2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebek Beslenmesi
MAKALE #16453 © Yazan Dyt.Neslihan HACIBEYLİ | Yayın Nisan 2016 | 3,298 Okuyucu
İnsan yaşamının her evresinde beslenme önemlidir. Ancak büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklikte daha fazla önem taşımaktadır. Bu dönemde yapılacak beslenme hataları başta büyüme geriliği olmak üzere çeşitli hastalıkların oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle bebeğin yaşına ve özelliklerine uygun beslenmesi hayat boyu sağlığını maksimum ölçüde koruması demektir. Bu noktada ailelerin beslenme konusunda hem bebeklikte hem de onlara örnek olacakları çocukluk döneminde bilinçli olmakları gerekmektedir.

Yeni doğan dönemi bebekler için hayata en sağlıklı başlangıç anne sütü ile olur. Anne sütü bebeklerin geleceğe yapılmış en önemli yatırımıdır. İlk 6 ay bebeğin tüm gereksinimi olan besin ögelerini karşılar ve bu besin ögeleri sayesinde bebeği hastalıklara karşı korur. Her anne bebeğinin gelişimine uygun süt üretir. İlk 6 aylık dönemde ateşli hastalıklar, ishal gibi durumlar hariç su dahi verilmesine gerek yoktur.
Halk arasında ağız sütü olarak bilinen doğumdan sonra ilk yarım saat içerisinde salgılanan kolostrum normal anne sütüne göre daha yoğun besin ögesi içermektedir ve rengi daha sarıdır. Bu süt için 'Bebeğin ilk aşısıdır' denilebilir. Bebek mutlaka doğumdan sonra yarım saat içerisinde emzirilmeli ve hastalıklara karşı koruyucu etkisi yüksek olduğu bilinen kolostrumu alması sağlanmalıdır.

Birçok anne sütünün yetmediğini düşünerek endişe duyar. Anne sütünün yetip yetmediğinin anlaşılabilmesi için bebeğin gelişimi takip edilmelidir. Eğer yetmiyorsa yapmanız gereken öncelikli olarak bebeğinizi daha sık emzirmektir. Emzirmek anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir ve annenin daha yoğun süt üretmesini sağlar. Anne sütünün %90'ından fazlası sudur. Bu nedenle annenin içtiği su miktarını arttırması önemlidir.

Anne sütü alarak yaşama en iyi başlangıcı yapmış bebek 6. aya geldiğinde daha hareketlidir, büyüme gelişmesi devam ettiği için enerji ve besin ögesi ihtiyacı artmıştır. Bu nedenle 6. ayda bebekler için tek başına anne sütü gereksinimleri karşılamaya yetmez. Bebeğin gelişimine uygun besinler de beslenmesine eklenmelidir. Bu besinler ile beraber emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir. Bu dönemde verilecek besinler bebeğin sindirim sistemine, böbrek gelişimine ve ağız-diş yapısına uygun olmalıdır.
Bebek 6. ayında iken öncelikle düşük alerjen özellikte olan meyve suları ve yoğurt ile beslenmeye başlayabilir. Yoğurt evde mayalanabilir. Mevsime uygun olan meyveler (yazın şeftali, kışın elma gibi) tercih edilmelidir. Bu verilen besinler önce yarım çay bardağı ile başlanmalı yavaş yavaş miktarı arttırılmalıdır. Yumurta sarısına 1/8 oranında başlanmalı ve ezilerek verilmelidir. Pirinç unu ile yapılacak çorbalar veya tarhana da düşük miktarlarda verilebilir. Bebek beslenmesinde şekere en iyi alternatif pekmezdir. İçerdiği mineraller sayesinde bebeğin ihtiyaçlarını karşılar. Bu nedenle günlük 1-2 tatlı kaşığı olacak şekilde kullanılabilir.

Bebek 7 aylık olduğunda daha önce verilen besinler aynı şekilde devam edilir. Yumurta artık beyazı ile birlikte tam olarak verilmelidir. Bu dönemde tavuk eti veya kırmızı et iyice çekilerek çorbalara eklenebilir. 8. ayda da balık eti ve tahıl grubu besinlere başlanabilir. Kuru baklagiller de suda bekletilip kabuklarından ayrılarak ezme/ püre şeklinde verilebilir.
Bebek 1 yaşına geldiğinde artık aile sofrasına oturabilir hale gelmelidir. Bu besinleri tanıması ve yemek kültürü oluşması açısından önemlidir. Evde pişirilen tüm besinleri tüketmelidir.

Bebek beslenmesinde bazı besinlerin ne zaman verileceği çok önem taşımaktadır. Bunlardan ilki nişastalı besinler özellikle muhallebilerdir. 6. aydan önce bebeklerin sindirim sistemleri nişastayı sindiremez. Bu nedenle ekmek içi gibi besinler de bu aydan önce verilmemelidir. 1 yaşından önce bebek beslenmesinde inek sütü, bal ve tuz yer almamalıdır. İnek sütünün içerdiği yüksek protein ve mineraller böbrek yükünü arttırır. İnek sütü gibi diğer hayvan sütleri de kullanılmamalıdır. Bebekler için en yararlı süt anne sütüdür. Balın içerdiği maddeler ise bebeklerde alerji yapabilir. Eğer bebek için ayrı yemek yapılmıyor ve evde pişen besinler veriliyorsa tuzsuz pişirmeye dikkat edilmelidir. Bunun dışında çay, kahve gibi içecekler, sakatatlar, işlenmiş besinler bebekler için uygun değildir.

Bebeklere yeni besinler başlanırken her gün yeni bir besin ve 1 tatlı kaşığı gibi düşük miktarlarda verilmelidir. Bebek besini kabul ediyorsa devam edilmelidir. Ama kesinlikle zorlanmamalıdır. Ayrıca özellikle meyve suları ile anne sütünün verilmesi arasında 1-2 saatlik zaman bulunması sütten daha iyi yaralanılmasını sağlar. Besinler hazırlanırken plastik malzemeler yerine cam malzemeler kullanılmalı ve hijyene dikkat edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebek Beslenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Neslihan HACIBEYLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Neslihan HACIBEYLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neslihan HACIBEYLİ Fotoğraf
Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Neslihan HACIBEYLİ'nin Makaleleri
► Bebek Beslenmesi Dyt.Deniz ŞAFAK
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Anne Sütü ve 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Aylara Göre Bebek Beslenmesi Dyt.Gizem ŞEBER
► Kış Beslenmesi Dyt.Serra UÇTUM
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Miray TÜRKER KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bebek Beslenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Apnesi ve Beslenme Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:31
Top