2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
MAKALE #16392 © Yazan Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA | Yayın Mart 2016 | 3,027 Okuyucu
1. Su içmek

Sağlığımız için su içmenin ne kadar faydalı olduğunu herkes biliyordur. Ama burada dikkat etmemiz gereken önemli bir husus vardır: içtiğimiz su alkalik mi, yoksa asidik mi?
Sağlığımız için önerilen su alkalik sudur. Alkalik su vücudumuza 41 defa fazladan oksijen taşır ve vücudumuzu nemlendirir. Nemli ortamda enfeksiyonlar, zararlı bakteriler yaşayamazlar, alkalik su vücudu daha enerjik yapar, antioksidan özelliği vardır vs.

Asidik su ise sanılanın aksine vücudumuza yarardan fazla zarar verir (hatta son araştırmalar kanser hücrelerini beslediğini ortaya koymuştur).

İçtiğimiz suyun alkalik mi, yoksa asidik mi olduğunu nasıl anlarız?

Bunun için su şişelerinin üstünde yazan Ph seviyesine bakmalısınız. Ph seviyesi 0-7 arasındaysa asidik sudur ve içilmesini kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Ph seviyesi 7-14 olan sular ise alkalik sulardır.

Su hayattır...

2. Kaju Fıstığı

2 avuç kaju fıstığı = antidepresan
Eğer sizde kendinizi mutsuz, depresif hissediyorsanız günlük menünüze 2 avuç kaju fıstığı ilave edin. (Tuzlu olmamasına, naturel olmasına özen gösterin)

3. Sirke

Sirke'nin sağlığımız için faydaları ve zararları!

Günümüzde marketlerde sirke diye aldığımız mamul 24 saatte asetik asit ve koruyucu kimyasal katkılarla fermantasyon olunup satılıyor. Çok pür görüntüsü vardır ve çok sağlıklı bir şey gibi tüketiliyor. Diyet listelerinden temizleme özelliğine kadar bir çok durum için tavsiye ediliyor. Peki tavsiye olunan sirke marketlerde satılan sirke mi?! Asla!!! Faydasını göremeyeceğiniz gibi, uzun kullandığınız zaman zararlarını da görmeyebaşlarsınız.

Doğal fermantasyon yöntemi ile yapılmış sirkenin yapılması en az 40 gün zaman alır, rengi bulanık, tortullu olur, içerisinde tabaka mantar küfü oluşur. Doğal sirke budur.

Faydaları nelerdir?! (Yemeklerde tercih edilen dozaj günde 1-2 yemek kaşığıdır- ortalama 8 gram)

-Insülin direncini kırma özelliyi vardır
-Kan şekeri seviyesini düzenler
-Sedef hastalığına iyi gelir
-Kilo kontrolü için öneriliyor
-Sindirim sistemine faydalıdır
-Vücudun direncini artırır
-Soğuk algınlığına iyi gelir
-Diş iltihabını iyileştirir, kötü ağız kokusunu giderir
-Zararlı bakterileri öldürür
-Kolestrol seviyesini dengeler
-Kanser hücreleriyle savaşma özelliyi olduğu gösteriliyor
-Cilt lekelerine karşı etkilidir
-Saç bakımında kullanılıyor ve s.

Doğal fermantasyonlu sirke nasıl yapılır?

Ben elma sirkesi tercih ettim;

3 küçük elma aldım (bu arada doğal, ilaçsız, parafin içermeyen Bartındaki arkadaşımın bahçesinden tercih ettim) kabuklarıyla beraber saplarından ve çekirdeklerinden ayırarak doğradım. Üzerine 1 tatlı kaşığı doğal bal (%100 doğalını bulmak kendiniz arıcı değilseniz imkansıza yakın bir şey), yarım çay kaşığı kaya tuzu (yoksa normal iyotlu olan sofra tuzu tercih ede bilirsiniz), 1 litre kavanoz ve klorsuz su.
Karıştırıp karanlık ortamda en az 40 gün saklamamız gerekiyor. Ilk hafta her gün, ilerleyen zamanda haftada bir karıştırmalıyız. Üzerinde mantar küfü oluşur, mantar küfünü atmamalı ve maya olarak bal kullanmadan diğer elma sirkeleri için kullana biliriz.

4. Nutella

Bir çoğumuzun sevdiği, sabah kahvaltılarında vaz geçemediğimiz, reklamlarda sağlıklı sabah kahvaltısı niyetine gösterilen ve annelerimizin de çocuklarına rahatlıkla yemesine müsade ettikleri “Nutella” hakında konuşacağım bugün.

Önceki yazılarımda şekerin en tatlı uyuşturucu madde olduğunu, sağlığımız için ne kadar zararlı olduğunu anlatmıştım.

2 çay kaşığı NUTELLA 21 gram şeker içeriyor. Ve dahası şeker deye genetiği değiştilmiş şeker tadında gıda ilave olunuyor terkibine. Vücut GDO şekerini şeker olarak algılayamıyor ve neurotoxin( yani zehirli maddeni) kan ile beyine taşıyor. Bu da beyin hücrelerimizin ölmesi, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği, otizm, asperger sendromu, depresyon, anksiyete, migren atakları ve s. gibi ruh sağlığı sorunlarına sebep oluyor.

5. Çips, Kola

Çocuklarını cipslerle, pastalarla, kolalarla ödüllendiren, evden eksik etmeyen anne ve babalar...

Cipsler, pastalar, margarinle hazırlanmış yemekler hidrojene edilmiş ve trans yağlar içeriyorlar. Vücudumuzun sağlıklı yağlara ihtiyacı var, zeytin yağı, gerçek ve katkısız hayvan yağları gibi. Yüksek früktozlu mısır şurubu içeren, şekerle yüklenmiş gazlı içecekleri çocuklarına içiren anne ve babaları hiç anlayamıyorum. Diğer yandan işlenmiş gıdalar (hazır çorbalar, reçeller, meyve suları, boyalı meyveli yoğurtlar, ketçap, mayonez, salam, sucuk, dondurulmuş pişirmeye hazır gıdalar ve bu listeyi sonsuza kadar uzatabilirim). Bu zararlı maddeler beyin sağlığına zararlı olduğu gibi, tüm vücut için zararlıdır. Lütfen kendimize de, çocuklarımıza da bu kötülüğü yapmayın!!

6. Alkol

Aşırı ve uzun süre alkol tüketen kişilerde doğru beslenmeme, alkol tüketiminden sonra kusma yeteri kadar vitamin alamama sonucu ortaya çıkan sendroma karsakov sendromu deniliyor. Tiamin (vitamin B1) eksikliği ile ilişkili olan durum kısa süreli bellek sorunu ile ilişkilidir:
1. Yeni bir şey öğrenememek ve akılda tutamamak.
2. Kişilik değişimi (fazla konuşma, tekrarlayan hareketler etmek, apati- duygusal reaksiyon verememe)
3. Konfabülasyon- bilinçdışı masallama eğilimi, gerçek ile bilinçaltında olan durumu ayırt edememek.

Tedavisi alkolü bırakıp, doğru gıdalanma programıyla devam edip vitamin takviyesi almalarıyla mümkün oluyor.

7. Vitamin Takviyesi

Maalesef eskilerde anne-baba, dede-ninelerimizin anlattıkları güzelim nimetler şu an genetiği değiştirilmiş, hormonlar, ilaçlar, kimyasallarla yüklenmiş gıdalarla yer değişti. Neticede başta obezite, tiroid ve hormonal bozukluklar olmakla birçok sağlık sorunları ortaya çıkmaya başladı. 6 öğün, sağlıklı gıdalandığını düşünen kişiler dahil bozulmuş gıdalardan yeteri kadar vitamin, mineral alamıyorlar, tam tersine gıdalandıkça zehirleniyoruz belki de. Neticede vücut zayıf düşer ve hastalıklara ve sağlık sorunlarına açık olur. Eksik vitaminlerinizi basit kan testiyle tespit etmeniz mümkün. Takviye almanızı kesinlikle öneriyorum.

8. Çikolata

Fazla çikolata tüketenlerin dikkatine:

Magnezyum eksikliği anksiyete, gerginlik, sinirlilik, ve uyku bozukluğu ile yakından alakalıdır. Çikolata az miktarda magnezyum içerdiği için çikolata yemesem sinirli oluyorum dedirtiyor, yedikten sonra ise bizi rahatlatlattığını düşünüyoruz. Oysa çikolata magnezyum dengemizi bozan başlıca sebeptir. Çikolatanı ceviz, fındık, yeşillikler, balık ve benzeri ürünler tüketerek dengeleyebilirsiniz.

9. Şeker

Şekerin kokainden 8 defa çok bağımlılık yaptığını biliyor muydunuz?

Şekerin bağımlılık yaptığı doğrudur. Nasıl eroine insan vücudu bağımlılık yapıyorsa şekere de ayni şekilde bağımlılık yapıyoruz. En sağlıklı insanin da zamanla şeker tükettikçe daha çok tatlı tüketmek isteği uyanıyor, yemeyince cani çekiyor, hatta ellerde titreme oluşuyor, sinirlilik yükseliyor... Bu hisler çoğumuza tanıdık olsa gerek... Harward Üniversitesi bilim adamlarının bir araştırmasında şeker yüklü milkshake çocukların insülin direncine, kan şekerine etki etmekle kalmamış,hatta beyinde de değişikliklere yol açmıştır. Şu anda şeker üzerine yaptığım araştırmam ve şekerden arınma yollarını aramaktayım. Araştırmamı bitirdikten sonra sizlere daha detaylı sunmayı planlıyorum. Şimdi kısaca şekerin sebep olduğu hastalıkların bazılarıyla sizi yakından tanıştırmak isterim...

- Kalp hastalıkları
- kanser
- Bunama (Dementia)
- Tip 2 diyabet
- Depresyon
- Cilt problemleri - akne, sivilce
- Kısırlık
- İktidarsızlık
- Tiroid bozuklukları
- Hormonel bozukluklar
- Kontrolsuz kilo alımı - obezite

10. Tavuk

Tavuk olarak marketlerde satılan piliçler sağlığımıza zararlıdır. Zarar değip geçmeyin, çünkü kanser başta olmakla bir çok rahatsızlıkları uyaracak kadar sağlığımız için tehlikelidir. Yumurtadan çıktığı günden itibaren antibiotiklenen, çeşitli hormonal ilaçlarla yüklenen, harketsiz kalarak kilo alması ve kemiksizleşmesi sağlanan anormal gıdaları eve sokmanız sağliğınız için çok tehlikelidir.

Kumru Şerifova
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kumru ŞERİFOVA Fotoğraf
Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA'nın Yazıları
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Sağlıklı Olmak ya da Olmamak Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
► Sağlıklı Ebeveynler Olmak Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
► Sağlıklı Aile Olmak Psk.Kemale GÜNHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Kaygı Bozukluğu Şubat 2017
► Panik Bozukluğu Tedavisi Ağustos 2016
► Mutlu Olmanın Formulü Mayıs 2016
► Otizm Tedavisi Mart 2016
◊ Kişilik Analizi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:00
Top