2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapi Neden Yarım Bırakılmamalı
MAKALE #16399 © Yazan Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK | Yayın Mart 2016 | 5,612 Okuyucu
Öncelikle psikoterapi (bazı yerlerde hipnoterapi, danışmanlık olarak da adlandırılabiliyor ) bir tedavi yöntemidir, insan sorunlarını anlama ve çözme metodudur.

Bu problemler neler olabilir:
- Zihinsel zorluklar
- Duygusal zorluklar
- Çevresel faktörler
- Travma (kaza, kayıp, taciz gibi)
- Kişilik sıkıntıları
- İnsan ilişkileri
- Gelişimsel bozukluklar
- Yas

Psikoterapi ne kadar sürer?

Hastaların en çok merak ettiği sorulardan birisi de bu sorudur.
Bu hastanın:
-Problemine göre;
-Hastanın tedaviden olan beklentilerine göre;
-Hastanın değişme isteğine göre;
-Hastanın çalışma isteği ve çalışılabilirliğine göre terapinin süresi değişiklik gösterir.


Genelde terapiler uzun soluklu çalışmalardır diyoruz hep. Hasta ile sağlıklı güven ilişkisinin kurulması, bize kendilerini açmaları, kendilerinin bile farkında olmadığı durumları kabullenmek, değişim için güç ve motivasyon bazen bir anda değil zamanla oluşması gereken bir durum olabiliyor. Bizim hastayı acele ettirmek ve ya yargılamak ya da eleştirmek işimiz değil. Sabırla, güvenle, istekle onları dinlemek ve anlamaktır işimiz.
Yapılan araştırmalara göre;

Psikoterapi alanların almayanlara göre daha iyi iyileşme sağladıklarını,
En etkili ve hızlı sonucun psikoterapiyle psikofarmakolojik (ilaç tedavisi) birleşiminin verdiğini göstermektedir.

Düzenli devam edilen terapinin iyi sonuçlandığı fakat yarıda bırakılan terapilerin faydasız olduğu görülmüştür.

Psikoterapinin başarılı olmasını sağlayan etkenler nelerdir?

Bir psikoterapi tedavisinin başarılı ve etkili olmasında en önemli etkenlerden bir kaçı şunlardır:

-Danışanın gönüllü terapiye gitmesi,
-Danışanın sorunlara yönelik çalışma isteği ve motivasyonunun yüksek olması,
-Danışanın beklentilerinin gerçekçi olması ve değişmeyi istemesi,
-Danışanın terapiye düzenli gitmesi ve terapi içi ve dışında sorunlarına yönelik çalışması,
-Psikologun etik ilkelere bağlı olarak çalışması,
-Danışan ve psikolog arasındaki ilişkinin açık, güvenli, gerçekçi, rahat ve empatik olmasıdır.

Psikologumu değiştirmek/terapiyi bırakmak istiyorum, nasıl yapabilirim?
Eğer psikologunuzu değiştirmek ve ya terapiyi bırakmak istiyorsanız bu konuyu ilk olarak psikologunuzla konuşmanız gereklidir. Unutmayın, psikoterapinin faydalı olması için psikologunuzla her şeyi konuşabilme rahatlığına sahip olmanız gerekir. Bu faydayı psikoterapiyi bırakırken bile sağlayabilirsiniz. Ayrıca, yarım bıraktığımız, yarım kalan her şey sorunlu davranış olarak hayatımızda yer edebilir. Tam olarak bu nedenden dolayı tedaviyi bırakma isteğiniz de sıkıntılarınızın, önemli ve çözüm üretilmesi gereken bir parçası olabilir. Dolayısıyla psikologunuzla bu isteğiniz ve nedenlerinizi konuşmanız, çözümü birlikte bulmanız kişisel gelişiminiz için faydalı olur.

Terapiyi bırakmak yukarıda da bahsettiğimizin de ötesinde kendinize yapacağınız bir haksızlıktır. Ben bir faydası görmüyorum demek işin kolayına kaçmak ve aslında problemlerinizle yüzleşmekten kaçmaktır. Terapi süreci; ilerledikçe acı verebilen, kendiniz ve çevrenizdekilerle yüzleşmenizi gerektirebilen, kendinizi eleştirmeye başladığınız bir dönem olabilir. Her şeyin bir bedeli vardır; terapinin sonucunda sağlıklı olmak, huzura kavuşmak için sabretmeniz gerekir ve tedavinizi yarıda bırakmamanız gerekir. Terapinin önemli amaçlarından bir başkası da; acı ile sıkıntılar ile yaşadığınız olumsuzluklar ile baş etme yetinizi arttırmaktır. Terapinin size sadece faydası dokunabilir, sürekli, düzenli ve etkili olduğu sürece.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terapi Neden Yarım Bırakılmamalı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca KÜÇÜKTETİK Fotoğraf
Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK'in Yazıları
► Neden Aile Terapisi? Bireysel Terapi Değil? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Terapi Neden Yarım Bırakılmamalı' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağımlılık Mart 2016
◊ Kaygı Bozukluğu Mart 2016
◊ Farkındalık Mart 2016
◊ Duygusal Taciz! Mart 2016
◊ Önyargılar! Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:53
Top