2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Gelişiminde Oyun ve Oyuncağın Önemi
MAKALE #16426 © Yazan Uzm.Psk.Cansu ZAKİROĞLU | Yayın Mart 2016 | 4,057 Okuyucu
Çocuklarımızın gelişim sürecinin hızla ilerlediği ve dolayısıyla değişime açık olduğu bu dönemde oyun yadsınamayacak derecede önem taşımaktadır. Bu yüzden oyun çocukların hayatında önemli bir yer kaplamaktadır. Oyun ile çocuk kendisini ifade ediş biçimini yansıtırken, enerjisini ve öfkesini sağlıklı bir şekilde aktarıp; duygu, düşünce ve ihtiyaçlarını bu yol ile daha iyi dile getirmektedir. Oyun hayal dünyasının gelişmesini sağladığı ve yaratıcı düşünceyi desteklediği için çocuğun beyin gelişiminde olmazsa olmazlardandır.

Çocuklar oyun ile günlük yaşamında deneyimlediği ve öğrendiği her şeyi yansıtmaktadır. Oyun ile deneyimlenen yaşantıların pekişmesi ve öğrenmenin daha hızlı şekilde gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Çocuklar arkadaşlarıyla oynadıkları oyunlarda sosyalleşir ve kurallar bilincini oluşturur.

Çocuk eğitimin temelini ailede almaktadır bu yüzden grup halinde oyun oynarken davranış biçimi ile aile içerisinde aldığı eğitimi ve yaşantısını aktarmaktadır. Örneğin evde her istediği yapılan bir çocuk oyun esnasında paylaşımda bulunma ve çabuk küsme davranışları gösterebilir. Başka bir açıdan bakarsak evde bastırılan bir çocuk oyun ortamında saldırgan ve bencil davranışlarda bulunabilir. Oyun ile çocuk kendi davranışlarının sorumluluğunu alma ve başkalarının davranışlarını gözetmeyi öğrenir.

Çocukların Yaşlara Göre Oyun ile Kazandığı Yetenekler

3.YAŞ:

Küplerden köprü kurabilir.
Ayakkabısını ayağına geçirebilir, düğmesini ilikleyip çözebilir.
Çizilen bir çemberi bakarak çizer.Soyadını söyler. Kız veya olduğunu bilir ve söyler.
Söylenen üç sayıyı ezberden yineler.
"Benim bir bebeğim var" gibi kısa cümleleri yineleyebilir.

4.YAŞ:

Bir kareyi kalemle kopya edebilir.
Bir kağıdı köşeden katlayabilir.
Söylenen sayıyı yineleyebilir.
Dört nesneyi veya parmağı sayabilir.
Üç parçalı bir bul-tak bulmacasını yapabilir.
Uzun bir cümleyi yineleyebilir.
Acıkınca ne yaparsın? Uykun gelince ne yaparsın?
Üşüyünce ne yaparsın? gibi soruları doğru yanıtlar.

5.YAŞ:

Bir üçgen çizebilir.
Çöpten insan resmi çizebilir.
Yaşını bilir. Sabah akşamı ayırır.
Dört rengi yanlışsız bilir.
Ayakkabı bağcıklarını bağlar.
Dört parçalı bir bul-tak bulmacasını yapar. On küple bir kule yapar.

6.YAŞ:

Paraları tanır.
Sağ elini, sol kulağını, sağ gözünü gösterebilir. On parmağını yanlışsız sayabilir.
Başı, kolları, gövde ve bacakları olan bir insan resmi çizer.


Oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Çocuk; Bilişsel, duygusal, fiziksel ve psikolojik alanları ile bir bütündür. Dolayısıyla her oyun farklı gelişim alanlarına destekte bulunmaktadır. Bu anlamda oyuncak seçerken çocuğun bulunduğu gelişim alanı dikkate alınarak seçim yapılmalıdır.

Bununla birlikte çocuğun cinsiyeti ve almış olduğu kültürde dikkate alınmalıdır. Seçilen oyuncağın; çocuktaki var olan potansiyeli geliştirmesi konusunda fayda sağlaması gereklidir. Oyuncakların pahalı veya çok içerikli olması yararlı olduğu anlamına gelmemektedir. Önemli olan seçilen oyuncağın çocuğun yaratıcılığını destekler nitelikte olması, problem çözme becerisini geliştirebilecek olması ve bir bütün olarak ele aldığımız alanlarına (bilişsel, fiziksel, duygusal, psikolojik) destek sağlamasıdır.

Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda oyuncakların çocuklara doğru ve olumlu mesajlar vermesi çok önemlidir. Şiddet içeren, dikkat çekici oyuncaklar olumsuz birer örnek olup, çocukların model alıp onlar gibi olmaya çalışmalarına neden olduğundan kendilerini oldukları gibi kabul etmelerini zorlaştırmaktadır.
Yaşa göre oyuncak seçimi nasıl olmalıdır?

3-4 yaş aralığında; Çocukların motor becerilerinin artış gösterdiği bir dönemi içermektedir. Çocuklar bu dönemde hareket etmekten ve zıplamaktan keyif almaktadır. Bu anlamda üç tekerlekli bisikletler, sallanan atlar gibi oyuncaklar çocuğun gelişimine faydalı olacaktır.

4-6 Yaş aralığında; Bu dönemde çocuklar açık havada oyun oynamaktan veya masa başında geçirilen faaliyetlerden çok hoşlanmaktadır. Bu dönemde kağıtlardan şekiller yapma, boyama gibi etkinlikler için pastel boya, karton, ip gibi oyuncaklar tercih edilmelidir.

Gelişim Özellikleri Bakımından Oyuncakların Önemi;

Kaba Motor Gelişimi için; üç tekerlekli bisiklet, paten, scooter, kayma tırmanma içeren oyuncak türleri

İnce Motor Gelişimi için; Parçalı bulmacalar, Legolar, Makas ile yapılan etkinlik aktiviteleri

Zararlı Oyuncaklardan Nasıl Vazgeçirmeli?

Çocuklar bu tarz oyuncakların alınması konusunda ısrarlı bir davranış sergiliyorsa öncelikli olarak “ neden onun için uygun bir oyuncak olmadığı” konusunda onun anlayacağı düzeyde ifade edilmelidir. Bazı durumlarda ikna olmakta güçlük yaşayan çocuklarımıza seçenekler sunarak sınır koymalı ve sizin için en zararsız, çocuğun yaş dönemine uygun olan oyuncakları seçenek göstererek tercih yapmasını sağlamak uygun olabilir. Anne baba çocuğun ikna olmaması durumunda net ve birlik içerisinde olmalıdır.

Uzman Psikolog Cansu İvecen
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Gelişiminde Oyun ve Oyuncağın Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cansu ZAKİROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cansu ZAKİROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu ZAKİROĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Cansu ZAKİROĞLU
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cansu ZAKİROĞLU'nun Yazıları
► Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü Nedir? Psk.Zeynep CANBAŞ ÖZMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk Gelişiminde Oyun ve Oyuncağın Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:34
Top