2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlerde Beslenen İki Değişik Hayvan: Dev Salyangozlar ve Leopar Gekolar
MAKALE #16424 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Mart 2016 | 8,277 Okuyucu
Dev bir salyangoz beslemek ister misiniz?

Yumuşakçalar ailesinden Dev Afrika Kara Salyangozlarının (Achatina sp.) bakımlarının kolay olması özelliği onları ideal ev hayvan yapmaktadır. Giant East African Snail (Achatina fulica) ve Giant West African Snail (Archachatina marginata) olmak üzere iki türü vardır.

Evlerde özellikle çocukların hayvan sevgisini tanıması, hayvanlara nazik davranmayı öğrenme, verilen besinleri yemelerini izleme gibi özellikleri nedeniyle çocuklar için iyi bir evcil hayvan seçeneğidir.

Bu salyangozlar hızla büyüyerek birkaç yılda uzunluğu 10-20cm'e kadar ulaşabilir. Salyangozlar geceleri daha hareketlidirler ama gündüzde ne zaman elinize alsanız korkmadan elinizde gezinmeye başlarlar.

Tüm salyangozlar hermafroditdir yani çift cinsiyetlidir. Eğer iki salyangoz birden beslerseniz dişi ve erkek görevini birbirlerine karşı yerine getirip bol bol döllenmiş yumurtanız ve çok fazla sayıda yavrunuz olabilir.

Bu hayvanların doğaya salınması son derece sakıncalıdır. Kendi habitatlarında kontrol altındayken başka ülkelerde üreme çoğalma ve verecekleri zararlar açısından ciddi problemler oluşturabilirler. O yüzden bilinçli kişilerin elinde beslenmelidirler.
Beslenmelerinde özellikle marul, salatalık, kabağı çok severek tüketirler. Elma, muz ve lahana da verebilirsiniz ama çok çabuk bozulacakları için yemediklerini zehirlenmemeleri için gecikmeden alıp atmak lazımdır. Havuç verirseniz kavuniçi, domates verirseniz kırmızı dışkı yapmaları çok komiktir.

Zehirlenmemeleri için vereceğiniz tüm sebze ve meyveleri pestisitlerden arındırmak için çok iyi yıkamalısınız.

Bulundukları barınakta her zaman mürekkep balığı kemiği bulundurulmalıdır. Aksi taktirde kabukları için gereken kalsiyum ve fosfor ihtiyacını karşılayamadıkları için kabukları kolayca kırılabilir yada deforme olur.

Salyangozları içinde bakacağınız kap salyangozun boyutuna uygun büyüklükte kolayca yıkanabilir, üzeri sağlam kaçmalarını engelleyecek şekilde güvenle kapalı ama hava alabileceği şekilde delikler veya kafesli yeterince geniş bir plastik kap veya akvaryum olmalıdır. Tabana torf, toprak, hindistan cevizi lifi vb kullanılması tavsiye edilirse de ben bir kaç kat ıslatılmış (damacana su ile ) havlu kağıdı tercih ediyorum ve böylece temizliklerini daha rahat yapabiliyorum ve hijyen sağlayabiliyorum. Salyangozların barınağı sadece onlar için kullandığınız ilaçsız bir spreyle ıslatılarak sürekli nemli tutulmalıdır. Barınağın ısısının özellikle kış aylarında 20-25 C derece arasında tutulması en idealidir.

Dikkat etmeniz gereken önemli bir kaç ayrıntı;
*Besinleri küflenecek kadar uzun süre önlerinde tutmayın.
*Diğer besinleri az verip sadece marul ile beslemek yeterli değildir.
*Salyangozları elinize almadan önce elinizi sadece su ile iyice yıkayın böylece ter, deterjan vb den arındırmış olursunuz ve elinizde ıslakken gezinsinler.
*Barınaklarını direk güneş ışığı, sinek sprey ilaçları, kalorifer peteği ve diğer kimyasallardan uzak tutun.
*Bu hayvanları asla doğaya bırakmayın.

Elinizden yere asla düşürmemelisiniz. Böyle düşmelerde kabukları kolayca çatlayıp kırılabilir çoğu zaman onarabilseler de bazen bu onlar için ölümcül olabilir.
*Haşlanmış ıspanağın kalsiyum alımını baskıladığı konusunda bilgiler vardır. O yüzden çok az miktarlarda verebilirsiniz.

Leopar Gekolar (Eublepharis macularis)

Leopar Gekolar diğer benzer sürüngenlere göre bakımları nispeten kolay olduğu için ilk defa sürüngen besleyecekler için iyi bir seçimdir. Leopar geko almayı düşündüğünüzde bulabileceğiniz gekolar büyük ihtimalle üretim gekolar olacaktır. Doğadan yakalanmış gekoların satışı çok nadir olur. Bu hayvanların doğadaki originleri Kuzeybatı Hindistan, Güney Asya ve Pakistan'dır.

Leopar gekolar doğada kuru ormanlar, yarı çöl ve kayalık arazilerde yaşadığı için kuracağınız yaşam alanı yani terarryum bu ortamı sağlamalıdır. Yani terraryumunda altına girebileceği kütükler, ağaç kabukları, kayalar olmalıdır. Gecko türlerinin bir çoğunun yapışkan ve tüylü parmak özelliği vardır ve cam gibi kaygan yüzeylere bile kolayca tırmanabilirler. Leopar gekolarda bu özellik olmadığı için hiç bir zaman terraryumuna tırmandığını veya camına yapıştığını göremezsiniz.

Leopar gekoları bir uzun bir kısa kenarlı ve fazla yüksek olmayan terraryumlarda bakabilirsiniz. Çünkü bu hayvanlarda tırmanma olmaz. Bu terraryum tabanında altta kum üzerinde suni çim kullanılabilir. Veya torf ta sıkça tercih edilebilen bir taban malzemesidir. Ayrıca kağıt havlu hatta gazete bile kulananlar vardır. Tabanda direk kum kullanırsanız gekoların bu kumu fazlaca yemesi söz konusu olabilir.

Leopar gekolar gece yaşayan sürüngenler olduğu için diğer sürüngenler kadar çok ultraviole ihtiyacı olmasa da bazı uzmanlar azda olsa belli sürelerde kullanılmasını önerirler. Bunun dışında herhangi bir akkor ampul gün boyu ısı ve ışık ihtiyacı sağlanabilir. Geceleri ise infrared spot ve/veya seramik ısıtıcı kullanılabilir. Ama her türlü lamba ve ısıtıcı kaynağı kullanımında ortam ısısının aşırı artmasının önlenmesi için bu kaynaklar bir termostata bağlanarak kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca taban ısıtması sistemleri de kullanılabilir.Uygun ısı 30 C derece civarıdır.

Bu hayvanlarlar deri değiştirebilmek için %40-60 nem oranına ihtiyaç duyarlar. Nemin az olduğunun saptanması durumunda nemli turba yosunu terraryuma yerleştirilebilir veya perıyodik olarak sis makinesi kullanılabilir. Ayrıca arada bir sprey ile teraryum içindeki kaya ve kütükler ıslatılabilir.

Leopar gekolarda sürekli temiz ve taze bir su kaynağına ihtiyaç vardır. Bu kase şeklinde ve içinden kolayca çıkabilmesi için içinde bir taş kaya olan bir kap olabilir. Suyu günlük olarak değiştirmek en iyisidir.

Genelde geceleri aktif olurlar o yüzden geceleri izlerseniz daha çok görebilirsiniz.
Leopar gekoların diğer bir ilginç özelliği de göz kapaklarının olmasıdır. Göz kapaklarının hareketleri ve yalanması ile son derece komik görünümler yaratabilirler. Ayrıca kendi aralarında kavga ettiklerinde yada siz elinize aldığınızda çok değişik kuş g,bi, cırcır sesler çıkarırlar ve ağızlarını açarak sizi tehdit ederler.

Renk ve desenleri genelde beyaz veya soluk sarı renk üzerine koyu kahverengi benekler şeklindedir. Ama hibrit bir çok rengi ve deseni üretilmiştir. Yavru halleri ile yetişkin hallerinde renk ve desenleri farklıdır. Derisi kalın olmasına rağmen özellikle şişkin kuyrukta kadifemsi bir dokudadır ve dikenimsi küçük çıkıntılar vardır. Erkekler daha büyük ve geniş bir baş ve kalın bir boyuna sahiptir. Dişiler ise daha narin yapılıdır. Ayrıca erkeklerde daha geniş bir kuyruk tabanı vardır ve postanal şişlikleri ve bu bölgede V şeklinde bir çizgi bulunur.

Kesinlikle kuyruklarından tutmamak gerekir. Kuyrukları kopabilir veya kırılabilir.
Bu hayvanların beslenmesi canlı besinlerle olur. Genelde un kurdu , kriket , çekirge ve hamam böceği yerler.

Yavru ve yetişkin gekoları günaşırı günde bir kere beslemek yeterlidir. Yetişkinlerde kalsiyum ve fosfor takviyesini her beslemede vitamin takviyesini her hafta yapmak yararlıdır. Kalsiyum küçük bir tabakta terraryumda sürekli durabilir. Besleme sonrası verdiğiniz kriket vb yemlerin yenmeyenlerini terraryumdan almalısınız. Bu hayvanlarda obezite ciddi bir problemdir. o yüzden geko kilo almaya başlarsa besin miktarı azaltılabilir.

Canlı gıdalarla beslenen leopar gekolara kalsiyum ve fosfor tozlara bulanmış olarak bu böcek vb nin verilmesi iyi olur.

Leopar gekolar terraryumlarda ortalama 15-20 yıl yaşayabilirler. Ama 30 yıl kadar yaşanların da olduğu söylenmektedir.

2 erkek leopar gekoyu bir terraryumda barındırmayın. Çünkü devamlı kavga edebilirler. Genelde bir dişi bir erkek veya bir erkek ve bir kaç dişiden oluşan topluluk olarak barındırmak doğrudur. Ama unutmayın sayı arttıkça hem terraryumun boyutunu büyütmek hem de tüm hayvanların sığınabileceği uygun kabuk ve benzerinin teraryumda bulunması gerekir.

Bu hayvanlar kolay üreyen canlılardır.

Önemli uyarı bir leopar geko aldığınızda mutlaka ekzotik hayvanlarla ilgilenen bir veteriner hekime muayene ettirmelisiniz. Gekolarda potansiyel olarak mevcut olabilecek dış ve iç parazitler bakımından kontrol ve tedavilerinin yapılması ve sağlık kontrolünden eçmesi önemlidir. Özellikle başka gekoların olduğu bir terraryuma yeni bir geko ekleyeceğiniz zaman bu kontrol çok daha önemli hale gelir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlerde Beslenen İki Değişik Hayvan: Dev Salyangozlar ve Leopar Gekolar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Evlerde Evcil Hayvan Beslenmesi ve Guinea Pig Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Evde Beslenen Bazı Egzotik Hayvanlar Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Hayvan Refahı ve Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Hayvan Haklarına Genel Bir Bakış Vet.Hek.Cemal KURT
► Evcil (Kedi-Köpek) Hayvan Aşıları Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Hayvansever Olmadan Hayvan Sahibi Olmak Vet.Hek.Kemal ŞİMŞEK
► Hayvan Aşıları Hakkında Merak Edilenler Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evlerde Beslenen İki Değişik Hayvan: Dev Salyangozlar ve Leopar Gekolar' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
◊ Bu da Bir Akrep Macerası Haziran 2017
◊ Pisipisi Otu Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:22
Top