2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diabette (Şeker Hastalığında) Beslenme
MAKALE #16428 © Yazan Dyt.Nurcan BIÇAKCI | Yayın Mart 2016 | 3,369 Okuyucu
DİYABET VE BESLENME

Diyabet, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte fiziksel aktivite diyabetin ortaya çıkmasının engellenmesinde, geciktirilmesinde ve komplikasyonların oluşmasında ve önlenmesinde önemli rolü olduğu bilinmektedir.Diyabetten korunmak veya diyabet tedavinizin düzenli gitmesi için aşşağıdaki bir kaç öneriyi gözden geçirebilirsiniz.

Sık sık az az tüketin:Diyabet hastalığında yenilen yiyecekler kadar beslenme düzeni de önemlidir. Gün içerisinde üç ana öğünün yanı sıra her 2-3 saatte bir düzenli ara öğün alışkanlığı olmalıdır . ( 3 ana + 3 ara öğün). Altı öğün sayesinde hem kan şekerinin düşmesi engellenir hemde kilo kontrolü sağlanır. Öğünlerinizi açlık hissetmeseniz bile mutlaka tüketmelisiniz.Ara öğünlerde meyve ile fındık , süt,yogurt çeşitleri,kepekli tost, tatlandırıcı ile hazırlanmış sütlü tatlılar veya diyet biskviler tüketebilirsiniz.

Her öğünde ekmek veya tahıl tüketin: Her öğünde mutlaka ekmek yada pilav , makarna tüketin. Öğünlerde ekmek veya tahıl ürünleri tüketilmemesi kan şekerinin çok çabuk düşmesine ( hipoglisemiye ) neden olabilir. Orta yaşda bir kişinin her öğünde ortalama 2-3 ince dilim ekmek tüketmesi gerekir. Diabetli kişiler ekmekerini kepekli, çavdar yada tam buğday ekmeği tercih etmelidirler. Eğer sofrada pilav, makarna , börek, dolma ve patates gibi yiyecekler var ise ekmek tüketiminizi azaltmalısınız.

Posalı ( lifli) yiyecekleri tüketiniz:Posalı yiyeceklerden beslenmek hem diyabet hastası olanlarda hemde sağlıklı bireylerde oldukça faydalıdır.Posalı yiyecekler kan şekerini yavaş yükseltir, insülin ihtiyacını azaltır.Ayrıca tokluk hissi oluşturarak kilo vermeye destek olur.Kuru bağlagiller, tam bugday ekmekği, tam tahıl ürünler, bulgur,sebze ve meyveler posa açısından zengin besinlerdir.Öğünlerinizde posayı artırmak için her öğünde sebze ve salata tüketebilir, ekmeklerinizi kepekli veya tambugday ekmeği tüketebilir, prinç yerine bulgur veya kepekli makarna tüketebilir ve meyvelerin kabuklarını soymadan tüketebilirisniz.

Tarçın tüketin:Son yıllarda tarçının şeker hastalığı üzerindeki olumlu etkisi üzerine arastırmalar yapılmaktadır.Tarçın kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Çaya, bitki çaylarına, süt ve meyvelerin üzerine tarçın döküp tüketebilirisniz.
Düzenli yürüyüşler yapınız:Diyabet hastalığında düzneli yapılan yürüyüş ve spor aktiviteleri yaşam kalitesini yükseltir.Günde 30 dakika yürüyüş kan şekeri seviyesini düşürür, kilo kontrolünü sağlanmasına destek olur.

Diabet ve meyve tüketimi :Diyabet hastaları her çeşit meyveyi tüketebilir. Fakat biliyoruzki meyveler şeker içerir ve bir miktar kan şekerini yükseltebilir. Bu nedenle meyve tüketirken özellikle kabuklarını soymadan tüketin ve meyve tüketirken yanında bir miktar süt, yoğurt, peynir, badem , fındık tüketilmesi kan şekerinde ani yükselmeleri engelleyecekdir.


Glisemik indeksi düşük besinleri tercih ediniz:glisemik indeks, bir gıdanın kan şekerini yükseltme kapasitesi olarak tanımlanır.Glisemik indeks 0 ile 100 arasında değişir. Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerini çok hızlı yükseltir. Bu nedenle diyabet hastalarının glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmeleri gerekir.

Karbonhidratlı Besinlerin Glisemik İndeksi

(Düşük GI: 55 ve altı, Orta GI: 56-69 Yüksek GI: 70 ve üzeri)

Kahvaltılık Tahıllar
Mısır gevreği 92 Pirinç-beyaz 98
Spagetti 38
Buğday gevreği 5 Bulgur 48
Şehriye 35

Ekmek, bisküvi Kurubaklagil Sebze
Baget (beyaz ekmek) 72 Nohut 28 Pancar 64
Tam buğday ekmeği 77 Mercimek 25 Havuç 47
Çavdar ekmeği 58 Barbunya 2 Taze bezelye 48
Kraker 78 Patates Haşlanmış 88 Balkabağı 75
Yulaflı bisküvi 55 Patates Kızartılmış 75 Mısır 55

Çorba İçecekler Süt ve türevleri
Mercimek 44 Kola 63 Süt- normal 27
Domates 38 Meyveli gazlı içecek 68 Yoğurt-düşük yağlı 33
Bezelye 66 Portakal suyu 52

Meyve Tatlılar
Elma 38 şeker 68
Kayısı-kuru 31 fruktoz 19
Muz 51 Bal 55
Portakal 48 Çikolata 44
Üzüm 46 Bar 68

Diyabet ve alkol: Diyabet hastaları alkol tüketeminde dikkat etmelidir.Alkollü içecekler tek başına tüketilmemelidir.Tek başına alkol tüketimi hipogilisemiye neden olabilir.Bu nedenle alkollü içeçekler ya yemeğin yanında ya da peynir veya badem, fındık gibi protein içeren yiyeceklerle beraber tüketmesi gerekmektedir.Genel sağlık açısından da günde 1-2 ölçü alkolü geçmemekte fayda vardır.

Gazlı içeçekler tüketmeyin:Gazlı içeçekler ve meyve suları içerdikleri şeker nedeniyle kan şekerinin hızlı yükselmesine ve kilo almaya neden olur.Eğer gazlı içecek tüketmek istenirse diyet içeçekler ölçülü olarak tüketileblir. Meyve suları yerine meyveyi bütün olarak tüketmek kan şekeri açısından daha faydalıdır.İçeçek şeçeneğinizi ayran, maden suyu,süt, bitki çayları, şekeriz çay-kahve ve tatlandırıcı ile hazırlanmış limonata olarak tercih edebiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diabette (Şeker Hastalığında) Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nurcan BIÇAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın Makaleleri
► Diabette (Şeker Hastalığında) Beslenme Dyt.Dilşah KOLAÇ KAÇAR
► Şeker Hastalığında Beslenme ÇOK OKUNUYOR Dyt.Arzu AYDEMİR
► Şeker Hastalığında Beslenme Dyt.Seyhan TEMEL
► Diyabette (Şeker Hastalığında) Beslenme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Multiple Skleroz Hastalığında Beslenme Dyt.Müge BAŞER BOZOK
► Şeker Bayramında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diabette (Şeker Hastalığında) Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğu Nisan 2013
► Metabolizma Nedir Ekim 2010
► Diyet Hataları Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:52
Top