2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğumun Davranış Problemiyle Nasıl Başederim?
MAKALE #16383 © Yazan Psk.Dnş.Kevser ORAK | Yayın Mart 2016 | 3,073 Okuyucu
Zamanın birinde, çok büyük bir ülke ve bu ülkenin çok güçlü bir kralı varmış. Bu güçlü kralın da bir doğanı varmış. İşte bu doğan bir gün serkeşlik yapıp, kralın yanından kaçmış ve yaşlı bir kadının evinin penceresine konmuş. Yaşlı kadın doğanı görünce hemen içeri almış. Doğanın bakımsızlıktan tırnaklarının ve kanatlarının uzadığını düşünerek, Ehil olmayan insanların eline düşmüş olmalısınki, sana iyi bakamamışlar, kanatların da tırnakların da çok uzamış, demiş. Ve doğanın kanatlarını ve tırnaklarını kesmiş. Önüne de yemesi için saman koymuş.

Doğan ı doğan yapan iki özelliği uçması ve avlanmasıdır. Ancak iyilik yaptığını düşünen bu yaşlı kadın doğandaki bu iki özelliği ondan alarak ve önüne yemesi için saman koyarak ona büyük bir kötülük yaptığının farkında değildir. Değişen koşullarla birlikte çocuklarımıza atalarımızdan kalma yöntemlerle yetiştirme konusunda eksik kalıyor olabiliriz. Bunun için okumalı araştırmalı, uzmanlardan bilgi almayı eksik etmemeliyiz.

Problem davranış nedir?

Davranış bozuklukları çocuğun çeşitli ruhsal ve bedensel nedenlere bağlı, iç çatışmalarını davranışlarına aktarması sonucu ortaya çıkar. Çocuğun sergilediği bir davranışın problem davranış olup olmadığını tespit etmek için aşağıdaki sorulara cevap aramalıyız. Tüm sorulara evet cevabı veriyorsak ortada problem yaratan bir davranış olduğunu söylemek mümkündür.
  • Çocuğun öğrenmesini engelliyor mu?
  • Çocuğun yaş düzeyinin gerektirdiği gelişim özelliklerinin dışında mı?
  • Diğer çocukların öğrenmesini engelliyor mu?
  • Sosyal ilişkileri ve etkileşimi engelliyor mu?
  • Çocuğun kendine güvenini olumsuz etkiliyor mu?
  • Çocuk için tehlikeli mi?
  • Diğer çocuklar için tehlikeli mi?
  • Yetişkinler için zararlı ya da tehlikeli mi?
  • Davranış sıklıkla sergileniyor mu?

Çocuklar neden problem davranışlar gösterirler?

Çocukların problem davranış göstermelerinin altında yatan en önemli neden “görünür olma çabası”dır. Çocuk ebeveynden yeterli sevgi, ilgi ve desteği görmediğinde; kendisine yeteri kadar zaman ayrılmadığını hissettiğinde dikkat çekmek için problem davranış sergilemeye başlar. Çocuğunun problem davranışı karşısında panikleyen aile çocukla daha fazla ilgilenmeye başlar ve çocuk amacına ulaşmış olur.

Bazi durumlarda çocuklarda gözlemlenen problem davranışın altında çocuğun içinden çıkamadığı bir ruhsal çatışma olabilir. Çocuklar, ayrılık, boşanma, bir yakının kaybı, istismar, göç, aile içi şiddet, okulda zorbalık vs gibi ağır durumlarla baş etmekte zorlanırlar ve farklı davranış sorunları gösterebilirler. Çocuklarınızın davranışlarındaki ciddi bir değişiklik, örneğin uyku sorunları, yeme sorunları, alt ıslatma, agresif davranışlar, kaygı sorunları, anlamlandırılamayan okul başarısızlıkları, içe kapanma gibi sorunlar, onların iç dünyasında yolunda gitmeyen bir durumun yardım çağrısı olabilir

Problem davranışlar karşısında nasıl davranmak gerekir?
  • En önemli aşama çocukla doğru iletişim kurmayı öğrenmektir. Onu yargılamadan, önemsendiğini hissettirerek olumlu bir iletişim ortamı sağlanmalı; çocuğa bu davranışla ilgili neler düşündüğü, problem davranışa yönelik neler yapılabileceği, bu davranışın onun hayatında neleri değiştirdiği, bu davranıştan vazgeçmek için nelere ihtiyacı olduğu sorulmalıdır.
  • Ebeveyn çocuğa sık sık onu ne kadar çok sevdiğini, onların hayatında çocuğun önemini vurgulamalı; çocuk problem davranışa rağmen koşulsuz kabul edildiğini bilmelidir.
  • Çocukla birlikte kaliteli zaman geçirmeye özen gösterilmelidir.
  • Problem davranış evde sürekli gündem konusu olmamalıdır. Çocukla görüşülen bazı özel zamanlar dışında evde, özellikle de başkalarının yanında, bu konu ile ilgili konuşmamaya özen gösterilmelidir.
  • Çocuk evde bir birey olarak saygı göstermeyi bilmeli ve ona da saygı gösterilmelidir. Azarlamak, bağırmak, vurmak, susturmak, tutarsız davranmak çocuğa saygısızlığın göstergesidir.Her çocuk ayrı bir birey olarak ele alınıp, fikirleri sorulmalı ve fikirlerine saygı gösterilmelidir.
  • Ebeveynler kendi davranışlarını mutlaka gözden geçirmeli ve çocuğun bu davranışına model olabilecek bir tutumları olup olmadığından emin olmalıdırlar.
  • Tüm bunlara rağmen başa çıkılamayan durumlarda mutlaka bir uzman yardımı alınmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğumun Davranış Problemiyle Nasıl Başederim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kevser ORAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kevser ORAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kevser ORAK Fotoğraf
Psk.Dnş.Kevser ORAK
Gaziantep
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kevser ORAK'ın Yazıları
► Ergenlerde Davranış Değiştirmek Nasıl Olur? Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Davranış Bozukluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? ÇOK OKUNUYOR Psk.Bora İLKİNÖNÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğumun Davranış Problemiyle Nasıl Başederim?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Fobisi Kasım 2015
► Aşk Evliliği Kasım 2015
◊ Aile Terapisi Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:56
Top