2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Formda Kalmak mı İstiyorsunuz? Anahtar Kelime: Sağlıklı Beslenme
MAKALE #1643 © Yazan Dyt.Burcu ÖZEN | Yayın Ekim 2008 | 5,940 Okuyucu
Formda Kalmak mı İstiyorsunuz? Anahtar Kelime: Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek, yalnızca fiziksel değil, ruhsal ve zihinsel açıdan da tam bir iyilik hali içerisinde bulunmak ve tabi ki formda kalmak için anahtar kelimeye mi ihtiyacınız var? Cevap uygulaması zor gibi görünse de çok basit; sağlıklı beslenme. Çünkü;

• Sağlıklı beslenme; kalp hastalıkları, şeker, kanser gibi pek çok kronik hastalıktan korunmayı sağlayarak bu hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

• Sağlıklı beslenerek, genç ve dinç kalabilirsiniz. Beslenme Uzmanınız tarafından düzenlenecek beslenme programıyla yeterli ve dengeli beslenerek sağlıklı beslenme formülüyle formunuzu koruyabilirsiniz.

• Sağlıklı beslenme, mental performansı arttırarak, beynimizin daha iyi çalışmasına, hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.

• Sağlıklı beslenme yalnızca mental performansa değil, fiziksel performansa da etki ederek bağışıklığımızın artmasına yardımcı olarak direnç gelişmesine, dolayısıyla hastalıklara karşı dirençli olmamıza da katkıda bulunur.

• Sağlıklı beslenmeyi tercih ederek, daha sağlıklı, daha uzun ve her şeyden önemlisi daha kaliteli bir yaşamımız olur.

Sağlığın sofranızdan gelmesi için yapacağınız değişiklikler ile daha formda, daha sağlıklı bir yaşama adım atmak için yapılması gerekenler:

Basit karbonhidratlar yerine Kompleks karbonhidratlara yer verin:

-Besin kalitesi düşük olan beyaz şeker gibi basit karbonhidratlar yerine kurubaklagil, sebze, meyve gibi kompleks karbonhidratları tüketin.


Doymuş yağ tüketiminize dikkat edin:

-Tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağ içeriği yüksek hayvansal kaynaklı yağların tüketimine dikkat edin.

-Doymuş yağların kalp sağlığı üzerinde, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü artırıcı etkisi nedeniyle yarattığı olumsuz etkileri dikkate alın.


Posa tüketimine önem verin:

-Posanın kolesterolü düşürücü,

-barsaklarda su tutulmasını sağlayarak kabızlıktan koruyucu,

-midede tokluk hissini uzatıcı,

-sindirim hızını yavaşlatması nedeniyle kan şekeri regülasyonunu sağlayıcı pek çok önemli rolü vardır.

Sağlıklı bir yetişkinin günde 25-30 gram posa alması gerekmektedir. Bunun için Beslenme Uzmanınızca düzenlenmiş beslenme programınız içerisinde salatalara, sebze, meyve, kepekli ekmek ve kurubaklagil yemeklerine yer verilmesi gerekmektedir.


Tuz tüketiminizi kontrol altına alın:

-Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasındaki ilişki nedeniyle günlük alınan tuz miktarı 6 gramı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir. (Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir.)


Su tüketimine gereken önemi verin!!

-Vücudumuzun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır.

-Oluşacak %3’lük su kaybında kan hacminde ve fiziksel performansta azalma söz konusuyken,

-%20’lik su kaybı ölümle sonuçlanabilmektedir.

-Bu nedenle suyun vücut için önemi doğrultusunda bir yetişkinin günde yaklaşık 8-10 bardak su tüketmesi gerekmektedir.

-Eğer çok miktarda kahve ve soda tüketiyorsanız basit değişikliklerle diyetinizdeki su miktarını artırabilirsiniz.

İşte gün içinde daha çok su almanızı sağlayacak bazı öneriler:
  • Kendinize su molaları verin.
  • Su bardağınıza boşaldığı anda dolacak kuralı koyun
  • Restoranda soda-kahve yerine yerine su ısmarlayın.
  • Suyu yaşamınızın bir parçası olarak görmeye çalışın.
  • Evde-işyerinde ve mutlaka çantanızda su taşıma alışkanlığı kazanın. Suyu çantanızda anahtarlarla birlikte alınması gereken en temel öğe olarak bulundurmaya çalışın.
Sağlıklı,kaliteli bir yaşam sürdürmek, formda kalmak için sağlıklı beslenmek o kadar da zor görünmüyor. Ne dersiniz?

Sağlıklı Günler...





Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Formda Kalmak mı İstiyorsunuz? Anahtar Kelime: Sağlıklı Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Burcu ÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Burcu ÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu ÖZEN Fotoğraf
Dyt.Burcu ÖZEN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Burcu ÖZEN'in Makaleleri
► Sağlıklı Beslenmenin Anahtar Yöntemi Nedir? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Formda Kalmak mı İstiyorsunuz? Anahtar Kelime: Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ağırlık Denetimi Ekim 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:08
Top