaltısıdır. Kahvaltınızı atlamayın. Kepekli tahıllar ve kurubaklagil tüketimini arttırın. Günde 3-5 veya daha fazla porsiyon sebze ve meyve tüketin. Öğün atlamayın, uzun süre aç kalmayın.

Doğmuş yağ tüketimini (katı yağlar) azaltın. Tercihen sınırlı olarak sıvıyağ ve zeytinyağı tüketin. Günde en az 8-10 bardak su tüketin. Fazla tuz ve şekerli gıda alımından kaçının. Alkol tüketiminizi oldukça sınırlandırın. (Haftada 1 kadeh şarap gibi) Kısa süreli diyetler yerine uzun süre uygulayabileceğiniz sağlıklı beslenme kuralları içeren diyetler uygulayın.

EGZERSİZLE NE KADAR KALORİ YAKARIM ?

Bir saat yürüyüş…….325 Kalori
Bir saat koşma ………720 Kalori
Bir saat oturma……..80 Kalori
Bir saat yüzme………790 Kalori
Bir saat dans etme…395 Kalori
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenme ve Sağlıklı Zayıflama" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hülya ÖZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hülya ÖZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hülya ÖZEL'in Makaleleri
► Sağlıklı Zayıflama Kuralları Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Beslenme ve Sağlıklı Zayıflama' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ekmek ve Tuz Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:57
Top