2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hiperandrojenemi Nedir (Kıllanmada Artış)
MAKALE #16362 © Yazan Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN | Yayın Mart 2016 | 5,989 Okuyucu
Hiperandrojenemi Nedir ( Kıllanmada artış, Sivilcelenme ve Erkek tipi saç dökülmesi)

Kadınlarda androjenlerin artması ile kendini gösteren bir bozukluktur. Toplumda üreme çağındaki kadınlarda ortalama % 5-10 oranında görülen yaygın bir endokrin bozukluktur

Hiperandrojenemi kendisini

1. Hirsutizm
2. Akne( Sivilcelenme)
3. Erkek tipi saç dökülmesi
4. Yağlı cilt
5. İnfertilite ( Bebek sahibi olamamak)
şeklinde gösterir

Bunların içinde hirsutizm en yaygın karşılaşılan tablodur.

Hirsutizm (Kadınlarda aşırı kıllanma)

Hirsutizm, androjen adı verilen erkeklik seks hormonuna bağlı kıllanma artışı olarak açıklanabilir. Kıllanma artışı genelde üst dudak, çene, yanak, alt karın orta hat, sırt, göğüs ve üst kol ile uylukta meydana gelir.

Hirsutizmde genellikle androjen düzeylerinde artış vardır.Bazende kıl köklerinin bu hormona olan duyarlılığında artış sonucu gelişir. Bu durum kanda androjenlerin yükseldiği klinik tablodan ayrıdır veidiopatik hirsutizm olarak adlandırılır hirsut hastaların % 10-15'inde görülür.

Hirsutizmin nedenleri

A) Hastaların yaklaşık % 80-85’inde neden Polikistik Over Sendromu dur (PCOS). PCOS da hirşutizm , sivilcelenmede artış, adet düzensizlikleri , infertilite (Bebek sahibi olamama), şişmanlık gözlenir. Bu hastalığa böbrek üstü bezlerinden ve overlerden androjen salınımını arttıran hipotalamo-hipofizer hastalığın neden olduğu sanılmaktadır.

B) İdiyopatik hirşutizm % 10-15 oranında görülür. İdiopatik hirsutism adet düzensizliği olmasızın kıllanmada artışı olan adrojen düzeyleri normal yada hafif yüksek olan olgulardır. Yumurtalıklar USG ile değerlendirildiğinde normal saptanır Bu hastalarda kıl kökünde bazı enzimatik aktivite artışı olduğu ileri sürülmektedir

C) Daha az olarak

Androjen salgılayan over (yumurtalık) tümörleri genelde hızlı kıl büyümesine, adet görmemeye ve virilizasyona (memede küçülme, seste kalınlaşma, klitoriste büyüme, alında açılma gibi) neden olurlar. Bu tümörlerden en sık testosteron hormonu salgılanır.

Bazı enzim eksiklikleri ve böbrek üstü bezinden uygunsuz hormon salınımı da hirsutizme neden olabilir. Böbrek üstü bezlerinden en çok salgılanan androjen dihidroepiandrosteron-sülfattır.

Nadiren diğer bazı durumlarda da (hipotiroidi ve akromegali gibi) hirsutizm olabilir.

Hirsutizm ve Hipertrikozis arasında ne fark vardır?

Hipertrikozis yer olarak normal, ancak miktar olarak artmış kıllanmadan ayrılmalıdır, Genellikle yapısaldır bazende ilaçlara bağlı olabilir hirsutizmden ayrılması önemlidir çünkü tedavileri farklıdır.

Hangi laboratuvar testleri yapılır?


Kan androjen özellikle serbest testosteron düzeyleri önemlidir. Ayrıca şüphelenilen hastalığa yönelik testler de gerekli olabilir.

Tedavide ne yapılır?


1-Genel prensipler

- Varsa altta yatan hastalığın tanı ve tedavisi

- Şişmanlığın tedavisi

2-İlaç tedavisi

Adrenal supresyon

Ovariyan supresyon

Anti-androgen tedavi

İnsulin rezistansı tedavisi

3-Kozmetik tedavi (ağda, depilatörler, elektroliz, traş)

4-Eğitim ve psikoterapi

5-Kombine tedaviler

Yukarıda sayılanlar içinde kilo verilmesi çok önemlidir. Beraberinde ovaryan supresyon amacıyla verilecek bu alanda kullanımı olan doğum kontrol haplarının tedaviye eklenmesi hastaların kesin tedavi olan epilasyona hazırlama ve şikayetin kalıcı çözümü için önemlidir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hiperandrojenemi Nedir (Kıllanmada Artış)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ercan Mustafa AYGEN Fotoğraf
Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
Kayseri
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN'in Makaleleri
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hiperandrojenemi Nedir (Kıllanmada Artış)' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Endometriozis Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:37
Top