2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kronik Bel, Boyun ve Sırt Ağrısına Sebep Olan Miyofasial Ağrı Sendromu Nedir? Ağrılardan Kurtulmak İçin Fizyoterapi ve Egzersiz Reçetesi?
MAKALE #16454 © Yazan Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN | Yayın Nisan 2016 | 5,544 Okuyucu
MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMU (MAS) NEDİR?

Miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) bir kas veya kas grubunda ağrı, hassasiyet ve gergin bantla karakterize bölgesel ağrılı bir sendromdur. Daha çok omuz, boyun ve belde lokalize kas ağrılarına yol açar. Genellikle 30-60 yaş arasında görülür. Miyofasiyal ağrı sendromu kas - iskelet sistemi ağrılarının en sık karşılaşılan nedenlerindendir Miyofasiyal ağrı sendromunun görülme sıklığı %12 ile % 50 arasında olduğu bilinmektedir.

MYOFASİAL AĞRI SENDROMU NEDEN OLUŞUR?

MAS’a neden olabilecek birçok faktör varsa da kasa ani yüklenme ile oluşan akut incinme veya tekrarlayan mikrotravmaların sebep olduğu kronik zedelenme başta olmak üzere, genetik etkenler, yorgunluk ve stres en önemli nedenler arasında sayılmaktadır.

Oturma, ayakta durma ve uyku esnasındaki postüral stresler, bir bacağın kısa oluşu, küçük hemipelvis, boyun ve beldeki lordozun aşırı artması, kompanse edilemeyen skolyoz, kötü baş pozisyonu MAS’ı arttıran faktörler arasında sayılabilir. Örneğin, telefonu baş ve omuz arasına sıkıştırarak uzun süre konuşan kişilerde, daktilo yazarken tuşlara ulaşmak için omuzlarını yukarı pozisyonda tutan sekreterlerde, başı öne eğerek ders çalışma sonucu öğrencilerde, ev işlerini yaparken uzun süre kötü pozisyonda kalmaya bağlı ev hanımlarında, sırtında ağır eşya taşıyan hamallarda MAS daha sık görülmektedir. Ayrıca vitamin (özellikle B1, B6, B12, folik asit) eksikliği, mineral yetersizliği, demir eksikliği anemisi, metabolik ve endokrin bozuklukların da rolü olduğu belirtilmektedir. Sıcak havadan soğuk ve nemli havaya geçiş de şiddetlendirici faktörler arasındadır.

MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMUNDA KLİNİK YAKINMALAR


Miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda kaslarda ağrı, tutukluk ve hassasiyetin yanında, sıkışma ve yanma hissi vardır. Tutulan kasın yakınında eklem katılığı ve eklem hareket açıklığında hafif bir kısıtlanma olabilir. Ağrılar hafif veya bazen çok şiddetli olabilir. Bu son durumda ağrı yaşam kalitesini oldukça bozar. Ağrı künt ve yayılma özelliğine sahiptir ve yayılan ağrılar tipiktir. Ağrı gün içinde değişiklik gösterir. Postür(duruş) ve musküler(kassal) aktivite ağrı şiddetini etkiler. Miyofasiyal ağrı sendromunda zaman içinde kendiliğinden iyileşmeler ve tekrarlamalar görülebilir.

Miyofasiyal ağrı sendromunda En Sık Şikayet İfadeleri Şunlardır:

-Her yerim ağırıyor.
-Sırtımdan koluma yayılan bir ağrı var, bazen uyuşma da oluyor.
-Nefes alırken göğsümde bir batma oluyor, ama kardiyolog bir kalp hastalığı bulamadı.
-Kolumda ve/veya bacağımda sebebi bulunamayan bir uyuşma var; soğuk ve yorgunlukla artıyor.
-Sırtımda uykuma engel olan ağrılar oluyor. İlaçlarla geçmiyor.
-Kendimi sürekli çok yorgun ve halsiz hissediyorum, kollarım çabuk yoruluyor.
-Hiçbir tedavi ve ilaç ağrılarımı geçirmiyor.
-Kemiklerim ağırıyor.

TEDAVİ

*Tedavisindeki ilk ve en önemli basamak MAS’a sebep olan faktörlerin engellenmesi/tedavi edilmesidir.

*Ağrıyan bölgelere sıcak uygulanabilir. Sıcak uygulama sıcak su torbalarıyla günde 3-4 kez 20 dk olarak uygulanmalıdır.

*Manuel Terapi-osteopati uygulamaları ile fasya ve kas özel tekniklerle gevşetilerek ağrı giderilir. Bu bir masaj uygulaması değildir. Fizyoterapistler tarafından özel teknikler kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemidir.

*Bölgesel olarak klasik masaj uygulanmalıdır. Klasik masaj kan dolaşımını arttırır, kas spazmını azaltır ve geçici de olsa bir rahatlama sağlar. Fakat bu bir tedavi yöntemi değildir.

*Kuru iğneleme tedavisi veya lokal enjeksiyon tedavisiyle kas spazmı gevşetilerek ağrı rahatlaması sağlanır.

*Yüzme kas iskelet sistemi açısından en faydalı sporlardan biridir. Yüzme MAS hastaları içinde tavsiye edilir.

*Germe ve gevşeme egzersizleri bu hasta grubunda en etkili egzersiz türüdür. Ağrıyan bölge için olabileceği gibi tüm vücudu içeren germe egzersizleri de yapılabilir. Aşağıda MAS’ın boyun sırt ve bel bölgesi tutulumu için bazı egzersiz örnekleri verilmiştir.

-Sırtüstü yatağa yatın iki bacağınızı birden karnınıza çekerek iyice gerin. Bu pozisyonda 20 saniye bekleyin.

-Bacaklarınızı omuz hizasında açın ve dizlerini bükmeden mümkün olduğu kadar öne doğru eğilmeye çalışın. Bu pozisyonda 20 saniye bekleyin.

-Dizlerinizin üstüne yere oturun, kalçanızı mümkün olduğu kadar topuklarınızdan kaldırmadan öne doğru uzanmaya çalışın. Bu pozisyonda 20 saniye bekleyin.

-Dizlerinizin üstüne yere oturun, kalçanızı mümkün olduğu kadar topuklarınızdan kaldırmadan sağ tarafa doğru bir yay çizin, bu pozisyonda 20 saniye bekleyin, daha sonra aynı hareketi sol tarafa tekrarlayın.

-Bacağınız vücudunuzun ön tarafında olacak şekilde bir adım atın, daha sonra arkadaki bacağı düz tutarak (dizi kırmayın), öndeki bacağınıza doğru ağırlığınızı aktarın. Bu pozisyonda 20 saniye bekleyin.

-Sırtüstü yatın ve sağ taraftaki ayak bileğinizi sol taraftaki dizinizin üstüne koyun daha sonra sol bacağınızı diz ardı çukurunun hemen altından iki eliniz ile kavrayıp karnınıza doğru çekin. Aynı hareketi diğer tarafta da tekrarlayın. Bu pozisyonda 20 saniye bekleyin.

-Yüzüstü yatış pozisyonunda karnı yastıkla destekleyin. Elleri arkada kenetleyin ve gövdenizin üst kısmını yerden kaldırın. Omuz ön kısmının gerildiğini hissedin. İmam tahtası denilen sternumun alt ucunun yerle temasının kesildiği noktaya kadar kalkın daha fazlası omurga problemlerini arttırabilir.

-Ayakta duruş pozisyonunda kolunuzu yukarı doğru kaldırın kolunuzu dirseğinizden kırarak elinizle ensenize dokunun, diğer elinizle dirseğinizi tutup geriye ve kendinize doğru hafifçe çekin. 3-5 saniye bu pozisyonda durun. Daha sonra diğer taraf için tekrarlayın. Her hareketi 10 tekrar ve üç set halinde tekrarlayın.

-Ayakta duruş pozisyonunda başınızın üzerinden sağ kolunuzda sola doğru gerginlik hissedene kadar uzanın. Diğer taraf için tekrarlayın. Her hareketi 10 tekrar ve üç set halinde tekrarlayın.

-Oturma yada ayakta durma pozisyonunda kollar yanda iken her iki kürek kemiğini birbirine yaklaştırın.

-Sırt üstü yatış pozisyonunda ayaklar ve dizler bitişik, kollar iki yana açık, dizlerinizi sola döndürün; bu esnada başınızı gerginlik hissedene kadar diğer yöne çevirin. Tutun ve gevşeyin. Diğer taraf için tekrarlayın.

-Sağ yan üzerine uzanın. Leğen kemiği kenarı hizasını yastıkla destekleyin. Alt taraftaki kol ile boynu destekleyin, yukarıdaki kolunuz başınızın üzerinde gevşek kalsın. Tutun ve gevşeyin. Diğer taraf için tekrarlayın.

Boyun Egzersizleri

-Başınız düz pozisyondayken ve tam karşıya doğru bakıyorken arkaya doğru yavaşça yatırın. Omuzlarınız ve vücudunuz düz pozisyonda olmalı. Başınız arkaya doğru eğik pozisyonda 45-60 saniye bekleyin ve yavaş yavaş ilk pozisyonuna getirin. Bu hareketi günde 3 kez 5-10 tekrarla yapın.

-Başınız düz pozisyondayken yavaş şekilde sağa doğru eğin. Boynunuzun sağ kısmının gerildiğini hissedene kadar eğmeye devam edin ve bu pozisyonda 12-15 saniye bekleyin. Aynı hareketi başınızı sola doğru eğerek tekrarlayın. Bu egzersizi günde 10 tekrar ve 3 set halinde uygulayın.

-Başınızı yavaşça çevirebildiğiniz kadar sağa çevirin ve bu pozisyonda 12-15 saniye kadar bekledikten sonra yavaş yavaş ilk pozisyonuna getirin. Aynı hareketi sol taraf içinde tekrarlayın. Bu egzersizi günde 10 tekrar ve 3 set halinde uygulayın.

-Sol elinizi başınızın sol kısmına koyun ve sol kulağınızı omzunuza değdirmeye çalışırken elinizle direnç sağlayın. Bu hareketin amacı boynun her iki yanında bulunan kasları güçlendirmektir. Aynı hareketi sağ elinizle boynun sağ tarafı için tekrarlayın. Bu egzersizlerin her birini günde 10 tekrar ve 3 set halinde uygulayın.

-Yukarıda anlatılan hareketin aynısını bu kez başınızı öne ve arkaya doğru eğerken tekrarlayabilirsiniz. Elinizi alnınıza koyun ve başınızı öne doğru eğerken elinizle hafifçe direnç sağlayın. Aynı şekilde başınızı arkaya doğru eğerken elinizle başın arkasından direnç sağlayın.

**MAS(Myofasial Ağrı Sendromu) uzun süreli egzersiz tedavi gerektirir. Birkaç gün uygulayıp sonuç alamadım diyerek egzersizleri bırakmak süreci baştan başlatır. Lütfen buna dikkat ediniz.

Fizyoterapist Şengül ŞEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kronik Bel, Boyun ve Sırt Ağrısına Sebep Olan Miyofasial Ağrı Sendromu Nedir? Ağrılardan Kurtulmak İçin Fizyoterapi ve Egzersiz Reçetesi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şengül ŞEN TEKİN Fotoğraf
Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN
Denizli
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in Makaleleri
► Kadınlarda Kronik Kasık Ağrısı (Kronik Pelvik Ağrı) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Boyun Düzleşmesi ve Sırt Ağrıları ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
► Vulvodini: Açıklanamayan Bir Genital Ağrı Sendromu PDF Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kronik Bel, Boyun ve Sırt Ağrısına Sebep Olan Miyofasial Ağrı Sendromu Nedir? Ağrılardan Kurtulmak İçin Fizyoterapi ve Egzersiz Reçetesi?' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:09
Top