2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişlerin Renklenme Sebepleri ve Diş Beyazlatma Yöntemleri
MAKALE #16347 © Yazan Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN | Yayın Mart 2016 | 4,384 Okuyucu
Günümüzde hastaların dis hekimine basvurularının en önde gelen sebeplerinden biri ön dişlerindekirenklenmelerdir. Normal dis rengine sahip hastalar bile hekimden beyazlatma yapmasını istemektedir.

Diş beyazlatma, diş rengini düzeltme amacıyla yapılan diğer tedavi seçenekleriyle karşılaştırıldığında en koruyucu tedavi yöntemidir.

Beyazlatma tedavi seçenekleri, dis renklenmesinin tipine ve derecesine bağlı olarak değismektedir.

Renklenmenin iç yada dış kaynaklı olması büyük önem tasır.

1. İç Kaynaklı Renklenmeler

iç kaynaklı renklenmelerin sebepleri, genetik bozukluklar, ilaç kullanımı (özellikletetrasiklin), asırı miktarda flor, yüksek atesle seyreden çocukluk hastalıkları, diğer tip travmalar veendodontik tedavi sırasında yapılan hatalar ve endodontik tedavide kullanılan ilaçlar ve yaşlanmadır.

2.DışKaynaklı Renklenmeler

Dişin dıs yüzeyinde olusan lekelenmeler, sıklıkla karşılaşılan ve çok çesitli sebeplere dayalı renklenme tipleridir. Genç hastalarda, bu tip lekelenmeler farklı renklerde ve disin servikal bölgesinde ağırlıklı olarakgözlemlenir. Bu tip lekelenmeler, Nasmyth Zarı kalıntıları, kötü oral hijyen, restorasyonların varlığı,diseti kanaması, plak birikimi, diyet alıskanlıkları (özellikle çay, kahve, şarap gibi renklendirici içecekler) ve kromojenik mikroorganizmaların varlığı nedeniyleortaya çıkabilir. Bunların dışında bakır, demir, manganez gibi ağır metal içerikli ilaç kullanımı yada uzun süreli klorhexidin kullanımı sonucu da oluşabilir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri

Diş beyazlatma yöntemlerini canlı dişlerde ve cansız dişlerde yapılan beyazlatma olarak ikiye ayırabiliriz. Cansız dişlerdeki beyazlatma diş kanal tedavisi yapıldıktan sonra dişin içine beyazlatıcı ajan yerleştirilerek yapılır. Canlı dişlerde ise evde beyazlatma, ofiste beyazlatma ve abrazyon yöntemleri kullanılabilir. Bunlardan abrazyon yöntemi nadir durumlarda kullanılan ve dişin bir miktar aşındırılması ile yapılan yöntemdir. Dişlerin renginin açılmasında sıklıkla kullandığımız ofisde beyazlatma (office bleaching) yöntemi öncelikle diş yüzeyinin temizlenmesi ve diş ve çevre dokularının özel yöntemlerle koruma altına alınmasıyla başlar. Daha sonra diş yüzeyine uygulanan beyazlatıcı ajan aktive edilip kullanılan malzemenin türüne göre 20-30 dakika arası bekletilir. Bir seansta gerek duyulması halinde jel 3 kere diş yüzeyine uygulanabilir. Bu uygulama ile dişlerimiz bir randevu saati içerisinde beyazlatılmış olur. Hızlı, sağlıklı ve güvenli bir yöntemdir. Ev de beyazlatma (home bleaching) dediğimiz yöntem ise genelde ofis beyazlatmayı pekiştirme amacıyla yapılır. Dişinizden alınan ölçüyle size hazırlanan plağın içine beyazlatıcı jelin konularak dişler üzerine takılıp bekletilmesi şeklinde uygulanır. Bu yöntem daha çok pekiştirici olarak tercih edilir, daha ucuz bir yöntem olmasına rağmen sonuç elde edebilmek için uzun süre kullanım gerektirir. Ve uygulama doktor kontrolü dışında evde yapıldığı için diş etini yakma gibi riskleri vardır.
Piyasada satılan veya koca karı ilacı diye tabir ettiğimiz yöntemler ise ya fayda sağlamamakta ya da dişlerinizi aşındırarak sonuç almanızı sağlamaktadır. Dişlerinizin aşınması ise bir süre sonra mine tabakasının çizlmesi nedeniyle dişlerinizin mat görünmesine, dentine yaklaştığı için kalıcı sararmaya ve dişlerinizde hassasiyetten çürüğe kadar giden tablolara yol açmaktadır. Bu nedenle bu yöntemlerin uygulanmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Eğer beyazlatma düşünüyorsanız bunun kesinlikle hekim kontrolünde yapılması gereken bir tedavi olduğunu unutmayınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişlerin Renklenme Sebepleri ve Diş Beyazlatma Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN'ın Makaleleri
► Dişlerin Gelişim Anomalileri Dr.Dt. Mert Kafkas ŞAHİN
► Diş Beyazlatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Mesut MUTLU
► Tek Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Murat KANLI
► Diş Beyazlatma Dt.Osman NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dişlerin Renklenme Sebepleri ve Diş Beyazlatma Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:21
Top