2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Süper Ebeveynlik- Süper Anne-Baba Olmak İçin Yaptığımız Süper Hatalar
MAKALE #16355 © Yazan Psk.Gül ÇELİK | Yayın Mart 2016 | 3,418 Okuyucu
Süper ebeveynlik; anne babaların çocuklarını yetiştirme ve anne-baba olma sorumlulukları konusunda aşırı kaygı duyması ve bu kaygı ile çocuklarının her isteğini yapma eğilimi içinde olmaları ama aynı zamanda çocuklarından fazla beklenti içine girmeleri ve mükemmel olmalarını istemeleri ile kendilerine de çocuklarına da fazla yüklenmeleri olarak tanımlanabilir. Tanımlaması bile mükemmele yakın ve yorucu...
Aslında değişen ve gelişen toplum koşulları ile iş hayatına atılan kadınlara, anne sıfatının da eklenmesi ile ilk olarak ortaya çıkan bir tanımlama “Süper annelik”. Hatta kadının üzerindeki sıfatların ve yüklerin artması ile zaman içerisinde bir tıbbi rahatsızlığın alt kategorisine bile dönüştü. Fibromiyalji pek çok belirtisi olmakla birlikte; özetle genel bir kronik kas rahatsızlığı olarak tanımlanırken; bazı bedensel belirtiler gösteren annelerde mükemmel anne sendromu, zorlanmış anne sendromu adı altında da baş gösterebiliyor. Babaların da süper annelere eşlik ederek çocuklarını en mükemmel şekilde besleme, giydirme, bakım verme, okutma, yaşatma ve büyütme istekleri baskısı altında kalarak yaşadıkları sıkıntılara “süper ebeveynlik” denilebilir. Genel olarak titiz, mükemmeliyetçi, hassas karakterlerde daha ağır bir duygusal yük olarak bedensel semptomların oluşmasına neden oluyor.
Zorlaşan hayat koşulları karşısında süratle ve hep başarıyla ilerlemek zorunda kalan ebeveynlerin çocuklarının da aynı hıza, aynı baskıya maruz kaldığını gözlemleyebiliyoruz. Sürekli “hadi”lemek zorunda kalan, kendine zaman ayıramadığından şikayetçi, çocuğuyla yeterince ya da kaliteli zaman geçiremeyen, çocuğuna hayır demek istemeyen, her zaman daha iyiyi hatta mükemmeli hedefleyen ebeveynlerin yaşadığı bir süreç bu. Süper ebeveynlerin çocukları ise, bu hızlı akış ve mükemmellik beklentileri arasında kaybolmuş, acele ettirilmeye aşırı bir dirençle yavaşlama tepkisi gösteren, verilen ve sunulanlardan asla memnun olmayan-olamayan mutsuz çocuklara dönüşebiliyorlar.
Süper ebeveynlerin en büyük bedensel şikayetleri; uyku problemleri, sürekli yorgunluk, halsizlik, uzun süreli baş ve eklem ağrıları, mide ve bağırsak sorunları... vb olarak uzayıp gidiyor. Manevi şikayetleri de var üstelik; çocuklarına bir türlü yetememe, onları mutlu edememe, sürekli bir çatışma hali, yaşanan anın tadını çıkaramama, zamanını iyi kullanamama...vb gibi.
Çocukların ise istekleri aslında daha yavaş, daha sakin, daha anlaşılabildikleri, daha acele ettirilmeden, sindirilerek geçirilen zamanlar ve kendilerine yön verecek sınırları olan ebeveynler... Daha az oyuncak-daha çok ebeveynle iletişim istiyorlar aslında. Bedenen orada ama ruhen ulaşamadıkları ebeveynlerle alelacele bir akşam geçirdiklerinde uykuya direniyorlar mesela. Her istedikleri olduğunda küçük omuzlarına büyük yükler yükleniyor, daha kaygılı, gergin ve çatışmaya meyilli oluyorlar.
Peki ne yapılabilir? Yaşadığınız her türlü duygunun çocuklarınıza görünmez bağlarla geçeceğini aklınızda tutmaya çalışın. Kaygı, gerginlik, telaş gibi pek çok duygu çocuklarımızdan ayna gibi bizlere geri yansıyor. Çocuğunuz fiziksel olarak hiçbir sıkıntısı yokken; çatışmaya meyilliyse, bir türlü sakinleşemiyorsa, gergin ve oyalanan bir hali var ise, tatmin olmuyor, mutsuzluk kıyılarına sıkça uğruyor ise lütfen yavaşlayın, dönüp bir iç dünyanıza bakın. Sakin misiniz? Rahat mısınız? Çocuğunuzun yanındayken aklınızda başka şeyler mi var? Suçluluk mu hissediyorsunuz?
Eğer bunlardan biri ya da birkaçı ebeveynlerinde varsa; bedensel-zihinsel ve duygusal olarak bağlı olduğu ebeveynlerinden daha mutlu, neşeli, kaygısız bir çocuğun evde kahkahalarla hoplayıp zıplaması mümkün değildir.
Sakinleşmek, duyarlılığımızı ve algılarımızı “yavaşlayarak” açmaya çalışmak iyi bir başlangıç olabilir. Sadece kendinize ayıracağınız zamanlar suçluluk duygunuzu arttıtracak bencil bir davranış değildir. Sakinleşen, farkındalığı artan ve daha mutlu bir ebeveyn çocuğuna iyilik yapmış demektir.
Mükemmellik bir algıdır. Çocukların mükemmel anne-babalara değil; onlarla gerçek anlamda zaman geçiren, duygularını anlamaya çalışan, gerçekten iletişim kurabileceği “gerçek ebeveynlere” ihtiyaçları var. Satın alan değil, eve oyuncakları, giysileri, yiyecekleri yağdıran değil, her isteklerini yapan değil; onlara belli sınırlar dahilinde özgürlük veren, sevgi ve ilgisini ruhen orada olarak hissettiren ebeveynlere ihtiyaçları var. O sürekli içinizde taşıdığınız suçluluk duygusunu bir kenara bırakabilirseniz; çocuğunuzun süper kahramanı olabilirsiniz. Gözlerinizde kendini, sevildiğini ve anlaşıldığını görmesi yeter.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Süper Ebeveynlik- Süper Anne-Baba Olmak İçin Yaptığımız Süper Hatalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gül ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gül ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gül ÇELİK'in Yazıları
► Süper Gücümüz Nezaket Olsun mu? Psk.Lebriz CANPOYRAZ GERMEN
► Anne-Baba Olmak Psk.Ali BIÇAK
► Anne Baba Olmak Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Süper Ebeveynlik- Süper Anne-Baba Olmak İçin Yaptığımız Süper Hatalar' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayır Deme Sanatı Eylül 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:54
Top