2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebekler ve Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı
MAKALE #16326 © Yazan Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN | Yayın Mart 2016 | 2,694 Okuyucu
Bebeklerde Ağız Diş Sağlığı
  • Bebeklerin dişleri yaklaşık olarak 6. ayda çıkmaya başlar. İlk dişi çıktığında bilgi almak ve kontrol için diş hekimine başvurmanız tavsiye edilir. 2 yaşına geldiğinde süt dişleri tamamlanmış olur (her çenede 10'ar adet).
  • İlk dişi çıktığı günden itibaren beslenmenin ardından dişlerin temizlenmesi gerekir. Bunun için parmağınıza sardığınız temiz bir tülbentten veya gazlı bezden, parmak fırçalarından yararlanabilirsiniz. İleri dönemde macunsuz bir fırça ile dişleri fırçalanıp diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. 2 yaşından sonra mercimek büyüklüğünde macun kullanılabilir.
  • Gece boyu ağızında biberonla uyuması EÇÇ (erken çocukluk çağı çürüğü-biberon çürüğü) dediğimiz çürüklere ve ağzından sızan besinin kulağına gitmesi nedeniyle kulak iltihabı problemlerine neden olabilir.
  • Biberonun ve emziğin pekmez gibi şekerli gıdalara batırılıp çocuğa verilmesi de aynı şekilde çürüklere sebep olur. Şekerli gıdalardan sonra su içirilerek ağız pH’ının uygun seviyeye gelmesi sağlanabilir.
  • Soğutmak, ısısına-tadına bakmak veya temizlemek amacıyla bebeğin emziği, kaşığı ve yiyecekleri başkası tarafından kesinlikle ağıza alınmamalıdır.
  • Uçuğunuz olduğunda bebeğin buna dokunması değmesi engellenmelidir.
  • Diş çıkarırken hafif ateş yükselmeleri, bebeğin normale göre daha mızmız olması ve elini sürekli ağzında tutması normaldir. Bu dönemde eli ağzında olacağı için el temizliği çok önemlidir. Diş için soğutulmuş diş kaşıyıcılar verilebilir.
  • Bazı bebeklerde dişlenme döneminde çenesini gıcırdattığını duyabilirsiniz, bu da fizyolojik yani normal bir durumdur.
Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı
  • 6 yaşında ilk daimi azı dişi ağzın en arkasında sürer ve aynı dönemde süt dişleri düşüp yerine daimi dişler çıkmaya başlar. Bu süreç yaklaşık olarak 13 yaşına kadar sürer.
  • 6 yaşında çıkan ilk daimi azı diş genelde aileler tarafından farkedilmez ve bakımı iyi yapılmadığı için en çok çürük görülen dişlerdir.
  • Öğün aralarında şekerli yapışkan gıdalar yerine elma, peynir, fındık gibi diş sağlığı için faydalı besinler tercih edilebilir.
  • Gerekli durumlarda flor uygulamaları ve fissür örtücüler (diş ojesi) ile çocuğunuzun dişlerinin çürükten korunması için profesyonel önlemler alınması gerekebilir. Bu işlemler çok kısa sürelerde tamamlanan, ağrısız ve düşük maliyetli işlemlerdir. Çocukların diş hekimi korkusunu yenmede de etkilidir.
  • Düzenli kontrole getirilen çocuklar diş hekiminin motivasyonu ile dişlerine daha çok özen gösterirler ve diş hekimine korkmadan gelerek gereken işlemleri yaptırmakta daha cesur olurlar.
SÜT DİŞLERİ NEDEN ÖNEMLİDİR

Süt dişlerinin yerine yenisi çıkacak düşüncesiyle bu dişlerin sağlığını ihmal etmek çok yanlıştır. Çünkü bu dişler daimi dişler çıkana kadar çocuğun beslenme, konuşma, çene gelişimini sağlayacak ve alttan gelen daimi dişlere rehberlik yapacaklardır. Ayrıca ön bölgede çürük dişleri olan çocuklar bunu sosyal problem haline getirip konuşmaktan, gülmekten çekinebilirler. Eğer erken dönemde çekilen diş olursa yer tutucu yapılması ileride oluşacak olan çapraşıklık problemlerini önleyecektir.
Çocuklarınızın diş hekiminden korkmaması için...
  • Çocuklarınızı doktor, diş hekimi, iğne gibi şeylerle korkutmayın.
  • Diş hekimine ağrısı olmadan önce, kontrol ve eğitim için götürün.
  • Diş hekimi ile ilgili kötü anılarınız ve korkularınız varsa çocuğunuun yanında anlatmayın. Çocukların sizi dinlemediğini düşündüğünüz zamanlarda bile sizi duyuyorlardır, bilinç altlarına doktor korkusu yerleştirmeyin.
  • Diş hekimine gitmeden önce iğne yapılacak, dişin çekilecek gibi ifadeler kullanmayın. Yapılacak işlemlerle ilgili kendiniz herhangi bir şey anlatmayın. Mümkünse sadece ‘doktora gideceğiz, dişini iyileştirecek’ ifadesini kullanın. Biz burada aletlerimizi, anesteziyi, diş çekimini onların korkmayacağı şekilde anlatıyoruz, ancak evde ‘dişine iğne yapılacak ama hiç acımayacak’ denen çocuğa burda birşeyler anlatıp ikna etmemiz zor oluyor.
  • Randevu saatlerini çocuğunuzun daha neşeli, uyumlu olacağını tahmin ettiğiniz saatlere ayarlamaya çalışın.
  • ‘Ben burdayım, güvendesin, ben de dişimi yaptırdım’ diyebilirsiniz.
  • Çocukları tedavi için heveslendirmek konusun da hekimler de velilere yardımcı olmaıdır. Tedavi sonrası verilen sertifika ve ufak hediyeler çocukları diş hekimine gelmek için heveslendirebilmektedir.
Bebek ve çocuklarınızın ağız diş sağlığını korumak ve gerekli tedbirleri alabilmek adına diş hekiminizi ziyaret etmenizde fayda vardır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebekler ve Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN'ın Makaleleri
► Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Dr.Dt. Kerime Gözde IŞIKSAL
► Ağız ve Diş Sağlığı Dt.Gizem ARSLANOĞLU
► Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
► Çocuklarda Ağız Bakımı ve Koruyucu Uygulama Dr.Dt. Ebru ÇATAL HOCAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bebekler ve Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:34
Top