2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tükenmişlik Sendromu(Tükendim mi ?Tükenir miyim?Tükeneceğiz!)
MAKALE #16381 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ | Yayın Mart 2016 | 3,613 Okuyucu
TÜKENMİŞLİK SENDROMU(Tükendim mi ?Tükenir miyim?Tükeneceğiz!!!)
Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik sendromu(Burnout) deyince; kişinin beklentileri karşılayamadığını düşünerek yoğun stres altında kalıp, içsel kaynaklarını tüketerek yorgunluk, isteksizlik, hayal kırıklığı ile beraber, çalıştığı kurum veya işi bırakma durumu olarak adlandırılır. Bu durumda kişinin tüm inancı ve motivasyonu kaybolup yerini ümitsizlik ve negatif ruh halinin almasıyla enerjisinde düşüş gözlenir. Enerjideki düşüşle beraber, motivasyonda azalma, sosyal ortamdan kaçınma, dolayısıyla kendini çekme ve verimsizlik hali gözlenir. Eğer bu sendrom farkına varılmaz ve müdahale edilmezse kişi depresyona sürüklenir.

Tükenmişlik Sendromu Geçer mi Geçerse Nasıl Geçer?

Tükenmişlik sendromu kendi kendine düzelecek bir durum değildir. Özellikle çalışanlar arasında son yıllarda yaygınlık göstermektedir. Bu durum kişilerin iş kaybından, aile içi ilişkilerine kadar birçok alanda soruna yol açabilmektedir. Bu yüzden etkili bir gözlem ve müdahale çok önemlidir. Özellikle erken dönemde farkedilme ve neler yapılacağı ile ilgili sosyal destek(aile, arkadaş ve iş ortamı) birey açısından avantaj sağlar. Her hastalıkta olduğu gibi bu sendromda da kesin tanı ve erken müdahale önem taşır.

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi var mı Mümkünse nasıl olmakta?

Tedavisi mümkün olan ve son yıllarda özellikle yoğun iş temposu, stres ve çalışmaya bağlı olarak görülme sıklığı artan bir hastalık olduğundan tedavi yolları da gelişmiştir. Tedaviye başlamadan önce kesin ve ayırıcı tanı önemlidir. Özellikle depresyonla karıştırılabilir. Bu konuda en etkili yöntem bir psikiyatrist yardımıyla doğru tanı konulmasıdır. Doğru tanı konulduktan sonra tedaviye vakit kaybetmeden başlanmalıdır. Tedavide iyi bir psikolog, psikolojik danışman, psikoterapist seçimi de çok önemlidir.

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle Kişinin kendi durumuyla ilgili özfarkındalığa varıp, kendine kaliteli zaman ayırması gerekir. Yaşadığı zorlukları çalıştığı ortama bağlamak ya da sorunu bireylerde aramak, sık rastlanan ve tükenmişliğin şiddetini arttıran durumlardan bazılarıdır. Bu nedenle bu tarz otomatik düşüncelerden uzak durulmalıdır. Kişi, iş ve özel yaşamı arasında denge kurmaya özen göstermelidir.

İş ortamında çalışanların iletişiminin geliştirilmesi, kişilerarası paylaşımların artması, sorumluluğun bölüşülmesi, stresle başa çıkma stratejileri belirlemek, kişisel gelişimine önem vermek, eskiden keyif alınan etkinliklerin yeniden yapılmaya başlanması ve yeni etkinlikler keşfedilmesi(özellikle hobiler edinilmeli), tatile çıkmak sürecin aşılmasında önemli yer tutar. Ayrıca, bu sorunu yaşayan kişiler kendilerini bazen yardım almak istemeyecek kadar çaresiz ve güçsüz hissedebilirler. Böyle durumlarda, kişinin yakınlarına da önemli sorumluluklar düşer. Kişi, profesyonel yardım almaya ikna edilmelidir. Profesyonel yardımdan kasıt psikolojik danışma veya psikoterapi sürecidir. Bu yardım alınırken de bu konuda uzman psikolog veya psikolojik danışmanlar seçilmeli ve zaman kaybetmeden sürece başlanmalıdır. Bu sorun tedavi edilmezse ileride çok sıkıntılı süreçlere gebe olabilir. Örneğin; Depresyon, anksiyete, panik bozukluk,sosyal fobi vb.. tedavisi kolay ama müracaat etmede bireyin motivasyonunun eksik olduğu bir durumdur. bu durumda yakınların çok iş düşmekte ve vakit kaybetmeden danışan terapiye ikna edilmelidir.Tükenmeden, tüketmeden, tüketmeyin...

Yalçın YILMAZ
Psikolojik Danışman/Bireysel Psikoterapist/Ergen ve Yetişkin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tükenmişlik Sendromu(Tükendim mi ?Tükenir miyim?Tükeneceğiz!)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yalçın YILMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi75 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ'ın Makaleleri
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Ayda DALİ
► Tükenmişlik Sendromu Psk.M.Enes İMERT
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Ümit KARABULUT
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Semra EVRİM
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Damla KANKAYA
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Namık ACAR
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Çağlar KARAMAN
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Yücel SÖZER
► Tükenmişlik Sendromu ve Covid – 19 Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tükenmişlik Sendromu(Tükendim mi ?Tükenir miyim?Tükeneceğiz!)' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:22
Top