2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göz Kapağı Estetiği (Oküloplasti - Blefaroplasti)
MAKALE #16491 © Yazan Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ | Yayın Nisan 2016 | 4,338 Okuyucu
OKÜLOPLASTİ NEDİR

BLEFAROPLASTİ NEDİR

Cildin tüm bölgelerinde olduğu gibi, göz kapaklarında da yaşa bağlı değişiklikler görülür. Bu değişiklikler göz altlarında torbalanma, üst kapaklarda cilt fazlası ve sarkma, göz kenarlarında “kaz ayakları” denen kırışıklıklar şeklindedir. Bu yaşlanma değişikliklerine “dermatoşalazis” adı verilir.

Göz çevresindeki torbalanma ve cilt fazlası sarkmalar “blefaroplasti” denen göz kapağı estetik operasyonu ile giderilir.

Blefaroplasti yani göz kapak cerrahi operasyonları bir Göz hastalıkları branşı olan OKÜLOPLASTİ birimince tadavi edilebilir. Bu tedaviyi yapan birime Oküloplastik cerrahi , bu ameliyatları yapan göz doktoruna ise Oküloplastik Cerrah adı verilmektedir.

Oküloplastik cerrah , Göz hastalıkları uzmanlık eğitimini almış ve göz, göz kapakları ve çevresindeki kas doku yağ doku ve cilt hakkında yeterli bilgi deneyim sahibi olan kişidir. Ve göz kapak cerrahilerinden estetik olsun veya hastalık nedeniyle olsun primer olarak birincil sorumlu kişidir.

Göz kapağı estetik operasyonları ; Üst ve alt göz kapaklarından torbalanmış yağların, gevşemiş ve buruşmuş derinin fazlasının alınması sonucu kişiye genç ve canlı bakış kazandırdığı gibi göz kapaklarındaki kırışıklıkların giderilmesinde bilinen en etkili işlemdir. Göz çevresindeki diğer kırışıklıkların giderilmesi veya kaşın kaldırılması için ek işlemler gerekir. Göz kapağı estetiği tek başına veya yüz germe, kaş kaldırma,kırışıklıklara yağ enjeksiyonu, Laser tedavisi, Botox uygulaması gibi birçok başka işlemle birlikte yapılarak yüzün gençleştirilmesi sağlanır.

Yüzde yaşlılık belirtileri ve bozulmalarının en erken görüldüğü ve en dikkan çeken bölge göz çevresidir. Ve göz çevresi sorunları , kişiyi olduğundan daha yaşlı, yorgun göstermekte, bakışlardaki canlılık ve dinamizmi azaltmaktadır. Üst göz kapağında oluşan gevşeme, sarkma ve kat oluşumlarını sadece görsel olarak kozmetiği bozmaz aynı zamanda görme üzerine engel oluşturarak görmeyi bozar ayrıca kapak ağırlığını arttırarak özellikle akşama doğru göz kapaklarında ağırlaşma ve görmede zorlanmaya neden olmaktadır. Hastalarımızda özellikle ameliyat sonrası görmelerinde rahatlama hissetmeleri bu nedenledir. Alt göz kapağında şişkinlik ve torbalanma,deri sarkması görme üzerine çok etkili olmasada çok ileri olgularda kapak kontür bozuklukları ve gözyaşı problemlerine sebep olmaktadır.

Göz kapağı estetiği uygulaması, deneyimli ellerde uygulandığında görmeyi de rahatlatan, gayet başarılı bir müdehaledir. Ameliyatlar estetik yapılmaktadır bu nedenle herhangi bir iz kalması gibi sorun oluşturmaz. Bu nedenle göz kapağı operasyonu geçiren kişi, bunu gizleme kaygısı taşımaz. Göz kapağı sorunundan kurtulan hasta, uzun yıllar geçmesine rağmen genç, etkileyicigöz çevresine ve bakışlara sahip olmanın rahatlığını hisseder.

Göz kapakları gözümüzü çevreleyen, kurumaya karşı koruyan, göz yaşının göz yüzeyine yayılmasını sağlayan aynı zamanda dışarıdan gelecek darbelere karşı koruyan bir bariyerdir.

Göz kapaklarının içe veya dışa dönmesi durumlarında gözkapakları görevlerini tam olarak yapamazlar ve gözlerimiz korunmasız kalırlar.
Göz kapaklarının içe dönmesi entropium olarak adlandırılan ve gözde ciddi sorunlara neden olan bir durumdur. Göz kapakları herhangi bir enfeksiyon veya kapaklardaki kasların gevşemesi neticesinde içe doğru döner ve kirpikli kenar gözyüzeyine sürter. Bu durumda göz yüzeyinde olmaması gereken çizilmeler ve yaralanmalar meydana gelir. Bu olay kronikleştikçe skar dokuları ve lekeler oluşmaya başlar ve geri dönüşümsüz olarak görme etkilenir.

Ancak çoğunlukla gözlenen göz kapaklarında dışarıya dönmelerdir. Bu durum genelde alt kapaklarda sık olarak görülür. Çoğunlukla yaş ve yerçekimi etkisiyle alt kapaktaki retraktör kaslar yeterli çalışamaz ve göz kapağı dışarıya doğru dönmeye başlar. Nadiren geçirilmiş travmalar, yanıklar buna sebep olabilir. Bu durumda normalde ıslak olarak kalması ve gözyaşını yayması gereken göz kapağı iç mukozal yapı sertleşmeye başlar. Bu durum daha fazla gözyaşı üretilmesi ile sonuçlanır. Göz kapağında dışa dönme aynı zamanda gözyaşı yolları başlangıcı olan halk arasında gözyaşı pınarı olarak adlandırılan bölgenin gözyaşı bölgesinden uzaklaşıp dışarı dönmesiyle gözdeki gözyaşını tahliye edemez hale gelmesiyla neticelenir. Bu gözyaşı yolu zamanla dış havayla kronik temas ve kronik travma sonucu tıkanır. Ve kişide sürekli göz sulanması meydana gelir. Ve sulandıkça gözünü aşağıya doğru bastıran kişide kapak bozukluğu şiddeti artar. Bu durum daha çok sulanma, daha çok silme, daha çok kapak bozukluğu şeklinde zincirleme sorunlara sebep olur. Sürekli gözünü silen bir kişide ise göz yüzey çizilmeleri, enfeksiyonlar gibi birçok rahatsızlık görülmekte ve sonuçta görme bozulmaktadır.

Göz kapağı içe veya dışa dönmelerinde tedavi cerrahidir. Hastalığın ağırlığını değerlendirerek tedavi planlanır. Çoğunlukla yapılan cerrahi retraktörlerin sıkılanması ile anatominin yeniden kazandırılmasıdır. Küçük bir kesi ile yapılacak bu tedavi ile göz kapaklarımız yeniden şekline kavuşurken aslında görmeyi de koruma altına almış oluruz.

Göz kapak estetiği hakkında en sık sorulan sorular?

1-Göz kapak estetiğini ameliyatını kim yapar?
C: Gözlerimizi bir bütün olarak değerlendirmek gerekmektedir. Gözlerimizin sağlıklı görebilmesi için göz kapaklarının da sağlıklı olması şarttır. Bu nedenle göz kapak sorunlarının gerek hastalık gerekse estetik amaçlı olsun altındaki gözü de bütün olarak değerlendiren göz doktorlarınca tedavi edilmesi uygundur. Göz kapakları anatomisi çok özeldir. Ve bu anatomiye hakim olmayanlarca yapılan herhangi bir müdehale geri dönüşü olmayan sorunlara, görme kayıplarına neden olabilmektedir. Göz kapak hastalıkları ile ilgilenen göz hastalıkları birimine Oküloplasti adı verilmektedir.

2-Göz kapak estetiği ameliyatı sonrasında tekrar bozulma olur mu?
C: Göz kapağı ameliyatlarında gevşemiş dokular sıkılaştırılır veya fazlası çıkartılır. Ameliyat öncesi dokular ölçülerek yapılacak ameliyat belirlenir. Yeterli bir doku çıkarımı yapılmalıdır. Çünkü agresif tedaviler göz kapanma sorunlarına neden olmaktadır. Yeterli bir tedaviden sonra dokularda geri bozulma olmaz. Ancak yaşlanmayı ve yerçekimini durdurmak gibi bir etkimiz olmadığından zamanla dokular yaşla birlikte bir miktar gevşer. Ancak bu 10 yıllar sonra karşılaşılacak bir durumdur.

3-Göz kapak ameliyatları sonrası göz kaç gün kapatılacaktır?
C: Ameliyatlar sonrasında gözün kapatılmasına gerek yoktur. Sadece yaranın üzerine şerit şeklinde bant yapıştırılır. Bu bant 24 saat sonra çıkartılır. Hiç bir sebeple gözü tamamen kapatmayız.

4-Ameliyat genel anestezi ile mi yapılır?
C: Hayır göz kapak ameliyatları lokal anestezi yani bölgesel uyuşturulma ile yapılır. Anestezi sonrası hastamız ağrı duymaz. Uyanıktır ve bizimle iletişim halindedir.

5-Ameliyattan sonra ağrı olur mu?
C: Ameliyat sonrası hemen buz tedavisine başlıyoruz. Bu sayede ağrı morarma ve şişlik olmasını olabildiğince azaltıyoruz. Ameliyat sonrası bazı hastalarımız sadece tek tablet ağrı kesiciye ihtiyaç duyarlar yada hiç ağrı kesici kullanmalarını gerektirecek ağrıları olmaz. Gayet konforlu bir ameliyattır.

6- Ameliyattan ne kadar sonra işe başlanabilir?
C: Ameliyat sonrasında dikişler olacaktır ve bunlar 1 hafta sonra alınması gerekmektedir. Bu nedenle kalabalık ortamlarda çalışacak hastalarımızın 1 hafta sonra dikişler alındıktan sonra çalışmaları uygudur. Ancak home ofis tarzı çalışan hastalarımız tozlu ortamlarda olmamaları koşulu ile 3-4 . günlerde işlerine dönebilirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Göz Kapağı Estetiği (Oküloplasti - Blefaroplasti)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyda ATABAY YILDIZ Fotoğraf
Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ
İzmir
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'ın Makaleleri
► Göz Kapağı Estetiği Blefaroplasti Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
► Göz Kapağı Estetiği Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Göz Kapağı Estetiği (Oküloplasti - Blefaroplasti)' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şaşılık (Strabismus) Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:23
Top